Nejste přihlášen/a.
Nečitelné. Nahraj to třeba na tinypic.com a dej sem odkaz.
doplněno 11.11.12 19:02:Fuj, tam není nic vidět. Zkusím to nějak překreslit, ale nevím, coje to za značky tam nahoře, nedá se to nějak zjistit?
doplněno 11.11.12 20:48:Tak jsem to překreslil a můžeme to začít řešit...
doplněno 12.11.12 15:13:Mám tam špatně D11, opravené schéma je níže.
Tak tady je to schéma ulozto.cz/... Bohužel lepší kvalitu už z toho nedostanu. Takhle už jsem to dostal. Jsou tam vlastně jen diody,odpory,tlačítka a přepínač
Úplně nahoře jsou vývody, které slouží ke propojení palníku s pultem. Pod tím jsou tlačítka a vedle nich jsou ledky s odpory.
Schéma je super. akorat jeste chybí vývod od diod D12 a D13 k minusu. ale to muzu upravit. tak takhle to mam zapojene a melo by to fungovat tak. ze zapojim vsechny palniky. a zacnou svitit diody. a po odpaleni palniku prestane svitit jedna dioda. jenze ostatni musi stale svitit. a ja kdyz stisknu tlacitko pro odpaleni palniku tak mi zhasnou vsechny diody v pultu. nevite jak na to aby se zhasla jen ta 1 dioda?
Ve schematu nevidím chybu, máš tam zapojeny všechny palníky?
doplněno 11.11.12 21:58: asi máš jinak by nesvítily diody
Prostě chyba tam není, diody jsou napájeny přes palníky, odpálením palníku se přeruší obvod a dioda musí zhasnout...
palniky mam zapojene. jeste sezenu odkaz na video ze ktereho mam to schema. akorat to mam jen na 12 odpalu a ne na 40.
ano ta dioda po odpaleni palniku zhasne. ale me se jedna o ty ostatni diody. pri stisknuti kterehokoliv z 12 tlacitek mi zhasne cely obvod s ledkama
Ale zhasnou jen po dobu než se odpálí palník, ne? Problém bude nejspíš v tom, že palníkem se obvod vyzkratuje a na diody v tu chvíli nejde nic
Ano zhasnou sice jen po tu dobu. A neda se to nějak udelat aby svitili? Na originalnim vyrobku to pry funguje normalne
Silnější napájecí zdroj, nic jiného to nevyřeší. Palník tu baterku v tomto případě zatíží tak, že na diody už nezbývá "šťáva". Takže použít to co je v originálním výrobku.
doplněno 11.11.12 23:56:Vidím, že tam je 9V baterka, pokud používáš malou normální "devítivoltovku" tak se ani nedivím.
Možná slabý zdroj, čím je to napájené?
K čemu slouží D11? Je přepólovaná. Takhle by maximálně indikovala otočenou baterku, a to jen při vypnutém SW1.
Tu D11 máš blbě zapojenou. Na tom original schematu, co je v tom odkazu je anoda zapojená na plus baterky, nikoliv na minus, jak to máš ty.
A jo, omlouvám se, je to blbě vidět, opravím to.
doplněno 12.11.12 15:13:Takhle to má být:
doplněno 12.11.12 17:44:Jaký má ta baterie povolený vybíjecí proud?
doplněno 12.11.12 20:31:Mám takový pocit, že v originále není 8,4 V 1,6 Ah, ale Li-Pol 7,4 V 1,6 Ah. Ty můžou mít vybíjecí proud klidně 20+ A, takže nedostatek proudu nehrozí. Ty když použiješ třeba NiCd 9,6 V 2,3 Ah, můžeš mít vybíjecí proud třeba jen 10 A, což už může spolu s malým odporem palníku být problém.
doplněno 12.11.12 20:38: No proto jsem to napsal. Autor zapojení asi má silnější baterii, které při zátěži tolik neklesá napětí a ještě stačí rozsvítit LEDky, zatímco tazatel má slabší, jejíž napětí klesne tak, že na LEDky zbyde příliš málo a nerozsvítí se.
Mimochodem, přečetl sis tu zprávu, co jsem ti poslal?
Já netvrdím, že jsem s tímhle názorem první, jen jsem dostal nápad, co mohlo v originále být použito jako zdroj
Sakra, další chyba, D12 a D13 mají být katodami připojeny na levý kontakt SW2.
doplněno 08.12.12 19:59:Neeeeee, ne na SW2 ale na "-" baterie...!
praivo:
jak psal tazatel, problém to není, jen mu bylo divné, proč v originále LED nezhasínají.
doplněno 12.11.12 20:47: O slabém zdroji jsem psal už včera, zprávu jsem přečetl a nevidím problém
v originale je tato baterie airsoftmorava.cz/... akorat s velkym konektorem. pred chvili jsem se bavil s majitelem originalniho pultu. a v jeho zapojeni to funguje jak ma. takze pri odpaleni palniku zhasina jen 1 ledka. ja muzu mit jeste k dispozici tuto baterii airsoftmorava.cz/... myslíte že bude dobrá?
Ta D11 sloužila k přepnutí okruhu. Jelikož já to mám pouze na 12 palníků (1 okruh) tak jsem tu diodu a tlačítko ani nedával.
V originále je airsoftová baterie 8,4V (myslim že 1600mAh) Já měl k dispozici 6,3V - 2300 mAh . Takže zkusím tam dát něco silnějšího a uvidíme.
Palník má odpor do jednoho ohmu, když se zapne, tak tím svým relativně malým odporem překlene diody a napětí na nich hodně klesne a pak všechny zákonitě zhasnou. Baterie musí být tak silná a s takovým vnitřním odporem, aby po připojení palníku na ní bylo ještě dostatečné napětí pro rozsvícení diod.
A je to tak velký problém, že v okamžiku odpalování všechny zhasnou?
Zkusím baterii 9,6V 1600mAh. No tak problém to moc není, jen mi to nešlo do hlavy že na originále to jde a mě to pořád nejde.
Jestli je pravda, jak píše BMBX, že palník má odpor do 1Ω, (já to nevím, nemám s nimi žádnou zkušenost), tak prostou úvahou, nebo jednoduchým výpočtem: 8V/1Ω=8A. Jak tlustý máte dráty od té baterky ke svorkám? Tam zvonkáč nestačí. Ale jestli pohasínají ty ledky, tak tam toho napětí moc nezbývá, a vychází mě z toho, že ty Vaše baterky za moc nestojí.
Máš to dobře zapojené? Jaký typ baterie (NiMh, NiCd, LiPol, LiIon) a jak výkonné trafo jsi použil?
doplněno 17.11.12 12:20:NiCd a NiMH nejsou schopné dát proud 7C, musel bys použít baterii s kapacitou aspoň 6 Ah.
To schéma je celé nějaké podivné, použij tohle (k spínači můžeš paralelně připojit libovolný počet zápalnic s LED (část v modrém rámečku)):
doplněno 08.12.12 20:09:Tohle je pro asi 9-12 V, pro menší je vhodné přiměřeně zmenšit předřadník LEDky ( pomůže třeba kalkulačka na zirafoviny.cz/... , do běžné LED můžeš pustit maximálně 20 mA) .
doplněno 08.12.12 20:24:Schéma jsem vzal z vedlejší otázky. Pokud stačí jeden spínač a je třeba indikace jeho sepnutí, lze použít schéma níže.
Upravené schéma s jedním spínačem a samostatnou indikací zapnutí:
doplněno 08.12.12 20:25:R k LED stejný.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.