Nejste přihlášen/a.
Mám asi 2 roky zrcadlovku Canon EOS 1100 D. Dosposud žádný problém,až teď několik posledních dní nechce fotit i když kamera je funkční. Včera chvíli fotil,pak přestal. Dnes zase fotí.
Děkuji za radu.
Zdravím,
ruku do ohně za to nedám, ale můj tip je problém v akumulátoru. Uděláte pár fotek, akumulátor se vybije a dál už fotit nejde. Foťák odstavíte, akumulátor se trochu vzpamatuje a příště to zas chvíli funguje. A tak se to opakuje.
První pomoc je v tom nechat akumulátor nabíjet třeba 24 hodin v kuse - prostě aby se opravdu nabil na plnou kapacitu. pak zkoušet fotit. Pokud se bude problém opakovat, můžete zkusit akumulátor tzv. naformátovat, což znamená ho cca 3 - 4x po sobě nechat pořádně nabít (do plna) a pak ho co nejvíc hned vybít. Mohl by se srovnat. Pokud ani to nepomůže, je akumulátor vadný a pak už zbývá ho jen vyměnit za nový.
Co to znamená,že nefotí? Objevuje se na displeji nějaká chybová hláška? Může váznout komunikace mezi objektivem a tělem přístroje,sejmout objektiv,vyčistit kontakty a znova nasadit.Může být též vadný objektiv,vyzkoušet s jiným.
Tak akumulátor jsem dala nový, kartu také a kontakty vyčistila. Objektiv mám jen jeden. Občas to fotí,když co nejvíc přiblížím objekt, nebo makro. Jinak stále nefotí.
ronyx:
nikde jsem neviděl, že by byla zmínka, že foťák funguje nebo nefunguje, to by opravdu mohlo být třeba akumulátorem
Tazatelka píše, že občas fotí a občas ne a to není akumulátorem, ani vadnou nebo nepřítomnou pamě´tovou kartou - na to by foťák upozornil, že nemá kam obrázek uložit.
Já vidím problém v tom, že je něco s autofokusem, foťák nedokáže dokončit zaostření a nevyfotí nic. V nastavení lze tato blokace zrušit, pokud pak problém zmizí může být závada v objektivu, nebo ve fotoaparátu na fázových senzorech autofokusu.
Pokud nevíte kde blokaci zrušit, (já také ne, protože Canon neznám) zkuste zaostřovat manuálně, pokud bude foťák fotit, je závada v objektivu.
doplněno 12.09.14 17:45:už jenom to, že píšete že lze fotit jen blízké předměty nasvědčuje s velkou pravděpodobností na to, že je vadné zaostřování v objektivu...
cituji - Občas to fotí,když co nejvíc přiblížím objekt, nebo makro
To vypadá na špatný flexkabel uvnitř objektivu,u Canonu ne neobvyklá závada.
jdukolem:
u kompaktu možná, u zrcadlovkového objektivu nějaké ohebné plošné spoje také jsou, ale spíš kvůli místu než kvůli propojení pohyblivých částí, tudíž není namáhán jako "flexkabel" a nemá důvod se opotřebovat.
Záleží co vyzkouší tazatelka, pak můžeme pokračovat v radách
bmbx:
Právě,že v zoomových objektivech je ten kabel "namáhán",vkastně se při výtahu roluje.Při jeho poruše se stává,že objektiv funguje jen v malém rozsahu zomu,pak přestane clonit a exponovat.Už mě to stálo dost peněz.
jukolem:
No jo, to je prostě Canon, jestli to není od Canona umyslné "kurvítko", při zoomování se to do čeho ta elektrika jde, nepohybuje tak moc jako je vidět z vnějšku, před časem jsem měl rozebranej kompletně do detailu objektiv od Nikona i se stabilizací obrazu, majiteli se po pádu rozsypaly lamely clony, no byla to makačka, ale podařilo se, tak si to tak trochu vybavuju. Ale stejně si myslím, že v kompaktech dostávaj větší záhul a každej se hejbe jinak a při každým zapnutí a vypnutí
Jak jsem říkal, pokud foťák fotí na manuální režim, bude chyba v objektivu, ale že to způsobuje flexkabel by mě nenapadlo. Považuju to od Canona jako "kurvítko", jak jsem zjistil tak internet je toho plný a jen ohledně Canona, jiné firmy tento problém asi nemají.
to bmbx
Mám i jeden objektiv od Sigmy s popisovanou závadou.
doplněno 14.09.14 22:53:čtu,že to "kurvítko"je vlastně plánované stárnutí !
Ano, "kurvítko" je už téměř oficiální český výraz na součásti čehokoliv co mají vliv na tkzv. řízenou životnost. Bohužel Canon v tom vede, například tiskárny Canon mají životnost něco málo přes dva roky a nikdy neodejde nic mechanického i když jsem už viděl u jednoho modelu docela záludnou mechanickou záležitost - flexkabel k výklopnému dispeji a byl veden přes ostrou hranu. To byl očividný úmysl, přece by žádný konstruktér neopoměl udělat štěrbinu určenou pro flexkabel s plynulým radiusem pro jeho šetrný ohyb
Jedno z úplně prvních "kurvítek" bylo aplikováno údajně na žárovkách při počátcích jejich hromadné výroby, obyčejná žárovka má původně mnohem delší životnost než je nyní, lze o tom něco najít na netu.
Jinak už se to budoucí konstruktéři už dnes učí na školách jak zajistit řízenou životnost. Já se snažím "kurvítka" eliminovat, ale bohužel v dnešní době, kdy procesor je pomalu součástí i splachovadla na záchodě, není problém zajistit přítomnost "kurvítka" v řídícím software
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.