Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

DC-DC měnič vs solární panely

Od: vlk95® odpovědí: 4 změna:

Dobrý den,

zrovna jsem dostal do ruky 5ks solárních panelů z led světel na zahradu. Jeden panel dává přibližně 4V a 10mA na prosvítajícím slunci přes mraky. Teď zvažuji jak je využít a zapojit. Napadlo mne udělat si jen tak ze srandy nabíječku na 5V pomocí dc-dc měniče step-up. Ale měnič pracuje od 3,5V na vstupu. Takže by pracoval jen při dobrém slunci. Nebo zapojit panely serio-paralelně, kdy bude na slunci 8V, ale jen 20mA místo 50mA. (serio-paralelně by se využily jen 4 panely. V paralelním všech 5)

Jak podle vás zapojit nejlépe panely?

doplněno 27.05.14 16:24:

Ohledně dc-dc měničů mám více nejasností. Např: Pokud nastavím výstupní napětí na 20V u měniče co zvyšuje napětí a na vstupu ve chvíli nastavení bude 10V, bude vše ok, ale co se stane pokud 1. Napětí poklesne na 5V. 2. napětí vzroste na 25V?

Dc-dc měnič co chci koupit pracuje v parametrech:

Input voltage:3.5V-32V

Output voltage:5.1V-34V

Input current:Rated current is 2.5A,maximum 3A(Additional heatsink is required)

doplněno 27.05.14 16:25:

U otázky ohledně napětí mluvím o vstupní změně napětí. Jde mi o to zda bude na výstupu pořád 20V, nebo se to bude měnit v závislosti na vstupu. A taky co udělá měnič pokud na vstupu bude více jak má být na výstupu

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Napětí to udržuje stále stejné, navíc takhle málo výkonné články nejsou k použití na nabíjení telefonu k ničemu.

anonym0
hodnocení

0x

Pokud je to stabilizovany nastavitelny vystup a menic typu buck-boost, tak bude drzet vystup na konstantnim napeti at se meni vstup jak chce, ale to z toho pipisu tady neni jasne.

hodnocení

anonym0

Podle popisu je to pouze Boost zapojeni, takze muze pouze zvysovat napeti. Pokud bude vstupni napeti mensi nez vystupni, tak vystupni bude udrzovat stabilni nastavene hodnote, tj. nebude se menit se vstupnim napeti.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma solární panely

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]