Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak vyrobit vysílačku?

Od: wrastislav* odpovědí: 8 změna:

Zdravím,

dlouho jsem hledal na Googlu schéma/výrobu úplně jednoduché PMR vysílačky na 8 kanálů, která pracuje na 446MHz.

Nic jsem nenašel. Máte někdo s touto stavbou zkušenosti? Jak je tato stavba složitá? Máte někdo to schéma?

Za odpovědi předem děkuji !

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

buss
hodnocení

1x

Já ti to nedoporučuji už jen z hlediska dotazu, že o tom víš nic. Jinak by jsi už schema dávno měl (TX třeba pira.cz/... a weby amatérů, bastlířů. V radioamatérech byly návody na stavbu rúzných TrXů. Nedosáhneš stanovených parametrů, kup si ji a zapomeň na stavbu, byl by jsi zklamán. Jaké máš měřáky k dispozici? Koik jsi toho z elektroniky postavil a šlapalo to? Zkus si postavit tu nejjednodušší (na AM, CW), ale bacha na přestupek, rušení... nebo jen přijímač. Už jsi sestavil "krystalku", nejjednodušíí ovládání RC modelu?
A přečti si na ČTÚ o tom normy.

2kedar*

Tak, tak..! Pamatuji na dřevní doby CB. Když jsem zaklíčoval s "topítkem", tak sousedům zmizela TV Nova. *smich*

2kedar*
hodnocení

1x

Zdravím.! PMR vysílačky dnes koupíte v páru do 1.000.-Kč. Fungují ve volném terénu na cca tři, čtyři kilometry.

V zástavbě tak s bídou na kilometr. Jsou to vlastně jen taková "pojítka". Používám to hlavně když jdeme na hřiby,

abychom se mezi sebou neztratili, jelikož v horách občas není signál na mobil.

Pokud s tím vylezete na pořádný kopec, pak se "dořvete" klidně na 30-40.kiláků.

Jestliže chcete základnovou stanici s externí anténou (daleko větší dosah) pak musíte počítat s cenou v řádech tisíců.

Nebo si pořídit CB.

vlada*

Zdravím

Viděl jsem u Vietnamců pár za 300 Kč. Ale určitě se nevyplatí výroba doma.

martinhajek*
Z kopce se dá s PMR dořvat do vzdálenosti i přes 150 km. Vlastní zkušenost.

frantisek*
hodnocení

1x

Podle toho na jakou vzdálenost a využití . Pokud chcete spojení třeba na komín tak Vám stačí od Wietnamců za 300 Kč. PMR je pouze na přímou viditelnost , v terénu do 1 Km a v lese max 500m. Potřebujete vysílačku co nejnižší spotřebou a minimálním výkonem a nejkratší anténou . Čím vyšší kmitočet tím stačí menší výkon . Při použití ruční CB vysílačky už máte naději se dovolat i 10 Km v terénu ale za cenu velkého výkonu . Pokud chce experimentovat tak si postavte obyčejnou krystalku . Rezonanční obvod dle kmitočtu s anténou a uzemněním dioda a sluchátko . Když zařvete do sluchátka nebo místo toho pusiíte do krystalky nf signál přes výstupní nf trafo rozkmitáte přes detekční diodu krystalky rezonanční obvod a krystalka začne vysílat . Toto je nejjednodušší vysílač - přijímač bez napájecího zdroje s dosahem několika metrů .

hodnocení

0x

To nemá smysl. Taky jsem to řešil, ale při dnešních cenách a dostupnosti těch zařízení odpadne spousta problémů při oživování. Navíc to bude v pořádku z hlediska předpisů.

Pro představu ceny z čínských shopů
chinaprices.us?q=Pmr%20ra/...
Jen si musíš načíst český normy abys nekoupil vysílačky na nepovolené frekvence.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]