Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Tlačítko stop /start

Od: rele odpovědí: 12 změna:

Dobrý den,chci se zeptat jestli by se dalo něják zapojit tlačítko stop a start na 12v přes relé.jako že zmáčknu zelené tlačítko jako start a červeným to vypnu.umím to zapojit pouze na 230v přes stykač.ale dalo by se to něják zapojit přes relé.doma mám hromadu přepínacích relátek asi 20ks.DĚKUJI ZA RADY

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jackr*
hodnocení

2x

Dobrý den, upřímě bych měl o schéma také zájem... Přemýšlím tu nad tím, a nemohu to vymyslet... stále mi to nedává smysl... Děkuji

jackr*
hodnocení

2x

mám to elektro.fme.vutbr.cz/... prví zapojení

hodnocení

0x

Pokut to umíte se stykačem na 230 V, umíte to i s relé na 12 V. Vždyť funkce stykače a relé je naprosto stejná.

doplněno 19.06.14 17:08:

Jestli máte relé jen s jedním svazkem kontaktů, tak máte smůlu. S takovým relé to skutečně nejde. Ale není to moc obvyklé. Co je to za relé?

rele
hodnocení

nojo ale na rele nejsou pomocné kontakty

Tak si kontakty rošiřte použitím dvou relátek paralelně. Stačí jen zapřemýšlet.

hodnocení

0x

Přesně jak píše magdon, princip je zcela stejný. Vždy jde o to, že ať už stykač, či relé musí mít pomocné kontakty, které drží okruh cívky i poté, co zelené tačítko pustíte. V tomto oktuhu je zařazeno červené tlačítko (je, pochopitelně typu NC) , takže po jeho stisku relé či stykač odskočí a je vypnuto. Docela triviální, ne?

rele
hodnocení

Dobrý den,prosím namaloval by mi někdo schéma zapojení myslel jsem že to bude jednoduší relé mám 2 kontakty napájení cívky a pak zbylé tri jsou ty přepínací.Moc děkuji

Vždyť na tom není nic složitého. Zřejmě máš relé jen s jedním svazkem kontaktů, takže místo jednoho, použiješ relé dvě. Jejich cívky spojíš paralelně. Spínací kontakty jednoho použiješ jako pomocné kontakty stykače, kontakty druhého jako hlavní kontakty.

111®
hodnocení

0x

třeba takto:

doplněno 20.06.14 13:11:

nebo

Tlačítko stop /start
Tlačítko stop /start #2

hodnocení

0x

Vaše schémátka jsou sice hezká, ale unikla Vám zkutečnost, že tazatel má relátka pouze s jedním přepínacím kontaktem. Takže když ten kontakt použije jako přidržovací, nezbyde mu už žádný další pro spínání spotřebiče. Teď nemám čas, ale příležitostně schéma nakreslím.

doplněno 20.06.14 16:30:

Pokud Vám nevadí, že budete používat stejné napětí pro relé i spotřebič, lze to udělat i s jedním relé s jedním svazkem kontaktů.

doplněno 20.06.14 16:44:

Kdyba Vám to vadilo, cívku druhého relé připojíte paralrlně k cívce prvního relé a jeho kontakt pak můžete použít už na cokoliv.

Tlačítko stop /start #3
Tlačítko stop /start #4

Tak snad kvůli dalšímu relé co bude ovládací a jeho cívka bude paralelně k cívce toho přidržovacího relé není nutné nic kreslit :)

rele
hodnocení

Dobrý večer děkuji za odpovědi,nakonec se mi to podařilo zapojit.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]