Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nabíjení akumulátoru pomocí elektromotorku

Od: jos* odpovědí: 13 změna:

Potřebuju poradit jak nabíjet akumulátor pomocí elektromotorku z tiskárny, připojené k malé savoniovy vrtuly. Když fouká malej vítr, tak už má napětí vhodné na nabíjení. Jen potřebuju vyřešit, jak zabránit aby za bezvětří nefungoval motor jako spotřebič.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Zařaťe do obvodu diodu potřebných parametrů v propustném směru při nabíjení. Ovšem počítejte s malým úbytkem napětí na diodě.

buss
hodnocení

0x

Dioda v propustném směru od motorku, počítat s úbytkem napětí podle typu diody - G, Si. Též by šlo použít relátko spínající při určitém napětí. Proud asi poteče nic moc. Otázka, co je to podle vás napětí vhodné na nabíjení.

hodnocení

0x

Jaký akumulátor bude nabíjen?

jos*
hodnocení

nabíjet budu nabíjecí akumulátory Ni-CD od výrobce GP, čtyři paralerně, 2 sady. Přes víkend napájet mini rádio na cestách.

A hlavně mi nepište- kup si nabíječku. Já chci nabíjet prostě takhle.

praivo*

To nabiješ tak za měsíc a to ještě jenom pokud bude pořád vichřice...

Paralelní zapojení nabájených článků není nejšťastnější nápad.

A tu vrtuli budete mít na kole?

doplněno 30.06.14 12:39:

... píše Ni-CD ...

Paralelní zapojení článků Ni-XX nelze u Li-XX je přípustné, ale tam jsou zásadně odlišné podmínky nabíjení. Hlavní rozdíl je v tom, že Ni-XX články se nabíjejí stanovaným proudem, proto je nelze řadit paralelně, protože proud by se nerozdělil rovnoměrně, to by články musely být zcela stejné, z jedné várky, vybírané a časem by se stejně asi rozhádaly. U Li-XX se nabíjí přesným napětím, proto lze řadit paralelně...

doplněno 30.06.14 12:18:

...Když fouká malej vítr, tak už má napětí vhodné na nabíjení...
To napětí je na prázdno, po připojení k akumulátoru tam nejspíš bude zcela stejně jako na akumulátorech a proud do nich nepoteče žádný :)

doplněno 30.06.14 13:04:

Já vím, že píše Ni-Cd, ptal jsem se na to hned na začátku...

jos*
hodnocení

napětí je na prázdno 7,2V. Zkoušel jsem nabíjet jednu a to mi nabylo z 1,089V na 1,33V za necelou půl hodinu, akumulátor 700mAh

jos:

to že se ti za půl hodiny aku nabil na 1,33V vůbec nic neznamená, u Ni-Cd aku není měřítkem nabití jeho napětí, proto se nabíjí určítým proudem po určitý čas, nebo musí být nabíječka vybavena delta peak U detekcí, jinak plné nabití článku vůbec nemáš šanci určit. Ni-Cd článek má hodně rychle po zahájení nabíjení konečné napětí, ale vůbec není nabitý.

jos*
hodnocení

Tak jsem ho dal do měřáku baterií (značkovej) a ukazuje nabítí 93%.

tuto softcom.cz/...

ZNOVU OPAKUJI, u Ni-Cd nelze stav nabití určit, ale o tom si popovídáme, až s tím budeš napájet nějaký spotřebič, tak jak dlouho ti na těch tvých 93% pojede :-D

doplněno 30.06.14 17:00:

Za půl hodiny nabít 700mAh akumulátor na 93%? To bys no něj musel cpát přes 2A a to ten tvúj větrný mlýn asi nedá? :-D

jos*
hodnocení

Jo určitě budu jezdit s vrtulý na kole

Píšete "na cestách", tak se ptám.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]