Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Sháním fotoaparát

Od: krystof* odpovědí: 22 změna:

Dobrý den, sháním nový fotoaparát a potřeboval bych pomoc nějaký levný asi do 5000 kč najít. Jestli někdo máte doma nějakou zrcadlovku apod. tak by ste mi ji mohli doporučit? Mě docela zaujal Nikon D70s ale moc tomu nerozumím.

Děkuji :)

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

cpe
hodnocení

0x

Pokud tomu nerozumíte, nekupujte zrcadlovku. Navíc za 5 tis nekoupíte ani kvalitní kompakt.

hodnocení

0x

copak o to za pět tisíc se už nějaký ucházející kompakt koupit dá, ale jak je psáno výše, nerozumět tomu a kupovat zrcadlovku? To vypadá jako když chcete jen vypadat "in" s něčím takovým na krku nic víc s tím bez základních vědomostí nedokážete :)

krystofn
hodnocení

Zrcadlovku jsem chtěl pouze koupit dceři k narozeninám a chtěl jsem od někoho pomoct.

Zdrcadlovky ve stejné cenové relaci jsou úplně vyrovnané od všech výrobců, kupujte podle toho co se vám víc zalíbí :)

Padl vám do oka Nikon, kupte Nikon...

praivo*
Hlavně za 5k novou nekoupí

No, Nikon D70 se ani nový koupit snad nedá :-D

praivo*
Já teď čekám na D60 (za 4.700 od nějakého Poláka). Nad D70 jsem přemýšlel, ale závěrku 1/8000 bych nevyužil a ve všem ostatním je D60 lepší.

praivo:

Můj názor znáš :)

Jsem zarytý "sonysta" , loni jsem koupil dceři Sony Alfu A 300 za 2000Kč tělo, má totiž unikátně řešný "live view" dalším CCD senzorem a obraz bere z hledáčku - dokonalý nápad přinášející velkou spoustu výhod :)

Trochu škoda, že Sony už zrcadlovky s pohyblivým zrcátkem nevyrábí, ale zase když jsem viděl zástupce řady SLT tak to je opravdu dokonalé sloučení výhod EVF a DSLR :)

Prostě Sony přišla s prvním digifoťákem na světě a je to vidět *palec*

praivo*

Mám teď dvě nabídky za stejnou cenu, Nikon D60 a Sony A290, oba komplet se základními objektivy (18-55), Nikon ještě s originální taškou. V dohledné době neplánuji přechod na bezzrcadlovku a u Sony se z důvodu menšího rozšíření bojím horší dostupnosti neoriginálního (= levnějšího) příslušenství (např. dálk. ovladače, blesky atd.). Láká mě ovšem větší rozlišení, výlopný displej a LiveView. Co doporučuješ?

doplněno 11.07.14 21:20:

Tak jsem se díval ještě jednou a A290 nemá výklopný displej, bez kterého ani LiveView není tak potřebná věc, takže si počkám, jestli mi přijde ten Nikon, a teprve když ne, vezmu Sony.

jmlc*

objektiv 18-55 budete do týdne vyhazovat - jestli chcete takový objektiv, kupte si kompakt ... vyjde to nastejno

praivo*

Už mám 3 kompakty a chystám se to zredukovat na jeden, od té doby, co jsem si koupil Nokii 808, je stejně prakticky nepoužívám.

praivo:

já vím že ta tvoje nokie fotí krásně a bez šumu, ale jak se obejdeš bez změny optického ohniska :)

proti sebelepšímu mobilu prostě kompakt je kompakt, moje WX 100 je menší než mobil a mám na něm 23mm - 230mm optické ohnisko (35mm EQ), optickou stabilizaci a stabilizaci multiexpozicí, to prostě jako foťáček, který mohu mít stále u sebe i s mobilem a zabere minimálně místa - to prostě nemá konkurenci :)

praivo*

Máš pravdu, digitální zoom někdy nestačí a právě to je jeden z důvodů proč sháním DSLR...

Ta Alfa A300 na aukru je zrovna s dost nešikovným objektivem, ten rozsah je vhodný na film, nebo full frame digi, jestli koukáme na stejnou, jsou tam dvě ...

praivo*

Myslím tu s 28-90. Kdybych sehnal nějaké peníze (resp. kdyby někdo koupil ty krámy, co jsem tam před chvílí vystavil), převáží podle tebe její výhody nevýhody (hot shoe, a maximální vyklopení displeje dolů jen o 45 stupňů)?

Jak o 45º dolů? To si vyčetl kde? :) To by bylo docela k ničemu a nepoužitelné, display je výklopný o 90º nahoru a to bohatě stačí, kdyby byl otočný ještě v jedné ose bylo by to lepší, ale pokud se nad tím zamyslíš, tak zjistíš, že takhle to bohatě stačí k učelům ke kterým výklopný displej potřebuješ. Ta atypická "Minoltí" patice na blesk taky nepřináší žádný problém, pokud budeš chtít použít blesk co s foťákem nekomunikuje, jen se synchronizuje (nedoporučuji, je to k ničemu) tak malinká redukce na hotshoe existuje a pokud koupíš co s foťákem komunikovat umí (je mnoho firem co je vyrábí) tak tu atypickou patici mají, některé novější už taky ne, protože u nových foťáků už Sony hotshoe používá taky (pak opět řešíš redukcí, v Číně za pár korun). Jak jsem zmínil další CCD v hledáčku na liveview, tak jeho hlavní výhoda a důvod, proč to konstruktéři takto na první pohled komplikovaně řešili, je zachování fázové detekce zaostřování i v režimu liveview, to znamená, že i v liveview fotoaparát ostří stejně rychle, což u konkurence není, tam ostří jako kompakt detekcí max. kontrastu, protože žádný jiný způsob nemá, takže je zachována hlavní výhoda zrcadlovky (rychlá reakce) v obou režimech. Jinak 28-90 objektiv je filmový objektiv a jeho rozsah je jako pro jediný objektiv do začátků ne moc použitelný - vynásob x1,5 a dostaneš se na hodnoty pro kinofilmový ekvivalent 42-135 (doufám, že víš k čemu je to dobré). Pokud si k němu přikoupíš nejaký s použitelným širším ohniskem, tak se pak budou zbytečně překrývat. Doporučuj ti projít nějaké ukázkové fotky, možná se ti nebude líbit šum na vyšších ISO přece jenom je to starší model a s CCD čipem, dobré stránky jsou dpreview.com.

praivo*

ericreagan.smugmug.com/... Větší úhel by se hodil při focení nad hlavou (např. před dav lidí).

No, já to teda zkusím, ten šum do ISO 400 nevypadá zas tak hrozně. Dokud nenakoupím další skla, tak na jiný systém můžu přejít kdykoliv...

doplněno 12.07.14 10:44:

A nebo jinak: Teď vezmu ten Nikon a po prázdninách, jestli si na brigádě něco vydělám, k tomu zkusím Sony s nějakým slušným objektivem a příslušenstvím (teď jsem si přepočítal peníze a nemám ani na dokoupení základních věcí, tj. karty a pásku na krk, o tašce ani nemluvím.). Za těch 7000+ Kč už snad půjde sehnat něco lepšího.

Ten výklopný displej je dobrá věc, jinak s příslušenstvím problém není, Sony převzala bajonet od Minolty, pak je dobré, že má ostřící motor v těle, takže jsou k mání levnější autofokus objektivy co jsou poháněny z těla, ale samozřejmě je podpora i tichých a rychlých autofokusů co mají motor v objektivu. S bleskem může být problém, mám taky Alfu a kupoval jsem si k tomu blesk Sigma, ale jeho komunikace byla nespolehlivá a dost často si blesknul jak chtěl, tak jsem se jej zbavil a koupil originál Sony a to je opravdu bomba, směrné číslo 58, bohužel byl dražší než samotné tělo. Když s ním fotim, tak fotky vůbec nemají nectnosti způsobované běžně blesky. Výhoda blesků u Sony (i interního) je expozice TTL nebo ADI. Na Aukru jsem si třeba koupil 50mm objektiv Minolta se světelností 1,7. Takže příslušenství je jak k jakékoliv jiné zrcadlovce, navíc není potřeba stabilizovaných objektivů, stabilizace je v těle :)

doplněno 11.07.14 21:56:

jmlc:

nevím proč by měl objektiv 18-55 do týdne vyhazovat a 35-108 je univerzální tak maximálně na filmovou zrcadlovku, jinak je úplně k ničemu, to je o hodně lepší ten 18-55 :-D

doplněno 12.07.14 10:56:

praivo:

Prosím tě zamysli se, takto výklopný displej by byl použitelný na tak málo stuací, že by bylo škoda jej vůbec vyrábět :-D

Je tam ještě jeden pant a diky tomu jej vyklopíš takhle:

Sháním fotoaparát
jofa*

Dnes jsem řešil dálkový ovladač na Alfu 77 II a nikdo mi nebyl v renomovaných obchodech schopný povědět, jaký k 77 je , jestli vůbec je. V režimu videa, aby zapl/vypl záznam.

praivo*

Teď je na Aukru A300, ale bez karty a tašky, což by znamenalo dalších několik set Kč, což momentálně nemám (ani na samotnou kartu). Počkám na toho Poláka a jestli to nepošle, tak asi zkusím tu A300. Ale jejich přístup k "hot shoe" a mechanice vyklápění displeje (jen 45° směrem dolů) je mi teda dosti nesympatický...

jmlc*
hodnocení

0x

když jsem kupoval tatíkovi D80, díval jsem se na vlastnosti - D70 nemá komunikaci se staršími typy objektivů... doporučuji D80, D90, D200 - co se starších typů týče...

Objektiv pak nějaký jeden univerzální ... 35-108 ... ale opravdu za 5 tis seženete asi jen ten foťák bez objektivu.. no a za dalších 5 tis ten objektiv :D

jmlc*

nebo falešnou zrcadlovku?

sbazar.cz/...

protože zrcadlovka, která je f-ční, opravdu bez objektivu do 5 tis... to je oříšek

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]