Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kompakt místo zrcadlovky?

Od: klabanos odpovědí: 22 změna:

Dobrý den, prosím potřeboval bych poradit nějaký kompakt, který by byl kvalitativním výstupem co nejblíže zrcadlovce. Prosím o alespoň tři tipy. Fotím zrcadlovkou Canon 40d vím, že kvalitou asi půjdu o něco dolů, ale již mě nebaví všude tahat tu velkou krávu s objektivama. Chci něco menšího, ale též kvalitního. Raději preferuji kvalitu místo obřího zoomu. Díky moc za tipy. Klaban.

PS: cena tak max do 16 000 +-

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

tak nějaký tkzv. "kompakt" s výměnými objektivy, je jich hafo, díky stejné velikosti čipu a objektivům je kvalita zcela srovnatelná se zrcadlovkou, ale přece je to o něco menší a lehčí, nemají ale hledáček, jenom displej. Nevím, já bych do toho nešel a když už tak ne do Canona :)

doplněno 15.09.14 21:25:

No, pro člověka který je nadšený z fotek mobilu (byť sebelepšího) stačí jakýkoliv lepší kompakt :)

Canon byla vynikající firma v dobách filmu, v digitálech mi nějak nesedí, navíc jejich výrobky obsahují "kurvítka" :-D

doplněno 15.09.14 21:37:

praivo:

vím že lze k některým dokoupit hledáček, ale mám dojem že pak ta sranda výjde dráž než průměrná zrcadlovka *smich*

klabanos
hodnocení

Výměnné objektivy nechci. toho jsem si užil až dost :) Tudle u nás byl kamarád a měl mobila Samsung galaxy S4 nebo co to bylo a překvapila mě kvalita fotek. Vždy jsem mobily hanil, ale tento přístroj fotí parádně, teda na monitoru zvětšené jsem to neviděl to je pravda.A proč bys nešel do Canona?

praivo*

Co se týče mobilů, fotím Nokií 808 a kvalitou překoná lecjaký levný kompakt, tebe by ale zajímala asi spíš Lumia 1020 (výkonnější, Windows Phone a má optickou stabilizaci obrazu).

Kompakt místo zrcadlovky?
Kompakt místo zrcadlovky? #2
Kompakt místo zrcadlovky? #3

No, to již by musel být hodně špatný kompakt, aby byl horší, než nejlepší mobil.Slavné Mpx nedělají nic, vše dělá optika a ta nejde srovnávat u kompaktu a mobilu.Z vlastní zkušenosti mohu říci, že i ten nejhorší kompakt (snad s výjimkou dětských s plastovou optikou) udělá leší fotky, než nejdražší mobil.To se projeví hlavně při větším zvětšení,kolikrát již nad 9x13 cm.

praivo*

Tak schválně, která fotka je z mobilu a která ze zrcadlovky?

Kompakt místo zrcadlovky? #4
praivo*

K některým lze dokoupit přídavný elektronický hledáček, ale teď nevím, ke kterým.

Bmbx: Řekl bych, že všechny značky dávají do fotoaparátů kurvítka.

mcgyver:

Ano dávají, ale Canon je má nejokatější a nejspolehlivěji fungující, jejich inkoustové tiskárny a jak jsem se teď dozvěděl i objektivy - Internet je toho plný a nemyslím, že v celosvětovém měřítku by byl tak mnohonásobně víc rozšířený než ostatní značky aby se díky tomu víc mluvilo o jeho závadách *smich*

klabanos
hodnocení

Já mam doma tiskárnu Canon, zrcadlovku a doposud za ty roky jsem se nesetkal s jedinou vadou, takže nevím o jakých kurvítkách to tady mluvíte.

hodnocení

0x

Kompakt kvalitativním výstupem zrcadlovce. Hm. A třeba hloubku ostrosti docílíš kompaktem jak? Sklenicí od okurek, nebo to doděláš v Gimpu? Zase bys měl uvést, co fotíš.

ernie:

A hloubka ostrosti se dosahuje jak?

Právě na kompaktech se dosahuje snadno *smich*

petr123*

No ono jde o to jestli chceš mít tu hloubku co nejdelší nebo nejkratší. S malým čipem na kompaktu se moc "snadno" teda nedosahuje...

petr123:

už jenom z významu slova je hloubka ostrosti oblast ve které jsou různě vzdálené předměty ostré, pokud je hloubka ostrosti minimální nebo skoro žádná to lze dosáhnout zrcadlovkou - proto lze říci, že hloubku ostrosti lépe dosahuje kompakt, protože jí má větší ;)

To jen tak pro přesnost :)

doplněno 18.09.14 10:52:

klabanos:

ono jde taky o to zdali fotky pak prohlížíte na monitoru PC nebo je máte rád papírové, většího formátu než je 10x15cm, na monitoru se leccos ztratí, papírová fotka chce opravdu kvalitní přístroj, ale to si málokdo uvědomuje.

klabanos

U mě převládají fotky hlavně krajin, občas něco domácího (děcka, pes atd). Makro fotím minimálně a portrét vím, že kompaktem dobrej neudělám, ale těch pár portrétů co za rok vyfotim si mohu udělat složením z více expozic a doladit v Photoshopu. Potřeboval jsem poradit, který konkrétní tip např. Canon powershot G16 apod. ale tipy od lidí, kteří s těmito přístroji již přišli do styku a ne jenom, že střílí od boku. Na odpovědi tipu:Kompaktem kvalitu zrcadlovky nedoženeš nejsem zvědav. Ostatně na to se ani neptám. Řeším kvalitu přibližující se zrcadlovkám. Díky za pochopení

xart*
hodnocení

0x

Já bych se poohlédl po Canon PowerShot G1 X, velkej čip a viděl jsem ho prodávat kolem 12-13tis.

Tady máte i recenzi digimanie.cz/... ;)

Recenze a zvlášť od našich autorů je nejposlednější věc podle které bych vybíral *smich*

xart*

Samozřejmě lepší recenzi lze najít třeba na dpreview.com/... (jen není v češtině). Co klabanosovi doporučíte vy s požadavky na cenu kolem 16tis, celkem solidní kvalitu fotek a bez výměných objektivů? Lze například doporučit nástupce Canon PowerShot G1 X Mark II, ale ten se prodává kolem 22tis.

manas*
hodnocení

0x

olympus e-m5

figurek*
hodnocení

0x

záleží také na tom, co chcete fotit. Jestli chcete fotit nějaké akčnější fotky, pak si nejsem jistý jestli je kompakt pro vás to pravé řešení. Skákající kočku nebo závodníka na motorce kompaktem pořádně nevyfotíte. Mrkněte se na obrázek. Motorka jede na plný plyn, odhadem hodně přes 250, no a takto to dopadl nejlepší ze šesti pokusů. Kompakt dělal fotky buď příliš brzo nebo příliš pozdě.

Kompakt místo zrcadlovky? #5

fighurek:

rychlé akce je potřeba s kompaktem umět fotit, buď zaostřit ručně pokud to umožňujě (a díky velké hloubce ostrosti kompaktů to lze) nebo včas namáčknout a zaostřit aby bylo možné ve správný okamžik exponovat a pak jsou taky v dnešní době kompakty, které dokáží být hodně rychlé. At nemluvím o velice rychlém sériovém snímání dnešních kompaktů, které lze v těchto situacích taky s úspěchem použít.

doplněno 19.09.14 14:45:

xart:

pro člověka, který je nadšen ze snímků pořízených mobilem, bych to s doporučením fotoaparátu neviděl tak složitě :)

doplněno 19.09.14 22:15:

praivo:

budu se už opakovat, ale kvalitní fotoaparát je především o optice a ta prostě na mobilu není :-D

praivo*

Zkoušel jsem to vyfotit svým kompaktem a to, že jakýkoliv kompakt je lepší než mobil, rozhodně pravda není: Fotil jsem Lumixem LZ3 a ani přes optickou stabilizaci se mi díky tomu, že má maximum f/2.8 a ISO 400 (mobil má f/2.4 a 1600), nepovedlo udělat nic lepšího než toto:

doplněno 19.09.14 23:00:

A taky (resp. hlavně) díky tomu, že se mi ho ani s +2 EV (víc neumí) nepovedlo donutit, aby použil čas delší než 1/8 s.

Kompakt místo zrcadlovky? #6

praivo:

pokud mluvím, že jakýkoliv kompakt je lepší než mobil, tak předpokládám alespoň přibližné současníky, ten lumix už je dost stará plečka :-D

A jen tak pro info - zmiňovat rozdíl ve světelnosti 2,4 a 2,8 je docela bezpředmětné.

Ono se u fotoaparátů ani větší kompenzace než 2EV nedělá, nemá to totiž smysl, donucovat s tím automatiku, aby použila delší čas taky ne a to z jednoduchého důvodu, pokud ten foťák delší čas má, tak by jej automatika logicky sama použila.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]