Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rozdíl mezi vypínačem 5b a 6

Od: dannyy odpovědí: 11 změna:

Dobrý den,

mohl by mi někdo vysvětlit jaký je rozdíl mezi vypínačem 5b a 6? Není to stejné?

Poté bych se chtěl zeptat jak se označují vypínače s doutnavkou? Mají nějaké označení nebo ne?

Děkuji

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

6 je schodišták 5b taky ale dvojtlačítkový(jako dvě 6 vedle sebe)

elektro-paloucek.cz/...

hodnocení

2x

Ovczaak bezchybně, není co dodat.

Já jen pro zajímavost dodám, že se vyráběly i dvoupáčkové vypínače řazení 5a, to byl vlastně jeden obyčejný a jeden schodišťový spolu. Používaly se většinou v kuchyni v panelových domech jistého typu, kde schodišťákem bylo z jedné strany obsluhované světlo průchozí koupelny a jedničkou světlo nad pracovní deskou.
A když zrovna nebyly 5a, vyráběli jsme si je přeřezáním dvojpáčky a odstraněním klem u křížového přepínače.

Je to 1+6, který dnes běžně vytvoříme z 6+6 (5b).

ovczaak*
hodnocení

0x

pokud vím,tak 5b je jiné označení 6+6,takže to je jiný,zdvojený vypínač č.6

ovczaak*
hodnocení

0x

zapomněl jsem doplnit,vypínače s doutnavkou mají označení S-signalizační doutnavka a So-orientační doutnavka.jedna indikuje zaplý spotřebič-S,druhá vyplý-So,např. 6So anebo 6S

hop®
hodnocení

0x

5B je "schodišťolustrák" tedy dvojpáčka, na jedné straně vypínač a na druhé straně přepínač.

6 je "schodišťák", tedy jednoklapka a pod ní přepínač.

6/6 (alias 6+6) je dvojitý schodišťák, tedy dvojklapka a dva přepínače. Proti "5b" má tu výhodu, že si můžete zvolit, kde budete přepínat a kde "jen" vypínat...

doplněno 27.06.14 21:12:

Aha, teď koukám, že možná nemám úplně pravdu, v značení 5B se výrobci nějak úplně neshodují, omlouvám se za případnou mystifikaci...

Každopádně strojek tohoto označení v praxi nepoužívám...

dannyy
hodnocení

Děkuji,

jste dobří elektrikáři ;)

dannyy
hodnocení

Ještě když jsme u těch vypínačů, co to znamená označení 1/0, 0/1 a 4?

Nedokážu si to představit.

1/0 je zapínací tlačítkový ovladač, lidově např. zvonkové tlačítko, používá je třeba u schodišťových automatů. Vrací se sám do klidové polohy.

0/1 mě nic nenapadá, spíše jestli to není špatně napsané řazení 1, kdy se někdy používá 01, zejména při počítačovém zpracování schémat

4 je skupinový přepínač, který slouží k přepínání dvou elektrických obvodů z jednoho místa. Zapíná jeden nebo druhý obvod a oba vypíná.

doplněno 28.06.14 23:54:

Omlouvám se za základní neznalost, ale 0/1 opak 1/0, tudíž vypínací tlačítko. Stiskem se obvod vypne a pak se vrací do sepnuté polohy. Chybička se vloudila.

dannyy
hodnocení

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]