Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat. Když je staré vedení, kdy je používáno PEN.
1. Proč když je to PEN jsou v zásuvce 3 vodiče a ne jen 2vodiče?
2. Když z otvoru pro zásuvku vedou tři dráty L a 2 vodiče, mohu tyto 2 vodiče zapojit jakkoli na PE a N a musím proklemovat PE i N?
Mám v tom trošku chaozz, vysvětlí mi to prosím někdo? Klidně i s nákresem. Chtěl bych to pochopit.
Děkuji pěkně
Vyhledejte si pojemy typu:
Síť TN-C ( tedy PEN vodič slouží zároveň jako ochraný a pracovní) - starý typ v bytových instalacích. Jinak se tento typ sítě používá pro přívody k objektům.
Síť TN-S ( tedy vodič PEN, je rozdělen ve vhodém místě na vodič PE- ochranný, N- pracovní) nové bytové instalace, možnost použití RCD, ochraný vodič není zatěžován proudem, větší bezpečnost atd...
1)Pokud máte v zásuvce 3 vodiče, tak pravděpodobně je to síť TN-S (jakébarvy mají vodiče? jak jsou zapojeny, klidně foto)
2) Jedná se o přívod pro motorovou zásuvku?( L1,L2,L3,N,PE)?
Nahrejte foto, ať nedojde k nedorozumění.
Pokud máte k zásuvce na 230V tři vodiče, tak tam máte Fázi, PE (ochranný vodič na kolíku) a N (nulovací vodič).
Pokud Vám vede (kromě tří fází) ze zdi oddělený PE a N, už je NESMÍTE klemovat (spojovat). Na zásuvce i zástrčce je v tomto případě vyznačeno, kam má přijít modrý N a kam zelenožlutý PE...
Dobrý den,
elektrikář už to nějak udělal, není to u mě v baráku, nemohu teď udělat ani fotku.
Pokud vedou ze zásuvky 3 vodiče je to vždy TNS?
Pokud 2 dráty je to vždy TNC?
Jaké věci jsou případně ještě nutné znát?
Děkuji
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.