Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Podivná závada elektroinstalace

Od: magdon® odpovědí: 6 změna:

Pánové elektrikáři, narazil jsem na pozoruhodnou závadu, kterou mi hlava nebere.

Bytová instalace po celkové rekonstrukci, po bezproblémové revizi (cca 1 měsíc). Zásuvkové okruhy přes chránič, světelný mimo chránič. Místo světla zatím jen objímka se žárovkou (ochranný vodič nepřipojený). V žádné zásuvce není nic připojeno. Všechno, včetně chrániče zcela normálně fungující.

Teda až do včerejška. Včera při rozsvícení světla v předsíni, (které je mimo chránič) vypadl chránič a odpojil zásuvkový okruh. Světlo zůstalo svítit. To se dělo i při vypnutých všech jističích (samozřejmě mimo toho světelného). Zhasnul jsem světlo, nahodil chránič a vadaskou zjistil, že se zásuvky Z2 a Z3 v jednom okruhu chovají jako by byly připojené 2drátově (nulované). To znamená, že jsem při měření fáze proti kolíku naměřil 230V, aniž bych při tom vyhodil chránič. Při měření Z1 (stejný okruh) však chránič spolehlivě vypadl. Přerušil jsem tedy vedení za Z1 (bod "A" - fialová čára) a chránič přestal při rozsvícení vypadávat. Napadlo mě, že by mohl být porušený kabel mezi Z2 a Z3, kde se v jeho blízkosti opravoval závěs topení (bod "B" - červená čára). Nevím, jak by porušení toho kabelu mohlo způsobit uvedený problém, ale jiné práce se v bytě nedělaly. Odpojil jsem tedy podezřelý kabel a po opětném připojení v místě "A" chránič nepadal a Z2 fungovala tak, jak má. Vypadalo to, že jsem závadu objevil. Jenže... Po opětovném připojení podezřelého kabelu VŠECHNO FUNGUJE JAK MÁ! Světlo chránič nevyhazuje, naopak všechny zásuvky při zkoušení fáze - kolík chránič shodí. Kde byla chyba, proč se z ničeho nic objevila a proč zase sama zmizela?

Podivná závada elektroinstalace

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

stonek*
hodnocení

0x

Jedno je jasné, fízák nevybaví neprojde-li jím rozdílový proud, jde jen o to přijít na to kudy. Osobně to vidím nejpravděpodobněji na chybu v zapojení, např. spojené nuly za a před chráničem. Závada se může projevovat nahodile, když je chybový proud na hranici vybavení a někdy to stačí, jindy ne. Z důvodu podezření na poškozený kabel ve zdi bych nechal proměřit megmetem izolace i vůči topení...

hodnocení

0x

doporučuji proměřit izolační stav kabelu mezi Z2 a Z3, tedy žíly mezi sebou a taky proti topení a závěsu; jinak zásuvky teď fungují normálně i při zatížení?

hodnocení

Jo, všechno teď funguje normálně. Akorát že chránič už 2x vypadl samovolně přes noc, bez jakéhokoliv zatížení (byt je prázdný). Zkontroloval jsem všechny svorky až k elektroměru, nic podezřelého jsem nenašel. Zítra zkusím vyměnit chránič, může být vadný, ale moc se mi to vzhledem k jeho předchozím výpadkům v závislosti na nechráněném světelném obvodu nezdá. Taky udělám sondu vedle závěsu topení, abych zjistil, kudy přesně kabel vede. Na změření izolačního odporu zatím nemám přístroj, ale chystám se na to. Jiného elektrikáře se mi zatím volat nechce, vzhledem k mé kvalifikaci bych si nerad udělal ostudu *hi*.

doplněno 16.06.14 18:09:

Stonek - chyba v zapojení být nemůže, celý rozvod fungoval 2 měsíce bez problémů, nehledě na to, že by na ní přišel revizák při revizi. Tam se muselo něco stát až po revizi.

doplněno 16.06.14 18:20:

Nonek - jediná možnost, která mě napadla by byla, že by byla povolená svorka kde se dělí PEN na PE a N a zároveň by byl zkrat (svod) v kabelu mezi PE a N). Pokud by byl kabel porušený při opravě závěsu topení, vlhká sádra na obnažených drátech by takový svod mohla způsobit. Tomu by odpovídalo, že se při částečném vyschnutí sádry snížil poruchový proud chráničem a světlo v předsíni už ho nevyhodí. Ale všechny spoje jsem kontroloval a nic jsem nenašel.

počkáme, co bude dál ..

hodnocení

Tak závada zřejmě opustila definitivně zařízení. Všechno funguje. Zkontroloval jsem celou instalaci až k elektroměru a na nic podezřelého jsem nenarazil. Pro jistotu jsem vyměnil chránič. Nemám rád takovéhle samoopravy. Člověk pak nikdy neví, kdy se to může objevit znova.

prtka

Jednou jsem narazil na nevybavující fičko v instalaci, která byla jen rok stará. Prostě nešlo vyhodit zkoušečkou, tak stačilo trochu zacvičit s páčkou a pak to běhalo jako po másle.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]