Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výroba solárního panelu

Od: sokol* odpovědí: 10 změna:

Dobrý den,chci se zeptat chtěl bych si na chatu vyrobit solární panel pro rádio které má odběr 10w při normální hlasitosti měrěno.ale chtěl bych se poradit jestli by šlo z těchto panelů gme.cz/...vyrobit něják 12,myslel jsem kolik jich budu potřebovat.chtěl bych do panelu investovat 500kč.ještě by jsem k tomu koupil malou 12v baterii a regulátor pro panel.zajímá mně hlavně jaký nebo kolik těch malích panelů

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Requied - ba ne, on má Mikihanz přece jen pravdu *hi* ! Nechal jsem se zblbnout režimem. Když zapojím 6 článků po 2 V do série, dají mi 12 V a proud zůstane stejný, jako u 1 článku. Takže bude 6x vyšší napětí při stejném proudu, tedy 6x vyšší výkon.

hodnocení

2x

Ani ne, jsou to jednoduché počty. Jeden článek dá 2 V, na 12 V jich tedy potřebujete 6 v sérii. Takto spojených 6 článků dá 12 V, 1 W. Na potřebných 10 W tedy potřebujete 10 takových sérií spojených paralelně. 10 x 6 = 60. Jeden článek stojí pouhých 157,00 Kč. 60 x 157,00 Kč = 9420,00 Kč. No nekupte to, že jo *smich* .

hodnocení

1x

Uvedený "panel" má 2V 1W a Vy potřebujete 12V 10W.

Takže to je 60ks tohoto "panelu".

Kupte si rovnou 15W panel a bude to pro Vás mnohem lepší...

lordweb24*
Nejak moc, ne?
2kedar*
27.08.14 08:17

hodnocení

1x

Podivné rady i výpočty tady. Jeden článek má 2V 1W. Tedy potřebujeme do série 6 článků, potom budeme mít napětí 12V a výkon 6W. To je málo, takže takové série spojíme paralelně dvě a máme 12V a 12W, to ovšem k nabíjení 12V baterie stále stačit nebude, chce to napětí alespoň 16V, pokud budu počítat s nějakou ztrátou na regulátoru.

Bude tedy potřeba přesně 16 takovýchto článků a zapojeno po osmi v sérii, tyto série k sobě paralelně. Výkon bude 16W. Za to již lze zapojit regulátor s napětím nějakých 13,8V (udržovací napětí 12V olověného akumulátoru).

Cenově to ale ani náhodou nevyjde

doplněno 26.08.14 18:18:

je to asi tři roky zpátky co jsem si ze článků z aukra (cena teda znatelně nižší) vyráběl sám panel. 36 článků v sérii, napětí 18V, celkový výkon kolem 15W. Samotné články mě stály kolem 350 Kč tuším tehdy, výroba samodomo (děsná piplačka).

Takto vypadal :)

znovu by se mi s tím asi už dělat nechtělo.

doplněno 26.08.14 18:20:

teď jsem to dohledal, jeden článek (0,5V 1A) mě stál 12 korun. Takže celkem 432 Kč za články

Výroba solárního panelu
Výroba solárního panelu #2

To co píšete je nesmysl... správně to tady rozepsal @Magdon

nebo tím chcete říct že když si vezmu například 10ks 1,2V NiMH 2000mAh baterií, tak dostanu 12V 20Ah? Tak tím pádem nechápu proč se v autech nepoužívají mnohem menší a levnější baterie.

nesmysl píšete vy. Celou dobu se řeší výkon, ne proud. Pokud zapojím do série osm článků 2V 1W, výsledný výkon bude 8W.

Pokud bychom počítali s proudem, bude to na článek (1 / 2) = 0,5A. Při zapojení sériově osmi článků to bude při napětí 16V proud stále 0,5A. Což je ale oněch 8W ;)

doplněno 26.08.14 18:09:

Při zapojení osmi článků sériově bude osminásobné napětí, ale stejný proud. V tom případě také bude osminásobný výkon.

sokol*
hodnocení

dobrý den,a neznáte tady náhodou nějákou dobrou stránku kde mají levné solární panely.je vůbec nějáký do 500kč

hodnocení

0x

No dělal jsem pdoobné heblo ale na udržbu štávy chatového alarmu...

Kupoval jsem články vždy na dx.com anebo banggood.com/ články tam vyšly za pár kaček..

Tudíž se vždy koupilo něco do rezervy páč výkonu není nikdy dost a china panely za čas něco ztratí ale pak drží ...

Rozhodně pokud to není krizová aplikace, což není bych v čr članky nekupoval...leda od překupníku co to koupí v číně a pak to stříli na aukru a bazoši s malou přirážkou...

Jinak jsem si odnesl FV panel od maníků ve sběrně kovů, měli to na vuzku a netuším odkud ale dobrý stav, velikost A4, dostali stovku a já mám na psí kusy funkční panel, sice v plastu ale frčí...takže je třeba hledat všude.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma solární panely

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]