Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
co se stane u střídavého motoru, kterému mu dám o 15% vyšší napětí než na které je stavěný. (Předpokládám, že je alespoň lehce naddimenzovaný.) Správně má jet na 21V, chtěl bych do nej pustit 25V.
Upeče se po delší zátěži? Ani nebzukne resp jednou bzukne do max otáček a umře?
díky
doplněno 04.09.14 12:36:bezsenzorový
Pozor při zkoušení bez zátěže ! Jde o to, že když ho necháte točit naprázdno, tak při překročení jmenovitého napětí může dojít k překročení maximálních otáček - platí u motorku s vinutým rotorem - tam může dojít při překročení maximálních otáček k roztržení vinutí rotoru a ke zničení motoru během pár vteřin ! Jiná je situace u asynchronního motoru s kotvou nakrátko, tam jsou otáčky závislé na frekvenci napětí, takže toto nehrozí a zvýšením napětí zvýšíme jen výkon, ale může dojít k přehřátí, což se snad dá ohlídat...
doplněno 04.09.14 15:46:Tak to jo, pod zátěží asi stačí hlídat teplotu, vinutí se proti průrazu zkouší vyšším napětím, tam by se tedy nic stát nemělo.
ano modelářský. Je tedy pravda, že znám jednoho co motor dělaný na 16,8V provozuje stabilně 21V, ale nikde není psáno na co ten motor byl dělaný na 16,8V (jeden motor může mít více označení jak se hodí výrobci).
Jestli je závěr, že při přetížení se ten motor odkouří tak je to pro mě přijatelné riziko. Pokud zjistím, že ho roztočím na max (60tis) otáček a v tu chvíli umře tak to by mě mrzelo
Tuším jak je to u stejnosměru, ale nevím jestli "podobně" je to u střídavého.
Předpokládám, že se nebude točit naprázdno, ale s vrtulí či jinou zátěží. A vše bude řídit regulátor. Potom stačí měřit proud, zda neleze, kam nemá, pomalu přidávat, pro začátek tak na 60% povoleného dlouhodobého maxima. Pak zastavit a změřit teplotu. Aspoň rukou.
Čekal bych, že pokud někdo laškuje se šestičlánkem, už něco zná.
doplněno 04.09.14 18:31:No soráč, měl jsem trochu strach, aby nedošlo k úrazu. Viděl jsem pár šílených začátečníků.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.