Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Seagate Expansion Desktop 2000-ztracená data

Od: rezinka2* odpovědí: 4 změna:

Dobrý den, před delší dobou jsem si koupila externí pevný disk Expansion Desktop Drive Seagate, rozhraní USB 3.0, abych si mohla zálohovat data z počítače. Asi měsíc jsem si hrála s převodem svých dat a od té doby jsem tento disk nepoužila.

Nyní bych ale opět potřebovala nějaká data uložit na tento disk, ale nedaří se mi jej vůbec otevřít. Když jej zapojím do počítače, ani mi nenaběhne (jako například, když vložím flashku, fotoapatát, mobil, CD, DVD, které se okamžitě objeví, když je vložím do počítače). Ale tento pevný disk, i když modře bliká, nikde jej nenajdu. Poradadíte mi, prosím, jak na to? Děkuji.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

ronyx*
hodnocení

2x

Zdravím,
ten externí disk má z nějakých důvodů narušení "file system" (složkový systém). Proto nereaguje. Už sem se s tím setkal taky na svých discích. Co se stím dá dělat?
1) zkuste dotyčný disk připojit do jiného pc - pokud se normálně rozběhne a načte, nereaguje pouze s vaším pc. Řešení je jednoduché - na tom jiném pc z "poškozeného" disku vytáhněte (zkopírujte) data na jiný, funkční disk. Po té vadný disk zformátujte, případěn si vytvořte oddíly. Pak můžete data nahrát zpátky.
Pozn. po vykopírování dat už další operace (formátování, znovu nahrávání dat) dělejte na svém pc, kde předtím dsk nefungpval korektně. Doporučení - data si kromě na tento disk zazálohujte ještě někde jinde, u jednoho disku se mi toto selhání stalo opakovaně už 3x.
2) zkuste disk zapojit do jiného portu v pc, snažte se, abyste neměla na dalších jiných USB portech nic jiného zapojeného - podle některých náznaků, když se mi toto stalo, mám podezření na špatné napájení některých USB portů - připadá mi to jako kdyby na port šlo občas menší napětí a to rozhodilo disk
3) pokud by se vám disk nepodařilo rozchodit ani na jiném pc, dokáže vám pomoci program GetDataBack - umí vytáhnout a zachránit data i z disků s poškozeným file systemem. Ale POZOR - GDB má 2 verze - jinou pro formát disku FAT a jinou pro NTFS. Pak už práce s programem složitá není, ale nedoporučuji se do toho pouštět člověku neznalému - chyba by znamenala definitivní ztrátu dat.
Na závěr - nemusíte se zatím ničeho bát, o data na disku jste nepřišla. Zachraňoval jsem takhle už několik nehlásících se disků a zatím to vždy dopadlo dobře. Ale uznávám, že takováto chyba disku pořádně naštve.
Doplním - dodržujte odpojování disku přes odpojení pomocí ikony - jen vytrhnout disk z pc není moc dobré - je to dost velké riziko.

rezinka2*
hodnocení

Dobrý den, moc děkuji za radu. Zatím jsem se nepohnula z místa, jelikož disk nereaguje ani když jej zapojím zezadu. Jakmile budu moci to vyzkoušet na jiném počítači, dám Vám vědět. Rezinka2

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, zkuste zatím toto. Zkusit ext. HDD připojit do jiného portu USB v PC (pokud je to PC stolní, tak raději vzadu) nebo PC vypnout, připojit ext. HDD a PC zapnout. Třeba se to povede.

Zdravím!

rezinka2*
hodnocení

Dobrý den, děkuji za radu, zatím mi to podle Vaší rady nereaguje. Uvidím, co dál. Pak dám vědět. Rezinka2

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]