Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kondenzátor ve spínaném zdroji

Od: prog* odpovědí: 13 změna:

Dobrý den,chci se zeptat k čemu slouží ve spínaném zdroji kondenzátor na vstupu.zajímá mě to protože budu tyto zdroje otevírat a vyndavat ty desky s plošnými spoji.zajímalo by mě zda by zdroj fungoval i bez toho kondenzátoru.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

josnow*
hodnocení

1x

Kondenzátor na vstupu (za usměrňovačem) slouží k akumulaci energie, z něj si měnič bere stejnosměrný proud. Bez něj by samozřejmě nefungoval. Více např. zde.

hodnocení

0x
No určitě asi ne.
Slouží na vyhlazení usměrněných 230 v ac...

buss
hodnocení

0x

A ten kond je tam seriově, či paralelně?

2kedar*

Samozřejmě paralelně.

zajixxx*

Klidně i 2 sériově - na nižší napětí...

111®
hodnocení

0x

přímo na vstupu 230V je odrušovací kondenzátor nebo filtr, pak je usměrňovač a za ním vyhlazovací kondenzátor. Bez toho prvního to pojede, bez toho druhého už ne

hodnocení

0x

Až to budeš otvírat, tak se ujisti, že ty kondenzátory jsou vybité. Můžou dost slušně nakopnout.

zajixxx*

Kondenzátory jsou vybité po pár jednotkách sekund. Eéra CRT dávno skončila...

zajicxxx:

jak éra CRT skončila, co to sem pleteš? Stačí aby z nějakého důvodu spínaný zdroj nefungoval a kondenzátory zůstanou nabité mnohonásobně déle !

zajixxx*

Když myslíš :) ... buď je zdroj v pohodě - budící obvod vybije kondenzátory do jednotek sekund, nebo to má za sebou a peklo skončí uzeměné... :) Co, stalo se ti někdy v praxi, žeji jsi dostal třeba po 15 min šlehu? xDDD Asi ne viď? xD

doplněno 01.08.14 01:46:

A i kdyby, tak při odpojené síťové šňůře by jsi na 99% přežil... sice šupka, ale .. :)

zajicxxx:

Nedostal jsem šlehu, ale upálil jsem šroubovák, když jsem kondik pro jistotu šlusnul a ne po několika minutách, ale po víc jak dvou týdnech, ne ve zdroji, ale v malém foto blesku 300μF/300V a ten blesk byl "vyblísknutý", xenonová výbojka má zhášecí napětí kolem 100V. Pokud tam není vybíjecí odpor, jakože do takových věcí jej nedávají, tak ty kondíky jsou sakra dobré a drží mrchy *smich*

Nikdo nepsal o nepřežítí, ale jestli s oblibou dostáváš pecky od koďanů, tak se omlouvám, že jsem obtěžoval zbytečnou poznámkou :-D

zajixxx*

Páni, nepamatuješ si, co tam byl za kondík? :) Evidentně má parádní činitel jakkosti :) ...

doplněno 01.08.14 02:06:

Jinak, který spínaný zdroj ti dal někdy po pár destátkách minut pecku? (o blesku se nebavím ---- tam jsou zvěrstva...) xDD

No nebyl to žádný složitý blesk, takže žádná zvěrstva, jeden z prvních blesků malých rozměrů, napájení 2x AA , úplně jednoduchý měnič s jedním tranzistorem a trafíčkem (stejné zapojení je v dnes v jednorázových fotoaparátech), tehdy to byl malinký zázrak (před 40lety) ještě jej mám a je funkční, inu ještě poctivá práce od fy Toshiba :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]