Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaký odpor na snížení otáček?

Od: eskom* odpovědí: 8 změna:

Vlastním přímořeznou pilu SKIL 500W shořem mi tam reostat pro úpravu otáček a také deska s plošnými spoji. Náhradní díly se už nedováží a ani nevyrábí. Spojil jsem motor napřímo jen s odrušovacím kondikem, jede to, ale otáčky jsou moc vysoké. Pořeboval bych nějaký předřadný odpor, který by otáčky snížil zhruba na 1/3 - 1/2. Poraďte na e-mail eskom@seznam.cz - děkuji

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

majco
hodnocení

1x
Neviem ako u takychto spotrebicoch ale fen napr pracuje na polehe 1 polovicny vykon a poloha 2 plny vykon. Toto zaobstarava polovodicova dioda ktora vlastne prepusta iba jednu pol vlnu striedaveho napatia a tym padom znizis vykon takmer o polovicu. Kup si polovodicovu diodu ktora znese zataz 5A prepuj ju seriovo cez fazu a budez mat polovicny vykon. Odpor pri vyssiej zatazi lu i zhoret ak nedas pozadovany vypoctom.myslim si ze by tam musel ist nejaky ktory by zniesol aspon 300w zataz..a samozrejme jeho hodnotu vypocitat podla ohmovho zakona. Pripadne si kup prepinac a sprav si to podobne ako to ma fen ak sa vtom vyznas.. a tu diodu je jedno akym smerom otocis pri striedavom napati.
Ale toto neni odporová zátěž ale indukční... Takže žádná dioda...
Jediným řešením je triakový regulátor pro indukční zátěž..
S těmi obyčejnými je problem protože střıdavý elektromotor s kotvou nakratko je s obyč reg. Nestabilní.. Fungovat to bude ale budou kolísat trochu otáčky...

Copak ta pila má motor s kotvou nakrátko? *ee*

eskom*
hodnocení

Váš dotaz je oprávněně ironický, neznám elektromotory v ručním elektrickém nářadí, které by měly kotvu nakrátko, tan co to poradil se asi spletl. Eskom

hodnocení

0x
Nepotřebujete odpor, ale tyristorový regulátor pro indukční zátěž.

hodnocení

0x

Kupte nějaký jiný regulátor a zabudujte jej místo shořelého, předřadný odpor není vhodný.

obchodpodebrady.cz/...

mirex*
hodnocení

0x

Asi se vám nevyplatí nic moc vymýšlet. Nejjednodušší řešení je podle mne koupit za pár stovek novou, nějaký noname.

eskom*
hodnocení

Asi budete mít pravdu, tak jsem dopadl s úhlovou bruskou a tu už mám novou. Jsem už starší a tu pilu používám jen zřídka, tak jsem chtěl jen nějakou náhradu. Namontovat nový reostat je nemožné, celá deska plošného spoje ohořela natolik, že se stala celá vodivou a vyrábět novou se mi nechce. Asi zkusím tu diodu, nezabere moc místa, stějně ho tam moc není no a když nic tak nic. Zatím děkuji všem, kteří se nad mým problémem zamysleli, s pozdravem Eskom

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]