Nejste přihlášen/a.
Mám takový problém potřebuju zapojit stropní svítidlo. Ale ze stropu vedou dva izolované drátky, ale oba dva jsou černé barvy, vím že jeden je fáze a druhý nulák, ale jak to mám bezpečně určit, když jsou oba dva černé barvy?
doplněno 18.06.14 21:40:Zkoušel jsem to fázovou zkoušečkou "šroubovákem" a bez úspěchu.
Fázovkou - tedy oním šroubovákem - to musí jít za předpokladu :
a) ve vodiči je napětí - tedy není vypnutý vypínač, shozený jistič atd...
b) ten šroubovák držíte za kovový konec (ne ten u vodiče, ale na druhé straně ! )
Pokud nic nenaměříte, zkuste měřit na vypínači.
Když tu zkoušečku chytne za špatný konec, tak tu fázi najde taky a rozhodně nehrozí, že by si toho nevšiml
Promon: Díky fázi jsem podle "Vašeho návodu" určil. Měl bych ještě malou otázečku. Z toho svítidla vedou dva černé dráty, jeden modrý drát a jeden zelenožlutý"GND-zem". Jestli by stačilo zapojit jeden z těch černých drátů s fází a modrý drát s nulákem a ten jeden černý drát a zem nechat nezapojené? Protože já na tý "čokoládě" můžu zapojit z každé strany jenom dva izolované drátky.
doplněno 18.06.14 23:19:Přikládám papírek o zapojení, co jsem k tomu světlu dostal. Světlo je na tři žárovky.
Jestli by stačilo zapojit jeden z těch černých drátů s fází a modrý drát s nulákem a ten jeden černý drát a zem nechat nezapojené?
Stačilo, avšak velmi pravděpodobně nebude některá ze žárovek svítit. Lustry s více žárovkami se často takhle rozdělují do více okruhů, protože tím získá uživatel možnost volby vyššího, či nižšího osvětlení. Pak je samozřejmě, nutno použít dvojitý vypínač.
Pokud však oba černé dráty spojíte dohromady do čokolády, tak bude svítit celý lustr najednou.
Dobrý den, tak, já bych to zkusil fázovou zkoušečkou. Zdravím!
doplněno 18.06.14 21:44:Tedy, nechci prudit - ale, tu izolaci jste, doufám, odstranil (při vypnutém proudu a po zapnutí zkoušet).
Jinak, tuto zkoušečku jsem měl na mysli.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.