Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zapojení nové zásuvky 230V do starého rozvodu

Od: jirkam* odpovědí: 8 změna:

Potřebuji poradit, jak správně zapojit novou zásuvku. V domě máme staré rozvody.

Z fotek můžete vidět, že zde je místo nulového modrého vodiče použit ochranný zelenožlutý vodič. Ten je nejdříve napojený na kolík a až poté vpravo na střední vodič. A právě zde je menší problém, protože nově zakoupená zásuvka nemá nahoře místo na připojení tohoto vodiče. Jen zespoda (a jak můžete z fotek vidět, je zde málo místa na připojení více vodičů).

Takže přemýšlím, jestli to zapojit následovně: Fázi vlevo, ochranný zelenožlutý vodič na kolík a ten střední vodič (u mě ZŽ také), jestli jen vpravo na kolík anebo nejprve zespodu na kolík a pak až vpravo (ale zde je problém s malým místem na připojení vodičů do nové zásuvky..)

Předem děkuji za odpovědi.

Zapojení nové zásuvky 230V do starého rozvodu
Zapojení nové zásuvky 230V do starého rozvodu #2
Zapojení nové zásuvky 230V do starého rozvodu #3

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

olaf71*
hodnocení

0x

a tahle nová zásuvka má být jen jako koncová předpokládám, jelikož jako průběžná místo té staré je nepoužitelná podle mého

knirek*
hodnocení

0x

Fázi vlevo, zelenožlutý na kolík, u vaši nové zásuvky tedy dolů. Pak jiným vodičem (zelenožlutým, nebo modrým) propojit kolík s pravou zdířkou.

Jenom mi vrtá hlavou, kam jde ten zelenožlutý drát zapojený dole u vaši staré zásuvku. Pokud by pokračoval k další zásuvce, měly by tam být dva fázové dráty vlevo ve zdířce.

jirkam*
hodnocení

A kdybych to tedy zapojil, jak říkáte, tak nebude vadit, že ten zelenožlutý kabel, který je u mě dole připojený jen na kolík nebude zapojený? Jinak tento vodič je trochu tlustší než ten, co vede z kolíku na pravou stranu.

Tato zásuvka je umístěna v koupelně.

knirek*

Na funkci nové zásuvky vliv mít nebude a zásuvka bude zapojena dle platných norem. Příde mi, že ten zelenožlutý kabel, který je dole připojený na kolík, použil nějaký bastlící elektrikář na ukostření nějakého kovového spotřebiče, pračky, či ždímačky. Nebo třeba vany.

Nekouká vám někde ze zdi?

Zdravím,

bohužel , koupil bych jinou zásuvku.Předpokládám totiž,že je používaná na aut. pračku,kde se proud může pohybovat kolem maxima zatížení.Původní zásuvka má porcelánový základ a ta nová je předpokládám v plastu a to bych neriskoval - mám nemilé zkušenosti. Vodiiče bych také zapojil určitě všechny, jak už zde bylo řečeno ,může to být nějaká kostra pro něco kovového. Ještě bych dodal -nevím jak takové šmejdy jako je zásuvka na obrázku mohly projít státní zkušebnou.

doplněno 09.08.14 19:49:

Zásuvky s plastovým vnitřkem jsem koupil jen jednou a to ve specializovanén velkoobchodě. Nemohu na kvalitní moderní plasty říci špatné slovo ,ale sem nepatří.Stejně tak nepatří na venkovní sloupy třeba jen NN .Ani jsem tam nikdy žádný umělý izolátor bohu dík neviděl -proč asi? Shrnuto-podtrženo: několik takových zásuvek jsem osadil,jednu z nich jsem osobně viděl hořet a nepočítaně (tam kde je trvale používán silnější spotřebič) měnil,značka neznačka., pochopiteně za porcelán.

ovczaak*
hodnocení

0x

zaujalo mě,že ten druhý žz drát je silnější a zásuvka je v koupelně.tak si myslím,že máte vlevo fázi,na kolík a odtud doprava žz drát,tím by měla být zásuvka funkční a dobře zapojená. a ten silnější žz je pospojování?

hodnocení

0x

Ani tak se nejedná o plast nebo keramiku, ale kdo zásuvku vyrobil. Ono není moc jisté zda ta vaše koupená (řekl bych v marketu) prošla zkušebnou. Zvolte klasiku jako je ABB a budete moci zapojit vše jako na původní zásuvce. Ta spodní zelenožlutá je určitě půjčená pro jiný elektrospotřebič (je to menší čuňárna), ale s tím nic už nenaděláte.

jenicek*
hodnocení

0x
Zapojit PEN na kolík a proklemovat na N dutinku , fázi vlevo. Pospojování spojit s kolíkem.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]