Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer,
kamarád mě požádal ať se mu podívám na autorádio, které nefunguje. U napájení byl dost nafouklý kondenzátor (na druhe fotce už je prázdné místo po kondenzátoru vlevo dole), ale taky se mi zdá že je tam jedna ležící součástka s 2-mi nožičkami nějaká asi vadná. Jakoby byl plastový obal protavený. Netuším co to je za součástku. Prosím o radu. Díky
To bude regulátor - tranzistor, stabilizátor napětí.( Podobné jsou i na zákl. deskách počítačů). Chtělo by to zjistit označení pokud se dá přečíst a pak použít dar přítele Googla ke zjištění vlastností.
Podle neosazenych pozic koukam, ze vyrobce usetril asi 10,-Kc za elektrolyticky kondenzator, vyhlazovaci civku a diodu. Za odmenu pak pri prepeti nebo nadmernem proudu odesel jeden kondenzator a stabilizator napeti a cele zarizeni prestalo fungovat. Šetreni na pravem miste
imgify:
cívka by nic nezachránila, je tam měla by tam být kvůli rušení, ale to dostatečně omezí ten stabilizátor, dioda - pokud byla ochranná proti přepólování, tak autorádia by zapojení přepóloval jen blbec a pokud je to zenerka proti přepětí, tak to bývá hodně k vzteku, tače tam v klidu zbytečně velký proud a kdo si takové autoradio zapojí mimo klíček zapalování a jede jednou za týden, tak mu to spolehlivě vyfláká baterku Už jsem z takového autoradia zenerku doloval, žralo vypnuté přes 200mA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.