Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Požár po zásahu blesku - špatný hromosvod

Od: nando odpovědí: 20 změna:

Dobrý den,

chtěl bych se zde poradit, v případě, že svody hromosvody ukazují velký odpor vůči zemi, tudíš jsou nevhodné, co se může stát když blesk udeří do tohoto domu či paneláku?

Neprojde to po hromosvodu do země? Kudy může jít blesk, když dokáže zničit ele. spotřebiče?

Nějak tomu nerozumím, nevysvětlil by mi to někdo?

Děkuji

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Toto je téma, které se dost těžko vysvětluje po netu, ale budiž.

Jsem elektrikář samouk, takže moje rady nejsou přesné a neřídím se platnými předpisy.

První věc co mne zajímá: jak jsi zjistil, že hromosvody mají velký odpor vůči zemi? Na takové měření mají "revizní technici" dost drahé přístroje.

Když do takového domu udeří blesk, tak celkem jistě můžeš odepsat všechnu elektroniku včetně kabelových rozvodů ve zdech. A je dost možné že ten dům i vyhoří. Blesk se dostane do země určitě. Problém je v tom, jak dlouho bude hledat cestu do země. Takže při funkčním hromosvodu velká část blesku projde nejkratší cestou (po vodičích hromosvodu) do země. To ovšem neznamená, že to elektronika v domácnosti přežije.

Když je hromosvod nefunkční, tak se blesk pohybuje zase po vodiči hromosvodu, ale hledá si místa, přes která může přeskočit na jiné nejen kovové konstrukce. Takže pokud blesk potká cestou rozvody elektřiny, tak je použije na své hledání zemního potenciálu. Přitom elektronika odchází na věčnost a kabely a zásuvky vyskakují ze zdí.

Když blesk udeří někam v blízkosti domu, tak dům může zasáhnout pouze slabší výboj. I ten může napáchat škody, ale to už je pouze o štěstí.

nando
hodnocení

Dobrý den,

měl jsem měřák zapůjčený proto vím, že odpor vůči zemi je větší, něco přes 20 ohmů.

Chtěl bych se zeptat kudy ten blesk půjde? Jak se dostane do ele. instalace?

Stáhne ho ta jímací tyč a pokusí se jít přeci po svodech do země ne?

Nebo kudy se může dostat do té sítě či jinde? Nejde mi to do hlavy, také jsem elektrikář, ale některé věci nechápu.

Do té instalace se dostane většinou INDUKCÍ - elektrostatickou nebo elektromagnetickou, obě jsou možné, záleží na okolnostech.

Podle mého názoru 20 ohm na hromosvod asi stačí. Taková zeď bude mít rozhodně víc, takže pořád pro ten blesk bude lepší jít tím hromosvodem. Prakticky, pro ten blesk je nějakých 20 ohmů prd.

Názor je jedna věc, ale normy jsou druhá. Pro napětí 230V je 20 Ohmů opravdu prd, ale tady se bavíme o 12kV. Takže vám poteče kabelem impulsově 600A. A to už od prdu má dost daleko *zed*

kaj*

Mně naměřili 40 ohmů na každou tyč. To je už průšvih, že..

hodnocení

0x

Śpatně uzemněný hromosvod je horší než žádný, protože blesky přitahuje. Spotřebiče ničí blesk zásahem do vedení, nebo pokud je to blízko tak indukcí a magnetickým pulzem, záleží také co je to za spotřebič - jak je na tyto jevy choulostivý.

kaj*
hodnocení

0x

Dobrý večer, prosím, mám stejný problém. Myslela jsem, že mě hromosvodář jen straší, aby mi vytáhl peníze z kapsy, tak jsem se vysokým odporem nějak nezabývala. Chtěli nám prokopat půdu mezi několika těmi svodnými tyčemi, aby je spojili. Dělá se to tak?

A je možné nějak ovlivnit hodnoty naměřených omů na takovém měřáku? Nedá se tak jen dobře vydělávat, tím, že lidi straším vysokým odporem?

A ještě jeden dotaz- mohl by někdo nějak poškodit úmyslně hromosvod, aby se takto pokazil na vysoké odporové hodnoty, a jak bych to poznala?

Děkuji!

Na váš dotaz jsem už nastínil odpověď v jiném příspěvku, tak jen stručně.

Tak jako všichni šikovní si chtějí přividělat a hromosvodařina není výjimkou. Je vždy otázka poctivosti daného člověka a hlavně jeho znalostí. Někdo může okrádat i z neznalosti. Na jednom domu jsem předělával elektroměrném rozvaděč a paní jsem oznámil, že přecházející firma (dnes už neexistující) jei špatnou instalací připravila přibližně o 190.000,-. Samozřejmě měla pochybnosti o mých slovech a dnes mi volala, že dostala vyúčtování. Od této chvíle mi věří na 200%. Závada byla spíše z neznalosti, ale někdo to zaplatit musí.

Pokud je základový zemnič nefunkční (má velký zemní odpor, tak se dávají pomocné zemní tyče a to i do hloubky 3m. Takže to není strašák, ale pravda.

Na měřáku mohu vše ošidit a pokud nejste osoba znalá, tak vás kdokoliv ošálí.

U hromosvodu je důležité správné pospojování, taže poškodit lze. Záleží kdy byl instalován a jaký materiál použit. Po válce nebylo dostatek materiálu a tak je u těchto domů velký předpoklad, že základový zemnič je nefunkční.

Sama toho moc nepoznáte a jste odkázána jen na profíky. Jediná rada, zkuste oslovit někoho jiného, aby vám přeměřil zemní odpor pro pojišťovnu. Měření vám udělá zdarma a jen když budete chtít protokol, tak ten budete muset zaplatit.

kaj*

Oni mi ten měřák i půjčili do ruky, abych si to sama od nuly naměřila. Byla tam jen veliká displej jako na kalkulačce, kde byla nula. Jak bych mohla poznat, že mě nějak klamou tím měřákem, co by tam bylo pozměněno? Nebo by to nebylo vůbec vidět? Děkuji.

hodnocení

0x

Blest je stále velkou záhadou a akorát vidíme pak důsledky a z nich se snažíme hledat řešení. Z toho plyne i hodně názorů.

Pro měření zemního odporu hromosvodu se používá několik netod a záleží jak dalece dané metody znáte a umíte vyeliminovat jejich chyby. Konkrétně při měření pomocí vnotřní nuly domu byly hodnota 4 Ohmy, Při měření pomocí pomocných zemních tyčí byl odpor 12 Ohmů. Bohužel jsem nebyl u měření a obě provedli revizní technici. Takže těžko říci kdo měl pravdu. Chci jen říci, že metodu měření musím přesně ovládat, abych dostal přesný výsledek.

Správně nainstalovaná hromosvodová soustava má vytvářet faradayovu klec a tím odstínit dům od vnějšího elekgtromagnegtického pole. Tímto je dům rozdělen na 5 zón ochrany před bleskem. Celá tato soustava je připojena na Hlavní uzemňovací přípojnici a ta je spojena s celým vnitřním zeměním. Tak tudy právě leze ten blest do baráku. Předpokládá se , že na dyné přípojnici se enegie rozdělí, kde 50% jde do země a 50% do baráku. Právě blesk hledá cestu nejnižšího odporu a pokud je zemní odpor hromosvodu velký, tak se poměr mění.

A tady je úloha správná montáž svodičů, které jsou schopny těch 50% stáhnout, ale větší energii už ne. Jak už jsem v úvodu napsal blesk je stále záhada a tak normy stanoví určité množství energie a hladiny potenciálů při úderu blesku a od toho se pak odvíjí celý svodičový systém.

Z mého osobního poůedu moc nevěřím, že při přímém úderu se i při správně navrženém systému plně ochránit elektroniku. Mohou se ochrénit silnoproudá vedení, ale největší pochoutkou pro blest jsou přímo zahazované kabely pod omítku. To potom vyskáčí i zásuvky. Vše by mělo být vedeno v trubkách - houserech. Teď už slyším elektrikáře, že je to moc pracné.

Při úderu blesku se vytváří elektromagnetické pole, které se indukuje do venkovních vedeních a veškerých vodivých materiálů a od tud se dostává do baráku. Tady už svodiče jsou schopny nebezpečí zlikvidovat. Tady jsou právě nebezpečné antény nesprávně instalované na střeše, kdy se dotýkají hromosvodu, nemají správnou vzdálenost, nejsou v ochranném úhlu a to poslední lidé šetří. Veškeré kovové části jako jsou nosné části antémy, fotovoltaických panelů atd. musí být uzeměny slaněným vodičem o průřezu 16mm2.

Do domu se může přenést impuls blezku kabelovou televizí a dalšími kabely vedoucí do domu, jakou jsou vnější kamery atd. Je to opravdu velice obsáhlá problematika a i když se o tuto oblast zajímám profesionálně, tak se cítím stále na začátku.

2kedar*
hodnocení

0x

Těžko říct, já mám odpor od hromosvodu, až k zemní desce 5.Ohmů. Mám vše v pozinkované oceli.

Sousedovi loni do baráku blesk praštil a přesto, že měl všechno zabezpečení, (hromosvod) tak přišel o kompy, telku, a

dokonce mu přestal fungovat i plynový kotel ve sklepě.

5 Ohmů je odpovídající a právě ten přímý úder je problém. Správná ochrana však v tomto případě může omezit možné další škody. Přímý úder je přímý úder a vždy dojde k nějakému problému. proto platí ta stará rada : "Při bouřce odpojte televizi od antény a vytáhněte ze zásuvky", ale co dělat, když jde zajímavý film *ee*

jabraka*
hodnocení

0x

I mezi odborníky je pohled na zabezpečení staveb bleskosvodem dost rozdílný.Je mnoho zásahů blesku,kde i dobře nainstalovaný bleskosvod nezabrénil požáru.Nehledě na to,že kolem dráhy blesku se vytvoří silné elektromagnetické pole a mnoho okolních spotřebičů má smůlu.I bez přímého průchodu výboje.Úder blesku je velice složitý,není totiž jen jeden blesk,ale může tvořit i několik větvení kolem hlavního úderu.Kromě toho se mění i směr výboje,nejen z mraku dolů,ale i obráceně,nehledě na výboj mezi dvěma mraky.

JABRAKA

figurek*
hodnocení

0x

možná nevíte, jaký proud může téct kanálem blesku. Mohou to být statisíce ampér.

Co pamatuji, pak dobře uzeměný bleskosvod má proti zemi menší odpor, než dva ohmy. Jasná věc, teď si vzpomeňte na ohmův zákon, U=RxI. Spočítejte si špičkové napětí na dobře uzeměném bleskosvodu, kterým tečou statisíce ampér.

U (volty) = 2 (ohmy) x statisíce (ampéry)

Špičkové napětí na bleskosvodu může přesáhnout statisíce voltů. Tak vám radím k opatrnosti, montovat bleskosvod není práce pro kutily a amatéry.

kaj*
hodnocení

0x

Nevypadá vůbec špatně ten hromosvod, je pěkně natřený, naposledy kontrolován před 15ti lety a vpořádku. Zajímá mě, jestli nějak vadí okolo rostoucí vegetace např. Jestli okolo udržovat půdu bez rostlin.

Nebo někdo radil před měřením k hromosvodu nalít vodu, že prý bylo moc sucho nebo co.

Samozřejmě, že když je sucho, tak jsou naměřené výsledky horší...

hm*

No, řekl bych, že když už se s hromosvodem něco dělá, je lepší to udělat pořádně, než dolévat vodu, aby byl lepší výsledek měření. Před bouřkou pak taky nikdo dolévat vodu nebude.

hm:

jenže u hromosvodu a jiných zemnění se s nějakou vlhkostí počítat musí a pokud bude nějaké dlouhodobé extrémní sucho, tak ty výsledky nedostaneš.

ferda371
hodnocení

0x

U jednoho svodu max 10 ohmů (bývalo 15)...

čím více svodů, tím se proudy rozdělí a škoda je menší než když je jeden svod třeba 10 ohmů! Na to nikdo nemyslí!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]