Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co je to ca součástku?

Od: vlk95® odpovědí: 7 změna:

Dobrý večer,

kamarád mě požádal ať se mu podívám na autorádio, které nefunguje. U napájení byl dost nafouklý kondenzátor (na druhe fotce už je prázdné místo po kondenzátoru vlevo dole), ale taky se mi zdá že je tam jedna ležící součástka s 2-mi nožičkami nějaká asi vadná. Jakoby byl plastový obal protavený. Netuším co to je za součástku. Prosím o radu. Díky

Co je to ca součástku?
Co je to ca součástku? #2

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

josnow*
hodnocení

1x

Integrovaný stabilizátor 7808 v SMD provedení (pouzdro TO-252, +8V, 0,5A).

ja1
hodnocení

0x

To bude regulátor - tranzistor, stabilizátor napětí.( Podobné jsou i na zákl. deskách počítačů). Chtělo by to zjistit označení pokud se dá přečíst a pak použít dar přítele Googla ke zjištění vlastností.

hodnocení

Už jsem to asi našel. Bude to stabilizátor, jen nevím přesně který abych ho koupil. Označení na prvním řádku je 78M08 ale další řádky nečitelné

pdf1.alldatasheet.com/...

ja1

7808, to vypadá zřejmě na stabík +8V . M určuje další vlastnosti.

lmgify
hodnocení

0x

Podle neosazenych pozic koukam, ze vyrobce usetril asi 10,-Kc za elektrolyticky kondenzator, vyhlazovaci civku a diodu. Za odmenu pak pri prepeti nebo nadmernem proudu odesel jeden kondenzator a stabilizator napeti a cele zarizeni prestalo fungovat. Šetreni na pravem miste *zed*

imgify:

cívka by nic nezachránila, je tam měla by tam být kvůli rušení, ale to dostatečně omezí ten stabilizátor, dioda - pokud byla ochranná proti přepólování, tak autorádia by zapojení přepóloval jen blbec a pokud je to zenerka proti přepětí, tak to bývá hodně k vzteku, tače tam v klidu zbytečně velký proud a kdo si takové autoradio zapojí mimo klíček zapalování a jede jednou za týden, tak mu to spolehlivě vyfláká baterku :-D Už jsem z takového autoradia zenerku doloval, žralo vypnuté přes 200mA :)

hodnocení

Díky moc za odpovědi. Kondenzátor už je tam nový, a stabilizátor mám objednaný. Zase jsem se něco přiučil. Poprvé vidím jak vypadá smd stabilizátor.

Ještě jednou díky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]