Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Elektroschéma vs funkčnost

Od: borek46 odpovědí: 19 změna:

dobrý den,poradíte mi prosím jak zapojit následující obvod.vyrábím si noční osvětlení vše mám už koupené ale potřebuji aby to fungovalo takto:1místnost v místnosti není pohyb takže světla svítí na 15 procent jak čidlo zaznamenná pohyb tak rozsvítí světla na 100 procent(pouze v místnosti 1).zatím co v místnosti 2 budou svítit světla pořád na 15 procent dokud tam někdo nepříde a nerozsvítí se také na 100procent.až to vypnou čidla v každé místnosti tak světla budou svítit zase pouze na 15 procent.ale moje otázka zní:potřebuji aby když bude pohyb v místnosti 2 aby se rozsvítila zároven i světla v místnosti 1 i když v té jedničce nikdo nebude.přikládám obrázek jak jsem zkoušel vytvořit schéma myslíte že to takto bude fungovat.Děkuji

doplněno 20.08.14 12:29:

tady je lepší obrázek kutil12.rajce.idnes.cz/...

Elektroschéma vs funkčnost

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

belkvl*
hodnocení

2x

Tak v tomdle se skoro nikdo nevyzna jak je to nakreslene...

111®
hodnocení

0x

no mhlo by to tak fungovat, tedy jestli to relé z výstupu 2 spíná - na výstup 1

borek46
hodnocení

ano relé spíná tak jak píšete.cívka rélé se sepne pohyb čidlem v druhé místnosti

111®

a proč jsou ta PIR čidla napojena na - dvakrát paralelně, jednou na napájení a podruhé na ovládání? tam bych spíš viděl z čidla zpět do stmívače a pak rovnou do ledek, nebo co to tam máš..

machr*
hodnocení

0x

Proč to dělat jednoduše když to jde i složitě :) Hodně štěstí při luštění ;)

Elektroschéma vs funkčnost #2

borek46
hodnocení

čidla jsou dvakrát paralelně protože když světla svítí na 15proocent tak čidlo nesepne.čidlo je 12-24v

hodnocení

0x

To je tak složitě namalovaný, že se v tom nevyznám...

borek46
hodnocení

já jsem moloval tento obrázek,nebo jaký myslíte

Elektroschéma vs funkčnost #3
belkvl*

stmivac ma na vstupu co + nebo minus?

proc mate spolecny vystup z se stmivace do pir a zarovek?

dejte sem typ stmivace a pir,

popis funkce treba vam to nekdo tady nakresli...

machr*

Stmívač má napájení + a - a výstup regulovaný je -
společný pro to že chce na ten - regulovaný přivést - který mu sepne pir čili neregulovaný (aby dostal 100% jas při sepnutém pir ale díky tomu může odpálit stmívač)
Nemusí sem dávat nic všechno je to na jedno brdo :D
Já už jsem mu to nakreslil a ani se k tomu nevyjádřil

machr*

Máš to až moc jednoduché docela si zahraváš s tím stmívačem a mohlo by dojít k jeho zníčení. Absolutně nechápu proč dvou kanálový přece ti stačí svit 15% a pak 100% přece? V tomto obvodu by ti stačil místo stmívače Lineární regulátor napětí LM317 nebo KUY12 se kterým by jsis mohl nádherně regulovat napětí (ale asi nehledíš na cenu) . Pokud si pozorně prohlídneš můj náčrt zjistíš že za pomoci NC kontaktů mám chráněný stmívač.Závěrem tvoje zapojení je funkční i když jsou tu jistá rizika

111®
hodnocení

0x

to v kroužku

Elektroschéma vs funkčnost #4
machr*

To je mínus co ti sepne pir čidlo při pohybu :) Vy jste teda tady (j)Elita

borek46
hodnocení

dobrý večer,omloumám se to schéma co jste mi nakreslil jsem si prostudoval,akorát bych to chtěl zapojit pouze s toho co mám doma.mám pouze jedno přepínací relé na 12v,2 pir čidla na 12v (jsou na něm pouze tři vývody napájení +a-,a spínané mínus.pak dvoukanáloví stmívač(napájení +a-,a regulované jsou 2 vývody mínus),ale na to že jsem vyšel ted z prváku elektrikáře silnoproud jsem to až tak hrozně nezapojil néé?když si vezmu jak u nás druháci neumí zapojit ani obyčejnou zásuvku s chráničem.

machr*

Ono teoreticky by to fungovat mohlo ,ale mysli na to že máš danou regulaci na 15% máš i tak stmívač nastaven a najednou díky pir čidlu na to přivedeš 100% čili těch 12 voltů tak že záleží jak je konstruován stmívač třeba mu to vadit nebude a nebo to bude to poslední co ,,uvidí,, :) Jinak vzhledem k tomu že jsi v prváku a dokážeš si sám tohle navrhnout tak nebudeš mít u zkoušek problém ;) A ještě to PIR není náhodou z EZS? pokud ano bude ti to blbnout :( potřebuješ ten mínus aby ti tam chvíli zůstal jinak ti to jen blikne když se pohneš a bude to o ničem.

borek46
hodnocení

Dobrý den,pohybové čidlo je tohle: led-tech.cz/...

akorát jako stmívač použiju tohle: led-tech.cz/...

dá se tam nastavit intenzita osvětlení a je tříkanálový je to pro rgb pásky,já to použiju jako stmívač.světla mám použita led pásky 2m takže zádný velký odběr.ještě se chci zeptat jak silnou pojistku mám dát za zdroj 12v aby při případném zkratu nejdál od zdroje to tu pojistku vyhodilo,celkem je to 15m kabelu a 1m led pásku rozstříhaný po 10 cm.jde mi spíš o ochranu vedení.mám tam pouze kabel který se používá pro domovní zvonky.ale led pásek odebírá celkem 7.2w

machr*

Parádní stránky pěkné ceny ;) tam jsi to kupoval? I=P/U (výkon/napětí) odběr led pásků 0,6A ;) ;) Zvonkový drát vydrží hodně> elektrika.cz/...

borek46
hodnocení

ano tam jsem to kupoval už to mám doma.tak už to jenom něják zapojím a můžeme svítit.děkuji za rady

machr*

Není za co , kdy by jsis sehnal ještě jedno relátko tak to zapoj tak jak jsem ti to poslal je to 100% funkční za to ti ručím (Pokud je to nepřehledné přehreslím ti to ještě) :) a kdy by cokoliv obrať se na mně poradím s čímkoliv ohledně elektro ;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]