Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Samodržné relé - schema

Od: vlk95® odpovědí: 7 změna:

Dobrý den,

určitě je na internetu toto, nebo podobné zapojení, ale já dostal myšlenku a vlastní hlavou jsem vymyslel zapojení samodržného relé. Jen si chci zkontrolovat profesionály zda to bude fungovat správně.

Zapojení napodobuje funkci spínání světel v halách pomocí zeleného a červeného tlačítka. Po stisku zeleného se rozsvítí světlo a po stisku červeného zhasne. V halách je to realizovné pomocí stykačů. Já se ale zaměřil na levné a obyčejné relé.

Funkce dle mého přesvědčení:

Ve výchozím stavu svítí červená led dioda, relé je vypnuté. Po stisku tlačítka "zap" se dostane napájecí napětí na cívku relé, tím červená dioda zhasne, relé se přepne a rozsvítí zelenou diodu. V tuto chvíli už je tlačítko "zap" rozpojené, ale cívku relé drží napětí tekoucí přes relé, vypínací tlačítko do cívky. Tím je zajištěné že po puštění tlačítka "zap" se relé nevrátí zpět na čevenou diodu. Po stisku rozpojovacího tlačítka "vyp" přestane do cívky relé jít napětí, a relé se přepne do výchozího stavu.

Funkce obvodu, pokud jsem ho navrhl správně by měla být jasná už ze schematu. "OVL" ve schematu zobrazuje napájení cívky. V schematu je zakreslena pouze kladná část obvodu.

Dá se zapojení ještě zjednodušit? Zatím nemám přesnou vizi kde to využiji, pouze jsem dostal myšlenku a dotáhl ji na papír.

Díky

Samodržné relé - schema

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

vlku, vlku, vlku...

trochu pečlivosti, chyb jak máku :-D Proč tam to relé nenakreslíš, tlačítko pro vypnutí musíš nakreslit jako rozpínací, atd...

doplněno 10.07.14 16:40:

vlku:

ještě maličkost, značka co jsi použil jako druhý konec napájení je UZEMĚNÍ, tedy opravdové spojení se ZEMÍ, správně jsi měl použít KOSTRU což je jen silná vodorovná čára, ale v tomto případě by bylo nejsprávnější nakreslit přípojný bod se znaménkem mínus.

doplněno 10.07.14 17:16:

vlku:

to nemá logiku, kostra se mnohokrát používá i když tam žádná není, protože se tím zpřehlední schéma - ubyde celý jeden mnohdy klikatý vodič napříč celým schématem, ale kreslit uzemnění, když to uzeměné není je holý nesmysl.

Samodržné relé - schema #2
hodnocení

Díky za pěkné překřeslení. Kreslení schemat nikdy nebyla moje silná stránka. Navíc jsem si nemohl vzpomenout jak se kreslilo napájení cívky. Díky tobě jsem si to připoměl.

Ještě bych tam po uvážení přidal RE2 (cívka) spínané paralelně na RE1 (cívka). Tím budu mít jeden obvod s RE1 jako spínací a signalizační a druhý čistě spínací s kontakty RE2.

Díky.

doplněno 10.07.14 17:02:

Jo kostra a uzemnění. Uvažoval jsem nad tím, a řekl jsem si že kostra tam žádná není a tak to není k čemu ukostřit. Tak proto jsem nakreslil zem.

fiser22*
hodnocení

0x

Teoreticky je to správě prakticky je tam pár chyb - diody by měly mít předřadný odpor pokud nejsou na 12V, zelená dioda by neměla být sériově s cívkou relátka ale zapojená na větev kde je cívka a - na zem, červená to samé jen u relátka, ovšem svítili by stejně obě naráz... signalizace stavu kontaktů se v praxi například právě u stykačů dělá pomocí spínacích a rozpínacích kontaktů stykače, tady by se dalo použít přepínací relé

hodnocení

Na předřadné odpory jsem zapoměl, v původním hnusně načmáraném shematu jsem měl žárovky, ale pak jsem to překreslil s diodama. Ledky jsou jakoby na výstupech relátka a k tomu se pro držení relátka bere 12V z výstupu kde je zapojena zelená dioda. Pro jednoduchost ukazatele stavu pomocí ledek jsem to zapojil tak jak je na schematu. Z výstupu relátka, kde je zelená ledka by se ještě mohlo spínat další relé, které by už klasicky seplo nějaký obvod. Nebo jednodušeji by se pro napájení obvodu použil přímo výstup relátka se zelenou ledkou. Aktuálně mám v plánu toto využít pro spínání led osvětlení o 10ks ledek.

doplněno 10.07.14 16:14:

Šlo mi o jednoduchost. Samozřejmě by se dalo pro vše využít více součástek, ale toto je podle mne nejmenší množství.

Vím že stykače mají i další kontakty mimo spínaích, ale právě relé toto nemá. Proto jsem zapojil dle schematu, abych simuloval stykač.

buss
hodnocení

0x

A cífka relé je držena tím co teče přes LED? Podívej se na značky el. součástek. Není to tlač. zap zbytečné? Nesvítí obě diody současně?

rv*
hodnocení

0x

Jeste existuje bistabilni rele a s nim mas mene soucastek. Cenove je ale obycejne rele levnejsi.

jenda7

bistabilni rele je úžasná věc kvůli spotřebě, není třeba proudem přidržovat relé v sepnutém stavu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]