Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nefunkční autorádio (vadná součástka?)

Od: saly* odpovědí: 11 změna:

Dobrý den

Dostal jsem nefunkční autorádio Pioneer DEH-2100R. Autorádio mělo místo pojistky drát a dozvěděl jsem se že majitel omylem zapojil napájecí dráty opačně a v autorádiou něco prasklo a už nešlo tak jsem ho otevřel a na základovce je spálenina viz foto. Zkoušel jsem to proletovat znova a dát novou pojistku, ale pokaždé když rádio zapojím tak se pojistka spálí. Proto se ptám nevíte v čem muže být chyba? V nějaké součástce? Za jakékoli info díky :)

Nefunkční autorádio (vadná součástka?)

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Zde je ke stažení servisní manuál, který samozřejmě obsahuje schéma, tak můžete pátrat a opravovat:

elektrotanya.com/...

doplněno 16.08.14 14:17:

Tenhle kus spoje co hoří přivádí do radia napájení a jsou na něm 2 ochranné diody, ty se mohly při přepólování prošvihnout, že teď vodí oběma směry, tudíž vytvářejí v napájení zkrat. Na ně bych se zaměřil v první řadě.

Obrázek jsem zrcadlově otočil, protože je to obrácená strana spojů, aby bylo patrné, že se jedná o stejné místo:

Nefunkční autorádio (vadná součástka?) #2
saly*
hodnocení

Mohl by jste prosím upřesnit co mám s tima diodama udělat? Propísknout jsem zkoušel a pískají.

lmgify

V tomhle zapojeni to bude piskat skoro pokazde (vsimni si, ze jsou zapojene paralelne mezi stejnymi body - jsou v podstate zdvojene). Budes muset vypajet alespon jednu nohu kazde z nich a pak to teprve zmerit. Ujisti se, ze ti to piska jen v jednom smeru :) Aby to nepiskalo i v zavernem smeru ;)

saly*
hodnocení

Odletoval jsem jednu tu diodu a byla ze spoda uplně spálená. Po té se mi rozpadla. Druhá je v pohodě. Zkusil jsem zapojit rádio bez té diody a funguje! :) Někde seženu nefunkční rádio a kdyžtak tam du diodu přehodím. Všem moc děkuji za rady ! :)

saly:

ta dioda tam být nemusí, je tam ještě jedna :) Pokud bude ohledně přívodů autoradia vše zapojené tak jak má tak jsou zbytečné obě, ale pro klid duše jí tam dát můžete, nač shánět nefunkční rádio, není v tom service manuálu náhodou uvedený typ? Ona je to cenově korunová záležitost...

PS: Zase jsme se zde setkali s několika jedinci co radili, že se to nevyplatí opravovat a že je lepší to vyhodit - takové rady by se měly TRESTAT !

*smich*

doplněno 17.08.14 16:11:

Je to usměrňovací dioda S5688G (obě jsou stejné)

Lze bez problémů nahradit čímkoliv jiným stejných nebo i lepších parametrů, vzhledem k tomu, že tam slouží jen jako ochrana.

doplněno 17.08.14 16:15:

Zde jsou parametry:

pdf1.alldatasheet.com/...

saly*
hodnocení

Aha nevšiml jsem si že je to tam napsaný jestli to teda nevadí že tam není tak tam nechám jenom tu jednu :)

Ne, nevadí to ničemu, jen kdyby se přihodilo něco podobného znovu - přepólování napájení, nemusela by to ta jedna dioda zvládnout a třeba by shořela úplně ( kompletně by se přerušila ) a dřív než pojistka, pak by se to obrácené napětí dostalo dál a shořelo by něco důležitějšího, dražšího, nebo víc součástek najednou a pak už by se to opravdu nemuselo vyplatit opravovat.

Prostě ty diody vodí (uplatní se) jen když to rádio někdo blbě (obráceně) zapojí na plus a mínus, v ten okamžik to jde do zkratu a vyhoří pojistka - to je celý princp téhle ochrany a smysl těch diod, že jsou tam dvě je jen pro jistotu, než shoří pojistka tak to nějaký zlomek sekundy trvá a když tam dá někdo místo pojistky drát... :-D

doktpr365*
hodnocení

0x

Spáleného toho může být více.Tak že pokud nemáte potřebné vybavení tak dát někomu kdo proměří.Takhle na dálku bez měření nelze určit která součástka je špatná. A asi schéma bude potřeba.

doplněno 16.08.14 12:24:

Bez schéma se nezjistí co bylo na plošňáku za součástku

saly*
hodnocení

Bohužel schéma nemám a ani na internetu jsem nenašel. Zkusím jít po cestě spáleniny a uvidím jaké jsou tam součástky a zkusím je proměřit.

zajixxx*

Zkuste vypájet koncáky ven, a zkusit připojit rádio ke zdroji bez nich...Pokud nedojte ke zkratu - neshoří pojistka, tak na vině pravděpodobně bude vadný koncový stupeň. Pokud odejte pojistka, tak to rádio rovnou zahodit...

buss
hodnocení

0x

To opravdu nikdo nemůže vědět, kdejaký polovodič a po něm šlo další, já bych to vyhodil. Dejte inzerát kdo daruje pokud R chcete

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]