Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
dnes jsem odpojil světlo a chtěl napojit nové, ze zdi trčel 1 černý drát a 2 zelenožluté.
Když zmáčknu jeden z vypínačů naměřil jsem fázi na černém drátě, když zmáčknu druhý vypínač, fáze je na jednom zelenožlutém. Druhý vypínač má ovládat jiné svělo.
Elektrikář mi to zapojil následovně, černý vodič připojil na nové světlo na L a 2 zelenožluté prohlemoval a spojil do světla na nulák a zem.
Zajímalo by mě proč to tak udělal? Vždyť když byla fáze na zelenožlutém, nemůže ji propojit se zemí a nulákem klemou ne?
Pochopí toto někdo?
Děkuji
Tipuju, že na tom žlutozeleném se objevila fáze po rozsvícení toho jiného světla. Přes žárovku se uzavřel obvod a pokud žlutozelený drát vedl i na jiné spotřebiče, byla fáze i na nich. Z tohoto důvodu se používá třívodičové vedení TNS. Přerušení žlutozeleného vodiče může mít ve starších instalacích smrtelné účinky.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.