Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chtěl jsem si osvětlení v garáži zapojit přes pohyové čidlo. Jedná se o 4 bodovky ve stropě s paticí GU10 osazené LED žárovkami s odběrem něco kolem 5W každá. Ke každé bodovce je přivedena jen fáze a nulák.
Našel jsem si čidla, která by se mi líbila:
ale nevím, které z této nabídky vybrat. Píší tam něco o třívodičovém a dvojvodičovém provedení a navíc potřebuji, aby čidlo seplo i při tak malém odběru. U některých čidel je napsáno, že můžou přímo spínat i LED osvětlení, ale zase jsou v třívodičovém provedení a jak jsem psal - já mám připojeno jen dvojlinkou.
Děkuji za rady
Zbyněk
Tak si to rozebereme a ujasníme...
Víme:
1.Chceš čidlo podle obrázků namontovat místo vypínače do stávající krabičky.
2. K žárovkám máš natažené jen fázi a nulák.
3. Chceš dát LEDky.
Nevíme, ale předpokládáme, že do krabičky vypínače máš natáhnuté také jen dva vodiče, přívod fáze a odvod fáze ke světlům.
Nevíme, zda máš přívod z přívodní krabice do vypínače natáhnutý kabelem či vodiči v trubce. A nevíme, či náhodou případný kabel do vypínače není trojžilový...
Teď k tomu výrazu dvoj či trojvodičové připojení. Patří to k čidlu, ne k svítidlům!
U dvojvodičového připojení čidla je do čidla přivedena fáze, a nulák je přiveden přes žárovku( nebo odporovou zátěž). Teda čidlo je napájené a čeká... Při pohybu sepne tak jako vypínač. Ovšem při osazení svítidel LEDkami předpokládám, že se nuláku na čidle nedočkáme, čidlo nebude napájené, nebude fungovat.
U trojvodičového čidla je do něj přivedené napětí (mezi fází a nulákem, to jsou dva vodiče), a ten třetí vodič je výstup spínané fáze na svítidla. Takže použití trojvodičového čidla předpokládá do krabičky vypínače TŘI vodiče.
Proto také výše píši o trubce nebo trojžilovém kabelu do krabičky vypínače. Do trubky se ten třetí vodič ( pro nulák) mezi přívodní krabicí a vypínačovou dá přitáhnout. Nebo se dá vyměnit dvojžilový kabel za trojžilový, byť za cenu vysekání a uložení nového.
Je otázka, zda čidlo namontované ve vypínači bude správně nasměrované a obsáhne celý prostor garáže. Teda vstup a místo nejčastějšího pohybu. I když ten Hüterman T3 uvádí detekční úhel 160 stupňů. Já osobně mám raději na strop trojvodičové čidlo s 360 stupňovým "rozhledem" , spínající jen orientační osvětlení malého výkonu pro pohyb a k němu paralelně přes vypínač osvětlení velké...
doplněno 02.09.14 08:33:(Třívodičová) čidla PIR spínají na pohyb, na tepelné změny, bez ohledu na zatížení.
Pokud budeš dělat novou instalaci, doporučil bych ke každým dveřím ovládání, ke dvěma dveřím (či dveřím a vratům) po jednom schodišťovém přepínači, aby se dalo osvětlení zapnout - vypnout z obou stran. Na senzor bych dal jen orientační osvětlení malé intentizity. Na průchod garáží, případně vyjetí - zajetí s autem to stačí...
A velká světla bych řešil do více zón, na více obvodů a vypínačů, nemusí vždy svítit celá garáž najednou. Osvědčilo se mi natahat rozvody zásuvek i na boční stěny garáže, tak do výšky 1 m, někdy je potřeba k autu z boku dobré osvětlení a připojení elektrického nářadí.
A bodová světla nejsou do garáže vhodná, svítí jen dolů, do ohraničeného prostoru, do bodu, v garáži je vhodné světlo rozptýlené...
ad doktpr365
jaký je rozdíl mezi sepnutí - vypnutí relátkem nebo vypínačem? Diodové žárovky mohou problikávat v obou případech! O jaké chybějící zátěži píšeš? Můžeš upřesnit?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.