Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, jsem začátečnice, takže se budu asi blbě ptát Mám objektiv 18-55 ale potřebovala bych nějaký jiný.
Potřebuji objektiv na focení okolí při výletech ( krajina, kulturní památky, ...)
Moc se mi nechce tahat objektivy dva a někde je neustále přehazovat a u toho ještě hlídat děti.
Uvažuji nad 18-200 a nebo 18-300 .
U stávajícího objektivu jsou zkratky AF-S , DX, VR. Nevím co to znamená a zda mám vybírat objektiv se stejným označením.
Ještě bych byla ráda, aby nebyl problém na objektiv použít filtry.
Jaký je váš názor, popřípadě doporučení.
Děkuji moc za reakce.
Objektiv s takovým rozsahem je sice praktický, ale je to za cenu zhoršení kvality, ne bezdůvodně fotografové nosí v brašně radši 2-3 objektivy s menším rozsahem. A cena zase není tak obrovská, na příspěvek od kei nehleďte, řeči o tom že D3100 patří k tomu nejobyčejnějšímu na trhu, muže napsat jen fotografický laik Kvalitní fotku dělá především objektiv a ne tělo fotoaparátu
Zkratky znamenají:
VR - optickou stabilizaci obrazu v objektivu
AF-S automatické zaostřování s motorem vestavěným v objektivu (jsou objektivy co mají zaostřování poháněné z těla fofotaparátu)
DX je označení objektivů nevhodných pro filmové zrcadlovky nebo plnoformátové digitály, ale pouze pro digitály s APSC čipem (menší formát obrázku)
Dobrý večer.
Myslím, že pro Vaše fotografování by byl vhodný tento. Desetitisíce určitě za objektiv nedáte a tento je určitý kompromis. megapixel.cz/...
jofa:
předpokládám, že tazatelka do něčeho jiného ani jít nechtěla, ostatně drahé a kvalitní objektivy se v tak velkých rozsazích snad ani nevyrábějí.
Když poleví v rozsahu tak lze 18-200 koupit za polovic, sice je bez optické stabilizace, ale ta taky není všespasitelná...
Ptejte se o dveře vedle, třeba na fotografovani.cz/... . Vaše zrcadlovka patří k tomu nejobyčejnějšímu na trhu. Myslím ale, že dobrý alespoň trochu použitelný objektiv (nový) bude stát víc než čekáte. Máte dost velké nároky na rozsah.
Dobrý den, jsem na tom podobně jako Vy (taky začínám). S tím rozdílem, že jsem koupil objektivy dva a fakt to není pohodlné. Významy zkratek zde. Při výběru fotoaparátu jsem to studoval, teď už v tom mám zase hokej. Jen si pamatuju, že objektivy byly na trhu se stabilizací (VR) a bez ní. Volba je jasná - VR. Myslím, že ani s jedním z objektivů neuděláte chybu (tzn. vybrat stejné provedení, jako už máte).
Děkuji všem za odpověď Já bych třeba koupila další objektiv 55-200 nebo 55-300 ale myslím si že neustále přehazování třeba v prachu nebude moc dobré. Hlavně mi jde o to, že budu něco fotit na 5 metrů, najednou se bude něco dít třeba o 100 m dál, tak honem přehodit objektiv a pak zase honem přehodit objektiv abych mohla fotit na 5 m. Vůbec netuším, jaká volba je správná. Byla jsem např. v Zoo. Jedno zvířátko máte na metr od vás, popojdete k dalšímu a to je třeba 15 metrů od vás a je to třeba svišť, tak toho bohužel s 18-55 vyfotím i s půlkou výběhu, jelikož přiblížit si pouze jeho není možné.
Nebo jsem ještě uvažovala o tom, že pokud kupovat druhý objektiv, tak třeba 70-200 nebo 70-300 s tím že tam bude mezi 55 a 70 díra.
Opravdu nevím jak se správně rozhodnout, abych mohla fotit vše a aby byla i opravdu kvalita fotek.
Samozřejmě, že neustálé přehazování objektivů zvyšuje riziko zaprášení čipu a objektiv s větším rozsahem je podstatně pohotovější, ale jak jsem psal výše je to za cenu nižší optické kvality. Ta nižší kvalita není nižší nějak drasticky. Já osobně mám Tamron 18-200, taky jsem si jej pořídil pro větší pohotovost a proto že ne vždy chci mít sebou plnou fotobrašnu objektivů
Takže 18-200 nebo 18-300 bude dobrá volba? Který bude lepší? A nechá se použít bez problému filtr?
doplněno 08.08.14 10:20:Jaký je v nich rozdíl? alza.cz/...
Který by byl popřípadě lepší?
Děkuji
doplněno 08.08.14 10:34:Ješte se zeptám, já mám VR a co znamená označení VR II?
Lepší je ten drážší, je malinko světelnější na "dlouhém konci", je na vás zdali se vám to za ten cenový rozdíl vyplatí, bude určitě o něco těžší, bohužel u toho levnějšího není uvedena hmotnost.
doplněno 08.08.14 10:44:Filtr se použít dá, když si pořídíte příslušnou velikost, VRII bude nějaká nejspíš vylepšená vlastnost stabilizace
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.