Nejste přihlášen/a.
Zajímá mě, zda dle platných norem lze zapojit jeden prodlužovací přívod (pes) do druhého, a tím prodlužovací přívod "prodloužit".
Norma sice na takto konrétní situaci úplně napamatuje, ale samozřejmě, že to lze.
Jen je potřeba to dělat nějak s citem a rozumem. Je třeba si uvědomit, že průřez vodičů "pesových" prodlužovaček je malý, kolikrát nejsou ani moc dobře konstrukčně udělané, takže například zapojit jich osm do sebe a na konci napájet svářečku nebo 2kW gril není úplně dobré. Ale pokud použijete v domácnosti na napájení notebooku dvě takové prodlužky, které budou jinak v pořádku, žádnému riziku se nevystavujete.
Jinak obecně platí to, co napsal kolega přede mnou, že obecně by neměl být pohyblivý přívod delší, než 50m, ale norma jistě myslí, že jde o jeden celistvý přívod.
Zdravím všechny, kteří reagovali. Jsem si téměř jistý, že před cca 30 léty jsem to četl jako nepovolené. A teď nic takového zakázaného nemůžu najít.
V praxi řeším zděděný problém, kdy ve zděné chatě, rozvod Cu, je v každé místnosti pouze jedna zásuvka. To dnešnímu počtu el. spotřebičů nevyhovuje. Nabízí se řešení zapojením "psů" (např. dva za sebou - resp. vedle sebe) postupně tak, aby např. na dalších dvou místech byly zásuvky k dispozici. Pochopitelně pro taková zařízení jako je noční lampičky, NB, atd. a pochopitelně kvalitní prodlužovací přívody. Sekat zdi nebo lištovat mně nepřipadá rozumné.
Další kámen úrazu je to, že si při tvorbě rozvodu nikdo nedělal hlavu s tím, že na jednom světelném okruhu může být max. 1 zásuvka. Okruhy jsou řešeny jako smíšené - dle stavební dispozice. Odporuje to normě, ale nenapadá mě důvod, proč by to v praxi být nemohlo. Jedině snad proto, že vypínače jsou konstruovány na 10 A a pak by tedy jistič mohl být max. 10 A a nebo proto, aby bylo k dispozici osvětlení při odpojení zásuvek. Nebo někoho napadá další důvod?
nevím jak před 30, ale před 20 se to nepovolovalo, neboť se nepouživaly zasuvky a zastrčky do mokra. Dnes je to běžné. Ale opět musí člověk použít hlavně kromě zákonů a norem MOZEK. Když položím spoj do louže, nebo jezírka,a si to nebude to pravé ořechové, ale v trávě mokre od rosy to vadit nebude ..
Takhle prostě vždy fungovala a asi ještě nějaký čas bude fungovat tzv. lidová tvořivost. Franta z křižovatky udělal Pepovi z baráku za pytel obilí elektriku v chalupě, protože Franta tomu rozumí, když byl na vojně u spojařů a všichni byli spokojení.
Pokud to funguje, dává to aspoň trochu smysl a nevypadá to nebezpečně, tak to tak nechte, co popisujete zase až takový průšvih není. Důležitější, než jestli je tam tolik a tolik zásuvek se světlama, je to, jestli je to bezpečné (tzn. zkontrolovat proudovodné spoje, dotažení svorek, uzemnění, atd..)
Zdravím, myslím že ne a to i už čistě logicky. Každý spoj představuje určité nebezpečí a norma udává vždy zásadu jednoduché konstrukce. To by pak každý mohl ze 6 zásuvkové prodlužovačky, kterou laik napájí ještě třeba z rozbočky připojením dalších prodlužek do každé zdířky udělat takovou ptákovinu, která je zralá na vyhoření (bohužel někteří stánkaři a dokonce na městě to tak praktikují a navíc i v dešti, kdy to ve spojích akorát zamotají do igelitu- to už by mělo být trestné). Ze situace v závorce si rozhodně neberte příklad, to je odstrašující věc. Pokud potřebujete delší přívod, tak si kupte delší. Pozor na vnitřní a venkovní použití jsou jiné kabely a s rostoucí délkou je třeba brát v potaz větší průřez vodičů. Mimochodem, co to bude napájet? Napiště napětí, proud a výkon.
P.S.: každou předlužovačku (v nezapojeném stavu) radím též přezkoušet alespoň multimetrem, zda je správně zapojeno uzemnění, neutrální vodič a vodič fázový. Dnes se vše dělá v Číně, tak bacha.
Pánové, nějak mi ve Vašich odpovědích chybí zmínka o tom, ža je nutné dodržet maximální odpor proudové smyčky! Ten se zvětšuje nejen s délkou vedení, ale hlavně s každým dalším spojem. Takže při větším počtu prodlužováků by se mohlo stát, že příslušný jistič nevypadne ani při tvrdém zkratu na konci. Hasiči pak mají o zábavu postaráno.
doplněno 27.06.14 11:56:Buss - jestli doma dodržíte či nedodržíte normu je jistě Vaše věc, ale počítejte s tím, že když Vám vyhoří barák kvůli takhle zapojené elektrice, pojišťovna se Vám vysměje a možná ještě zaplatíte výjezd hasičů. (Když lehne popelem i sousední dům, už to bude veřejné ohrožení).
doplněno 27.06.14 12:58:Nechci strašit, moji odpověď berte jako obecné varování. Samozřejmě 2 prodlužovačky problém nejsou, ale podle původní otázky to vypadalo na větší počet. Viděl jsem v jednom vietnamském obchodě takhle spojených snad 10 dvoumetrových prodlužovaček za sebou. Co bylo na konci za spotřebič netuším, ale to už si o malér docela koledovalo.
doplněno 27.06.14 13:05:Buss - "...to je MŮJ problém, píšu, co mám já, vím co dělám a jak..."
No právě, vy určitě víte co si můžete dovolit, ale tazatel asi o problému moc neví (ostatně proto se ptá) a tak je lepší ho varovat před možnými následky, než tvrdit, že se nic stát nemůže.
Měříte si doma na konci prodlužky impedančí smyčku? Já ne, ačkoliv bych mohl...
Proto je potřeba dělat věci hlavně s rozumem.
Pokud se pohybujeme opravdu v prostorách domácnosti, kde přívod a instalace je v pořádku, pár prodlužek nám katastrofu neudělá, zvlášť, když je před zásuvkou 10A jistič (vypínací proud 50A).
Ale samozřejmě je jinak otázka impedance celkem zásadní.
Lze, norma je, ale ... je závazná? A kdo to doma zakáže? Já tahám 3 po sobě (90 m) a asi ještě přidám pro sekačku..
doplněno 27.06.14 12:21:defo, to mělo padnout hned. I v bytě mám dvě za sebou, co chci táhnout zvlášť a ovládat. Jsou-li v pořádku...
Magdon, to je MŮJ problém, píšu, co mám já, vím co dělám a jak (a dělám si je sám, či opravím neb u kupovaných odchází zásuvky, zástrčky). Jsem svéprávný ... Žádný barák, zahrada?, soused nevyhoří... tak nestrašit prosím!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.