Nejste přihlášen/a.
Chci se zeptat odpor se počítá pouze pro snížení napětí? , chci si vyměnit ve svítilně diodu ale nevím zdali není potřeba odpor led diodu mám 3,0 nebo 3,2 volt a v baterce dva články s celkovým napětím 3 volty , co by se stalo kdybych tam dal 2,6 voltovou diodu neshořela by? ( všechny mají 20mA ) . , a jaky by byl postup v autě kdybych si chtěl přidělat dvě tři diody s podobnýma hodnotama jako osvětlení na dráty co vedou do radia jelikož se zapne až s klíčkem a tak by mi to vyhovovalo kde je napětí 12 V. Díky .
doplněno 21.08.14 02:32:A ještě co se stane když tam dám diodu na 3,2 případně 3,4 Voltů ale s více mcd , to bude jen svítit méně a co když pak poklesne časem napětí na např. 2,5 bude to ještě dostatečně svítit? .. ta 3V má 12 000 mcd ale ta 3,2 má 35 000 mcd takže jestli by svítila o 10 %0 méně tak i tak by svítila více ne jinak obě jsou 20mA ...
doplněno 22.08.14 02:31:děkuji , za odpovědi , ale výpočet jsem tak úplně nechtěl spíše ty otázky co jsem napsal ,
1) na co je odpor? pouze snížení napětí?
2) Když dám do svítilny kde je 2x AA resp. 3 V Diodu která je udávána jako 2,6 V s 20mA , neshoří?
3) U auta to bude asi obdobné jelikož se tam nechází také stejnosměrný proud nepletu-li se .
4) když dám na tu samou svitilnu kde jsou dvě baterie typu AA resp.3 V diodu která má napsáno 3,6 V ale 4x tolik candelů ale stejný počet protékajícího proudu tzn. 20mA jako u 3V ale s 1/4 candel , bude tato svítit o těch pár procent méně ale v podstatě více ( má o dvacet procent větší napětí ale když se odebere těch dvacet procent ze svítivosti stejně je to více než 3x tolik candel ) za okolnosti že " žere " stejně? je to takto možné? .
5) když vypočítám odpor vyjde mi číslo ale jak zjistím kolik má mít watt ten odpor .? můžete někdo napsat 3x různé výpočty s popiskem děkuji ...
odpor se vypočte (U zdroje - Udiody):Idiody /V,V, A, =Ohm/ takže třeba (5-3,5):0,02=
u auta by se tam musel dát třeba stabilizátor z 12V na 5V (7805) a za něj příslušný odpor a dioda
doplněno 22.08.14 17:35:výkon odporu = napětí, které se na něm ztrácí x proud Ur x I (V, A, W)
doplněno 22.08.14 17:38:když dáš diodu 2,6V na napětí 3V bez odporu, tak shoří, s odporem neshoří, nebo místo odporu zapoj germaniovou diodu..
doplněno 22.08.14 17:39:když tam nacpeš diodu3,6V tak to nedokážu odhadnout jaktobude svítit, pokud se to rožne..
"Napětí v autě je dost stabilní na to aby stačil bohatě rezistor!"
Jo akorát že kolísá od 12 do 14,5 až 17V
při 17V si vyměňte uhlíky ve stabilizátoru napětí v alternátoru... Stabilní je dost, jen je třeba při výpočtu počítat s hodnotou okolo 14V. Sám v autě na 3V LED používám 560R a nikdy žádný problém, svítí již 4tým rokem (v palubce místo žárovek - samozřejmě krom dobíjení) bez jakéhokoliv 5V stabilizátoru, zbytečnost navíc...
Dej tam bílou (Uf 3+ V) a na odpor se vykašli.
Co se týče zapojení na 12 V, zadej do Googlu nebo místního vyhledávače "výpočet odporu pro LED" a studuj, píše se o tom snad na každém webu o elektronice a stejně se na to pořád někdo ptá...
U mě hned první 4 odkazy vedou přímo na různé online kalkulačky.
No výpočet je jednoduchý:
Máš napájecí napětí 12V a parametry led jsou 3,2V 20mA
napájecí napětí - napětí led = napětí které potřebuje vytopit na rezistoru
a to napětí vydělíš proudem 20mA (0,02A) a zjistíš potřebný odpor rezistoru.
potřebný výkon rezistoru zjistíš tak že vynásobíš snižované napětí proudem a použiješ vyšší watíž než vypočteš
12.3,2 = 8,8V
8,8V /0,02A= 440 ohmů (použil bych podle výrobní řady 470R)
potřebný výkon rezistoru je : 8,8 x 0,02= 0,176W použiješ 0,25W nebo 0,6W
Pro 3LED
8,8/0,06=146 ohmů použiješ 150 nebo 180 R
potřebný výkon rezistoru:
8,8 x 0,06 =0,528W použiješ 0,6 nebo 1W
Doufam že jsi to pochopil :D
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.