Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výběr fotoaparátu

Od: cobrak* odpovědí: 23 změna:

Ahoj všem,

rodiče cca 50 let se rozhodují nad koupí nového fotoaparátu. Potřebují něco, co je bude bez problému a kvalitně doprovázet po dovolených, výletech na kole a pěšky.

Vybírají mezi:

NIKON Collpix L330 a NIKON Collpix L830.

Poraďte mi prosím, rozdíl v ceně je pouhých 1 500Kč.

Díky moc všem a hezký víkend ;)

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

tomibender*
hodnocení

2x

Šel bych do toho dražšího. Má menší rozlišení (i tak je to až moc, na ten malý čip). Čím větší rozlišení, tím víc šumu. Jinak doporučuji na netu najít ukázkové snímky.

hodnocení

1x

spíš sony nebo olympus. Máme sony a jsem nadmíru spokojen a je to asi 7mpix a fotíme myslím max na 5mpix.

Od Nikonu leda zrcadlovku, tu umějí, ale kupovat od Nikonu kompakt nedoporučuji. Kompakty od Nikonu jsou možná úplně nejhorší. Ale někdo si potrpí na fotograficky zvučnou značku :-D

doplněno 28.07.14 09:07:

jmlc:

polarizační filtr je dobrá věc, ale málokdo z běžných uživatelů ví k čemu je dobrý a jak jej používat, ale zelený? :-D

jmlc*

no pardon - já myslel UV - on je tak trochu do zelena :)

z textu to opravdu nevychází... a faktem je, že zrcadlovky máme nikon-spokojenost, já mám kompakt canon FZ8 - spokojenost

Taky vím, že kompakt do 5000,- je prostě jen kompakt a nemůžu od toho očekávat zázraky... srovnávat se zrcadlovkou a super objektivem... - když chce vybrat mezi dvěma nikony, radím ten jeden z nich..

Používat UV filtr na digitálním fotoaparátu je stejný nesmysl jako používat prezervativ na robertkovi :-D

UV filtr má smysl u filmových fotoaparátů ale u digitálu je to holý nesmysl. Jestli je UV filtr s nádechem do zelena tak je to známka použití neoptického, tímpádem nekvalitního skla.

I do 5000Kč lze sehnat kompakt s kterým lze udělat zázraky a zrcadlovka se suprobjektivem není samospasitelná :)

Když chce někdo vybírat mezi dvěma Nikony - kompakty, tak je mou povinností upozornit, že není dobrá volba ani jeden.

hodnocení

0x

Já bych si nevybral ani jeden. Volil bych Canon nebo Sony případně Olympus.

cobrak*
27.07.14 16:04
hodnocení

Důvod?

Podle mě dělají lepší fotografie.

hodnocení

0x

Probůh, to budou fotit plakáty pro adidas z televizní věže skrze objekty pod ní?

cobrak*
hodnocení

Jdi se schladit na déšť...

jmlc*
hodnocení

0x

nikon je super značka - kvalitní čočky a kvalitní zpracování ... doporučuji L830 - video si natočíte minimálně, ale dá se to v nouzi použít...

jmhad*
hodnocení

0x

to máš jedno,stejně se malým písmem dočteš . vyrobeno v Číně.Já byl hrdý na Nikon a je to stejné,jako můj starý poctivý Kodak 340.Ten Nikon má tolik funkcí,že je amatér nevyužije. Kodak jich má 7 a využiji 2.A kvalita fotek je stejná.

jmlc*

vy je nevyužijete, tazatel možná ano... já na svém foťáku mám nejradši "srdíčko" - automat.. ale dávám ještě volby sport, krajina, svíčky, děti, portrét, ...

a taky video...

+ doporučuji nástavec a filtry - zelený a polarizační

cobrak*
hodnocení

Dobrá tedy, spíše doporučujete ten L830 ;) A kdybychom se odchýlili od Nikonu, tak který kompakt do 6tis. byste doporučili? ;) Vybíral jsem Nikon, protože já sám ho mám.

Já na dovolenou, výlety a podobně, preferuji malý foťák a ne takovéhle bago co je velikostí zrcadlovka a kvalitou malý kompakt :)

Ze značek Sony, Fuji, Ricoh, Samsung, Canon, Panasonic ...Nikon, řazeno v jakém pořadí bych vybíral a platí pro kompakty. Například Ricoh je zde málo známý a málo rozšířený fotoaparát, ale ve světě je oblíbený, protože za málo peněz vždy nabízel a nabízí hodně muziky. Vždy býval a je vybaven množstvím funkcí, které nejsou na parádu, ale jsou opravdu využitelné a praktické.

praivo*

Ricoh = Pentax a ten zase tak neznámý není...

praivo:

Ricoh, Pentax se zde nabízí a prodává v úplně zanedbatelném množství proti zahraničí a je to škoda, ale takových případů by se našlo více, nejen ve fotografii, lidi šílí například po Canonech a Pansonicích a přitom to není v digitální fotografii žádný zázrak. Canon byl bezkonkurenční v dobách filmu a Panasonic se do této oblasti snad ani neměl pouštět :-D

Já měl v dobách filmu zrcadlovku a kompakt Ricoh. Zrcadlovka měla indikaci v hledáčku pomocí průhledového LCD a kompakt měl bezkonkurenčně velký rozsah zoomu, obojí bylo v té době nevídané.

praivo*

Vím, že se moc neprodávají, jen jsem chtěl naznačit, že značka Pentax zase tak neznámá není. Že se tolik neprodává, to už je jiná věc.

Pentax je možná dobrej v těch vyšších cenových relacích, ale do 5000Kč bych si nový kompakt Pentax teda nekoupil. Ale třeba zrcadlovku to zase jo.

Já bych si kompakt od Pentaxe nekoupil, jsou to stejný krámy jako kompakty od Nikonu, ale kompakty Ricoh bývají, na rozdíl od jiných kompaktů, vybaveny užitečnými funkcemi, myslím, že je škoda, že je sem nikdo nedováží ve větší míře, ale u nás lidi stejně nevědí co je dobré a budou radši kupovat kompakty zvučněších jmen, uživatelsky nepřívětivé, vybavené nepotřebnými 3.14čovinami :) :) :)

cobrak*
hodnocení

0x

Tak nakonec si naši pořídili Canon SX 270 HS, protože tu hodně lidí Nikon nedoporučovalo, ač já ho mám a jsem s ním spokojený ;) Takže díky moc všem, pomohli jste ;)

Taky mám Canon(powershot S100). Pamatujte, že u Canonu platí, že se na volbu Auto nedělají nejlepší fotografie.

No jo, to je prostě Canon *smich*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]