Nejste přihlášen/a.
Již několikrát jsem se dosti leknul, když jsem projížděl na kole pod vedením 400 kV a obdržel dosti nepříjemný el.výboj.
Popis situace: kolo MTB kovové, pláště 26, 2,5", cyklostezka asfatová. Řiditek jsem se dotýkal přes umělohmotné gripy, kovových brzd se nedotáýkal. Výboje proběhly celkem 3 přesně při podjetí všech 3 vedení. Průvěs lan je v tomto místě dosti velký.K výboji nedochází vždy. Ten se projeví v místě dotyku vnitřní strany stehen a kovové konstrukce sedla (to samotné je kožené). Cyklokalhoty mám s vnitřní vložkou. Je možné, aby se v mém těle indukoval náboj o tolik vyšší neř na kostře kola, a že by se vybijel jediným "vodivým" spojením, tj. v místě sedla? Tím místem je cyklostezka u Blučiny a něco podobného jsem zažil před 14 dny u Hulína. Tam jsem ze sedla nadzkočil a po dosedu dostal znovu výboj, takže jsem jel ze sedla raději ještě pár desítek metrů. Dík za vysvětlení.
Takhle nám "kopal" kočárek s dcerou při podjezdu vedení 220kV
Záleží na počasí, respektive na vlhkosti vzduchu. V minulosti jsem se velmi často pohyboval v rozvodnách VVN a můžu Vám říct, že za suchého počasí tam tloukla i neposekaná tráva. Stačilo mít gumové podrážky, které izolovali náboj na těle od země (od uzeměné trávy). Řešili jsme to tím, že jsme v letních suchých dnech chodili pod vedením bosi. Jinak jsem se musel před každým dotykem s jakýmkoliv kovovým předmětem (dvířka rozvaděče) napřed vybít přes šroubovák, jinak následovala dost nepříjemná rána. Ten výboj není nebezpečný, ale značně znepříjemňuje pobyt v blízkosti takového vedení.
Kdyby šlo o přímý výboj z vedení, o kterém se zmiňuje Jabraka, už byste se tu asi neptal
jj, rozumím. Náboj několik tisíc voltů si člověk způsobí i hřebínkem ve vlasech, tzn. elektrostatická energie, ale aby to zabolelo jako třeba kousnutí mravencem, tak tam musí bát i nějaká energie a ještě k tomu rychle nakumulovaná, když se průjezdem pod všemi 3 svazky opakuje. Ale jinak samozřejmě známe všichni ono sršení izolátorů vvn. Tady je zajímavé to, že kolo je izolováno od země a záská tedy nějaký náboj. Já jsem o půl metru blíže vedení a mám asi podstatně jiný (menší nebo vyšší?) náboj a ten se takto vyrovnává. Příště se budu držet brzd a bude klid.
Právě že je kolo izolované tak k tomu dochází, prosím přečíst pozorně příspěvek od magdon, proč asi chodili bosi?
Tazateli jde spíš o to, proč má kolo, izolované od země jiný náboj, než tělo izolované od země. Logicky by měly být ty dva náboje stejné. Asi je to rozdílnou vzdáleností těla a kola od drátů, i když ten rozdíl není velký.
tato odpověď se mi líbí :
"www.cyklodiskuze.cz/ruzne/2677-jizda-pod-dratama-vysokeho-napeti/"
pocmag (#30) » Iwo (#28):
Neškodny to je, pod běžným ZVN se na dvou metrech indukuje max 600V (to by mohlo být nebezpečné) ale max. proud do 10uA, což způsobí maximálně to že to budeš cítit, ty křeče bych spíš svaloval na fyzickou aktivitu (samozřejmě si svoje přidá i to indukované napětí a trochu to uspíší). Nebezpečné to může být pro lidi s budíkem (kardiostimulátorem) ale ti zase nebudou jezdit na kole (teď mě nekamenujte, taky jednoho znám, a jezdí jak drak, ale je to spíše vyjímka)
Zřejmě bmbx nepochopil moji odpoěď. Jde zde o podiv nad tím, že 2 IZOLOVANÉ soustavy s různým odporem vytvoří mezi sebou nikoliv zanedbatelný potenciál. Tzn. nejedná se o náboj mezi ZEMÍ a předmětem s nějakou impendancí. Jde spíše tedy o podobný efekt jako byl v blízkosti dříve výkonných DV vysílačú, kde se rozsvítila zářivka díky rozdílným potenciálům na obou koncích, ale nutná byla i dostatečná energie pro vytvoření nějakého proudu.
doplněno 18.07.14 13:28: Zde vyčerpávající odpovědi :bike-forum.cz/forum/prujezd-pod-vedenim-vysokeho-napeti.htmlnapř. odpověď StuntJ : Takže už to nemusíme řešitJednoduše jde o to že směr k zemi klesá se čtvrcem intenzita elektrického pole. Takže na zemi je teoreticky nula, metr na zemí se do kovových částí pomocí elektrostatiky nainduje například 1kV, dva metry nad zemí už je to například 25kV atak dále až se dostanem k vedení 400kV. Všechno záleží na místních podmínkách a počasí, vlhkosti vzduchu apod. Jednoduše se nabíjejí předměny ze silného elektrostatického pole. Pokud člověk projde pod vedením, maximálně se mu zježí vlasy a nic se nastane. Ale pokud sáhne na nějaký nabitý předmět, lidské tělo uzavře okruh a náboje se vybije do země. Jde o velice malé proudy a člověku by neměl ublížit. Tohle se stává za velice suchých období, kdy vzdušná vlhkost dané potenciály "nezkratuje"Ale je rozdíl mezi elektrostatickou indukcí a elektromagnetickou v případě radiových vysílačů, nejen DV, takže žádný podobný efekt...
doplněno 18.07.14 14:16:Já bych si dovolil tvrdit, že ono to úplně tak jednoduché nemusí být, zapomíná se taky trochu na to, že to pole je střídavé a objekt se pohybuje a navíc má nepravidelný tvar, tak že se může na různých izolovaných částech objevovat různé náboje i díky tomu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.