Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nefunguje Tv zesilovač !

Od: zelenac* odpovědí: 6 změna:

Tento zesilovač je dost amatérsky vyroben s tím, že mi ho hoši asi před 15lety zabudovali. Jsou do něj přes rozbočovače nataženy 4 antény včetně antény na rádio. Tato malá "krabička" (zesilovač) je cca 15 x 5 cm x 2cm - nezakrytován - je prostě vše vidět co je uvnitř. Před časem začal zlobit signál Tv Nova ( trochu se zhoršil) tak mi kdosi poradil, že to může rušit nová frekvence rádia. Odpojil jsem tedy koaxiál vedoucí do zesilovače a příjem Novy byl OK ale rádio pochopitelně nula. Přišla návštěva, chtěli jsme rádio tak jsem houpl na půdu, připojil koaxiál a hrálo se. Nevím co jsem udělal špatně nebo shoda náhod ale nyní mi kompletně tento zesilovač nic nezesiluje. Obrazovka jen na všech programech zrní. Zesilovač je napájen- dioda na něm svítí a vizuelně nikde nic není odpojeno nebo poškozeno vše několikrát důsledně překontrolováno. Jedině čeho jsem si vědom, že jsem mohl šroubovákem propojit kterýkoliv vstupní koaxiál s kovovou kostrou zesilovače. Poradíte? děkuji

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

0x

Takových zesilovačů jsem vyrobil svého času několik,ale není mi jasné,jakým způsobem zesiluje v tak širokém pásmu.Každý,kdo tomu trochu rozumí,zesiluje signál z jedné anteny.Pokud potřebuji zesilovat radio,TV v 1 pásmu a TV v 3 pásmu,mám na každé jednu anténu, signály zesílím a v širokopásmovém slučovači připojím k antennímu svodu.Dole v rozbočovači odeberu potřebný signál pro rádio,nebo další televizor.

Pokud není takto proveden antenní rozvod,je nutno vše předělat.Ale zatím bych vše nechal být,a neinvestoval do dalších přístrojů.DVBT vysílání sdružuje i příjem několika stanic rádia,takže se připojí ze Set top boxu.

JABRAKA

zelenac*
hodnocení

Jako přednáška dobrý-pro mne sice nesrozumitelný ale já se spíše ptal na event. odstranění závady. Když to fungovalo takto zapojeno 15 let, tak to zapojeno bude asi OK, jen se vloudil problém a ten je třeba řešit. Digitální vysílání u nás na Vysočině není

ferda60*
hodnocení

0x

Pravděpodobná konstrukce zesilovače je taková: vstupní slučovače (jsou stejné jako rozbočovače - zde mají však opačnou funkci) sloučí signály všech antén na vstup zesilovače,který je širokopásmový (zesiluje všechna TV pásma). Závadu by nejsnáze objevil autor konstrukce, bez znalosti zapojení se na dálku těžko radí, svítící dioda indikuje jen přítomnost napájecího napětí, které se ale pravděpodobně nedostává dál do zesilovacích obvodů (zčásti nebo zcela). Podle popisu vzniku vady by se dalo usuzovat na zkorodovaný spoj,který se uvolnil při mechanické manipulaci se zesilovačem. Zkrat na vstupních konektorech by vadit neměl ani v případě,když je na nich napájecí napětí pro další zesilovač u anteny - musel by trvat delší dobu. Nejlépe by tedy bylo zesilovač demontovat , lehce štětečkem očistit (je li nutno) a prohlédnout, zdali některá součástka není spálená, a má všechny přívody v pořádku (zkusit jemným tahem). Pokud je po ruce amatér elektronik, odhalí závadu změřenim pracovních bodů zesilovacích stupňů. Doporučuji se ale pomalu připravovat na digitální vysílání - Javořice má začít vysílat již někdy v květnu (červnu). Je otázka zda-li potom budete potřebovat zesilovač, zde v Praze to někomu hraje na přiložený prst a jiný neví, kam dát antenu. Přeji hodně úspěchů při opravě.

edyss*
hodnocení

0x