Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výběr dalekohledu

Od: wogoos* odpovědí: 21 změna:

Potřebuji poradit jak vybrat dobrý dalekohled. Co všechno znamenají ta čísla a na co si dát pozor při koupi?

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Binokulární dalekohled (pro pozorování oběma očima) má dvoučíselné označení jako např. 12x25, 7x42, 10x50, 8x56 a podobně. Dalekohledy s proměnlivým přiblížením (tzv. ZOOM) jsou pak označeny např. 8-15x25 nebo 10-30x50 a podobně. První číslo před znaménkem x nám udává zvětšení (neboli přiblížení), u zoomových dalekohledů pak rozsah přiblížení. Druhé číslo, které se nachází za znaménkem x udává průměr předních čoček dalekohledu v milimetrech. Dalekohled s přiblížením větším než 12x těžko v rukou udržíte, aniž by byl obraz roztřesen. Dalekohledy s větším zvětšením je vhodné připevnit na stativ - takové dalekohledy jsou pak většinou monokulární (pro jedno oko), používají jej např. střelci, ornitologové aj. Čím větší průměr přední čočky, tím bude obraz světlejší a zřetelnější, ale dalekohled je pak větší a těžší. Musíte zvolit kompromis, který vám bude vyhovovat. Dalekohled nekupujte na tržišti, navštivte specializovanou prodejnu. Když sáhnete po renomované značce např. Zeiss, Nikon, Olympus atd., neuděláte chybu.

monkey

Jen bych si dovolil nesouhlasit s roztřeseným obrazem při větším zvětšení, dalekohled není foťák. Mám zoom 8-24 a i při 24 násobném zvětšení žádný problém. Ano, u hvězdářského to už nejde, tam už je stativ opravdu potřeba.

lmgify

Ono asi zalezi, jak daleko se s takovym dalekohledem koukas. Mam take 12x a mohu potvrdit, ze ho v ruce neudrzim. Na druhou stranu se s nim take ale nekoukam na predmety, ktere jsou 100m ode mne. Na to nepotrebuju 12x dalekohled :)

monkey

Tak na dálce, na jakou koukám, určitě nezáleží. Ano, drobné chvění rukou vidět je, ovšem to není nic, co by znemožňovalo vnímat obraz či něco nevidět, co by jinak s použitím stativu vidět bylo. Nebo asi ještě nejsem tak starý. Dále raději už reagovat nebudu, nechci se hádat. Právě jsem si to vyzkoušel, problém s tím nemám, nemám tedy co řešit. Nechť si to dotazující se vyzkouší sám v nějaké prodejně. Zdravím.

lidus*
hodnocení

2x

Vůbec tomu nerozumím ale z balkonu pozoruji zvířata dalekohledem pro dvě oči a druhým pro jedno oko-oba jsou za pár korun z Lídlu, ten pro jedno oko si půjčuje manžel na střelnici když chce vidět zásahy na terči 200m vzdáleném. Odborné rady už jste dostal ale pokud se chci jen kochat nemusím mít dalekohled za 10 a víc tisíc.

wogoos*
hodnocení

Pokud se chci kochat, jdu ven a koukám po holkách.

Pokud je ten jednooký z Lidlu tenhle za 799 aktualniletaky.cz/...

pak tím jsou vidět i největší Jupiterovy měsíce. A náš Měsíc je taky moc pěkný, nejlépe pokud není v úplňku, pak jsou krátery lépe vidět.

wogoos*
hodnocení

Jenže ten prodávali někdy v prosinci.

Oni je prodávali už několikrát.

wogoos*
hodnocení

Ale vždycky když tam nejsem *smich*

www.lidl.cz upozorní předem ...

hodnocení

0x

Důležité je co od toho dalekohledu očekáváte... jiné paramatry bude mít dalekohled pro pozorování hvězd, jiný pro turistiku.

wn
hodnocení

0x

Bruno má pravdu ve všem. Jen bych chtěl ještě doplnit, že zoom u dalekohledu není úplně nutný. Resp. pokud máte dalekohled se zoomem, dochází při větším přiblížení k neostrosti a vadám obrazu. Je to podobné jako u foťáku. Dalekohled s pevní ohniskem (bez zoomu) bývá levnější a obraz kvalitnější. Pokud chcete dobrý dalekohled ohlédl bych se po přiblížení cca 10x. 8x standard - sice stačí, ale nic moc. Cena dobrých přístrojů začíná až nad cca 2 tisíci Kč.

wogoos*
hodnocení

Celkem jsem to pochopil, jen nechápu, proč jsou ty ceny neadekvátní. Proč dalekohled 8x25 stojí 3000 a jiný 25x60 dvě stovky?

ladinpraha*

Protože v některých je použito opravdické vybroušené sklo, které má trošku jiné vlastnosti než plastové čočky, použité v těch levných.

wiw
hodnocení

0x

To je stejné jako jeden foťák stojí 2000 a druhý 10000. Obraz z toho laciného sice nějaký vyleze, ale kvalita toho, co vidíte nestojí za nic. Fyzikalní vlastnosti světla jsou dány a ta sklíčka v dalekohledech to musí korigovat tak, aby přiblížení mělo čistý obraz. Samozřejmě si můžete koupit i laciný dalekohled, přiblíží - to jistě ano, ale nečekejte od něho zázraky. Obraz bude zastřený, bude mít různé odlesky a nestejnoměrnou kvalitu a bude trpět aberací (chormatickou vadou).

hodnocení

0x

Ještě jedno upozornění. Dalekohled s velkým zvětšením a malým průměrem objektivu má ještě tu vadu, že budete dlouho hledat cíl sledování. Když vidíte na kilometr nějakých 20 metrů, budete nějakou chvíli bloudit, než vůbec zjistíte, na co se to díváte.

wogoos*
hodnocení

A pomohl by mi někdo - prosím - vybrat relativně levný monokulár aby byl silný? Mám balkón vysoko a otočený do volné přírody, takže velmi vhodný na pozorování zvířat /veverky, ptáci aj,/ Chci jen na jedno oko, protože jinakj blbě vidím - oběma najednou. Tak do 2000 kč?

Doporučím www.dalekohledy.cz

je tam mnoho poučného čtení i slušného zboží.

wogoos*
hodnocení

A co tenhle? Není to nějaké falešné, že je tak levný? Ale ta značka je dobrá.

aukro.cz/...

Dal bych ho do stativu.

ladinpraha*

Podle mě totéž, co značka Sakura, prostě Čína. Já mám Sakuru tuším 10 - 30 x 50 a nestěžuji si. pro moje potřeby bohatě stačí. Pokud použiješ stativ, tak bych šel do dalekohledu se zoomem. Na základní přiblížení objekt najdeš a pak si ho zoomem přitáhneš. Ale v ruce to neudržíš. Pokud bys chtěl opravdu "značku", tak pár tisíc přidáš.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]