Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Subwooferový zesilovač

Od: rskrys* odpovědí: 6 změna:
Ahoj . Koupil jsem si tenhle 120W subwoofer: ame.cz/... a chtěl bych si k němu postavit subwooferový zesilovač okolo 70 - 120 Wattů (nechtěl bych aby byl zesilovač při 50% výkonu přebuzený 70W se mi zdá málo ale 120W zas hodně, tak něco mezi :) ) s přeladitelnou výhybkou. Napište mi prosím nějaké návrhy (schémata a t.d.) :D Předem děkuji

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

0x

Údaj na reproduktoru (120W) je jen informace o přebuditelnosti.Tedy výkon ze zesilovače,který ho nezničí,.Lépe je ho budit 50% tohoto údaje.Subwooofer je určen k reprodukci zvukového spektra od 18 - 5000Hz.Nepotřebuje vůbec vyhýbku,jen snad pásmovou zádrž na vyšší frekvence,.Zesilovač může být sestaven tak,aby tyto "spodní " pásma preferoval.

JABRAKA

rskrys*
hodnocení

Jo dobře
Myslíte, že by šel použít zesilovač s IO TDA7294 a přeladitná výhybka?

host*
hodnocení

0x

Schéma je jedna věc, druhá věc je osazení desky s plošnými spoji součástkami, nebo se dá koupit už osazená (nebo i neosazená) stavebnice, ale nejdůležitější je ještě k tomu všechno to ostatní: zdroj (síťová část, transformátor, usměrňovač, filtr), chladič, krabice, konektory, kabely a celé propojení a uvedení do chodu. Případně i ochranné obvody pro zpožděné připojení reproduktorů odpojení při zkratu na výstupu, tepelnou pojistku, atd.

Zesilovač pro subwoofer má v podstatě tři části: koncový stupeň, předzesilovač s přeladitelnou pásmovou propustí a ještě před to zařazený subsonický filtr, který odřeže neslyšitelné zvuky v podzvukovém pásmu, které sice nejsou slyšet ale výzamně mohou zatěžovat koncový stupeň a reproduktor

rskrys*
hodnocení

Se zdrojem, krabicí, konektorama a t. d. si nelámu hlavu, ale to shchéma na koncový stupeň, subsonický filtr případně předzesilovač. Šlo by v koncovém stupni použít TDA7294?

host*
hodnocení

0x

Ukázka provedení subwooferu je na chrudim.info/... i s grafem průběhu kmitočtové charakteristiky a výkresy plošných spojů a osazení.

rskrys*
hodnocení

Původně jsem chtěl stavet přesně tenhle, ale přišlo mi, že když mám 120w reprák, tak bude 50w nevyužitých. Co si o tom myslíte? :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]