Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

3 Zesilovače - 1 Regulace

Od: loupak odpovědí: 11 změna:

Zdravím, mám 3 totožné zesilovače, takže 3 potenciometry na regulaci hlasitosti, potřebuju je, ale regulovat všechny najednou jedním potenciometrem. Nemá někdo nějakou užitečnou radu, či schémátko, které by mohlo fungovat?
Popř.: pokud bych byl spokojený, použil bych stejný systém a basů, výšek, balance a podobně..

Jde o tvorbu soustavy 5.1, kde používám zesilovač na přední 2, zesilovač na zadní 2, a zesilovač na Center a Subáč. Potřebuji to pro to že chci rovnoměrně regulovat hlasitost všech. :)

Děkuji moc předem, s pozdravem Karel.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, Váš dotaz vyvolává otázky. Proč máte tři různé zesilovače, když výsledný zvuk má být jednotný, resp. nepotlačí se ten efekt prostorového zvuku? Proč neregulovat vstup?

Ale, zase tak moc tomu nerozumím - jen to považuji za zbytečné. Ostatně, já jsem s tímto zvukem skoncoval velmi rychle, neb na hudbu to není a ve filmech to děsí. Ale, to je už jen můj názor.

Zdravím!

loupak
hodnocení

Efekt prostorového zvuku se určitě nepotlačí protože, vstupy na zesilovačích jsou napojené každý do jinýho výstupu v počítači. (Efekt tohoto zvuku funguje skvělě, jenom ta regulace.) Regulovat vstup bude dost těžké, jelikož jsem ty zesilovače navrh, tak aby právě uměli prostorý zvuk, a když přepnu tlačítko všechny vstupy se jakoby spojí a vznikne stereo soustava na poslouchání muziky (Téměř nic z průmyslové výrobu toto neumí a když ano, tak mizerně.)

hodnocení

0x

A není lepší nechat si možnost regulovat je případně odděleně? A prostě dát tři tahové poťáky vedle sebe - buď je potáhnu spolu nebo ne.

Jinak existují "elektronické potenciometry".

doplněno 06.06.14 10:25:

Ty tři tahové potenciometry vedle sebe lze mechanicky spojit.

doplněno 06.06.14 18:51:

Tak trojitý potenciometr (otočný).

doplněno 07.06.14 14:26:

Vyrábějí se i sedminásobné. Ale naprosto nechápu, k čemu to jako má být dobré.

loupak
hodnocení

Lepší to určitě nebude, pro moje účely tam potřebuji mít jednotnou regulaci, vím o tom, že existují elektronické potenciometry, ale u nich už mizí ten efekt plynulé regulace.

nevidím důvod, proč by u "elektronických potenciometrů" mizel efekt plynulé regulace, jako řešení řízení třech zesilovačů by to mohlo být docela elegantní, spřažená trojice tahových potenciometrů by taky nemusela být špatná, ale tam by se obával potřeby větší síly na ovládaní.

nechápu co zde navrhuje figurek, "jeho" předzesilovač neřeší řízení 6 kanálů zároveň, přeci je jedno jestli ovládám zesílení 6 předzesilovačů, nebo 6 zesilovačů, otázka zde spočívá v tom jak těch 6 kanálů řídit zároveň...

já si dovoluji tvrdit, že nejlepší řešení je 6x (nebo 3x stereo) elektronický potenciometr řízený napětím a jedním jednoduchým potenciometrem pak řídit všechny 3 zesilovače ;)

doplněno 07.06.14 04:58:

ra252:

Jedná se o tři dvoukanálové zesilovače, takže ty 3 tahové potenciometry ve stereoprovedení by jako řěšení mohly být, ale trojitý otočný potenciometr by byl poněkud málo :)

doplněno 07.06.14 15:29:

ra252:

i když se budou vyrábět dvacetinásobné potenciometry tak to nic nemění na tom, že pro tři stereo zesilovače je trojitý potenciometr málo :)

A k čemu je to dobré? Tazatel to snad napsal jasně, chce použít 3 stereozesilovače a ovládat je současně, na ozvučení 5+1, myslím, že matematicky to souhlasí a není na tom nic nereálného...

Tak si dá třeba ten šestinásobný, ale nechápu k čemu. Všechny zdroje vícekanálového zvuku mají společnou regulaci. Ale většinou jim chybí možnost regulace každého zvlášť.

figurek*
hodnocení

0x

Zesilovačům musíte předřadit jeden stupeň, ve kterém se bude řídit celková úroveň signálu. Někdo takovému stupni říká předzesilovač. Muzikanti v kapelách ho obvykle mívají zabudovaný v mixpultu. Z předzesilovače jdou výstupy do jednotlivých koncových zesilovačů, které už mají jen svůj hlavní knoflík pro řízení hlasitosti.

doplněno 07.06.14 12:07:

Ten řídící předstupeň se vám nepovede poskládat z pasivních prvků. Skutečně to musí být předzesilovač.

Najděte nějaké schémátko stereo předzesilovače, do kterého si domalujte pár výstupů navíc. Žádná velká věda.

doplněno 07.06.14 15:42:

nechápu co zde navrhuje figurek, "jeho" předzesilovač neřeší řízení 6 kanálů zároveň, přeci je jedno jestli ovládám zesílení 6 předzesilovačů, nebo 6 zesilovačů, otázka zde spočívá v tom jak těch 6 kanálů řídit zároveň...

To mi opravdu není rozumět? *ee*

Já jsem dotaz tazatele pochopil tak, že by rád jedním prstem a jedním regulátorem řídil hlasitost jednoho stereosignálu, který chce pouštět do tří stereozařízení najednou.

To celkové řízení hlasitosti se musí udělat ještě před vstupem do oněch tří stereozařízení. To znamená, že před koncová sterea musíte přidat předstupeň. Jak jinak.

loupak
hodnocení

Jo dobře, ale nějaký schéma na provedení? :D

Ale on má šest kanálů, on nepotřebuje dva vstupy a šest výstupů, ale šest vstupů i výstupů

figurek:

opravdu ti rozumět není :)

Tazatel chce použít 3 stereozesilovače, tedy 6 samostatných kanálů pro tvorbu 5+1, tak tam asi bude poštět 6 různých signálů a ne jeden stereo.

smurfg
hodnocení

0x

nejlepší řešení je dát tam 3x stereopotenciometr (případně motoricky ovládaný) nevím co tady chcete dál řešit.. já si tak udělal jukebox se čtyřkanálovým zesilovačem )přední stereo a zadní stereo) mám to zapojeno na 2x stereopotenciometr (jeden kus) motoricky poháněný,ovládám to tlačítkama nahoru +,dolu - a šlape to perfektně ;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]