Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zapojení ventilátoru

Od: h4ever® odpovědí: 4 změna:

Zkoušel jsem zapojit ventilátor z chladiče na Intel Pentium 4 k zadnímu krytu casu. Ventilátor má tyto údaje:

Intel

C33218-002

040415C 04

109X9912T0D536

DC12V 0.44A

SANYO DENKI

Má/měl koncovku se třema kontaktama (černý, žlutý, zelený).

Zkoušel jsem proměřovat a naměřil jsem 80 ohm mezi černým a zeleným jinak nic. Zkoušel jsem zapojit zdroj z PC: červený na zelený (ventilátor), černý na černý a neroztočil se. Žlutý jsem nezapojoval. Poradíte proč to nejede? Jako napájecí kabel jsem použil koncovku která se připojovala k disketové mechanice, ale jen červený jsem zapojil.

O radu prosím jen znalé, nerad bych si zničil komp díky nesprávné radě.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

praivo*
hodnocení

2x

Třeba proto, že červený vodič u ATX je +5 V a ty potřebuješ +12 V (žlutý). A +12 V u větráku je také žlutý vodič (+12 V a GND musí být u sebe, aby bylo možné zapojení na dvoupinový konektor) ...

hodnocení

Díky, zkusím. A ten zelený vodič od ventilátoru je od čeho? To je taky na zapojení nějakého napájecího vodiče nebo to má sloužit k regulaci otáček?

praivo*

Ani jedno, slouží ke snímání otáček. Regulace je tady možná jen pomocí PWM na napájení.

hodnocení

Ventilátor fungoval, ale byl hlučný jak boing 737. Jaktěživ jsem něco tak hlučného neslyšel! Bylo to jako letět malým osobním letadlem Ceasna nebo tak něco. Vlastně tam byly ty ventilátory dva. Od Intelu, to jsem vyhodil a druhý si nechal. Ten je ze zdroje starého PC.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]