Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

pyrotechnicky pult- led diody

Od: 1357 odpovědí: 34 změna:
Zdravím, mam problem s diodama v mem el. obvodu. Mam v nem celkem 15 diod a kdyz stisknu tlacitko u diody ,tak by mela ta 1 dioda zhasnout. Jenze se mi zhasina vsech 15 najednou. Kazde tlacitko ma zhasnout 1 diodu. Podle schemata mam vse zapojene spravne ale nefunguje to. Pokud budete vedet poradte prosim

34 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Hoď sem schéma, NĚKDE být chyba musí, a nejlepší bude začít od začátku :)

1357
hodnocení

schema tu urcite hodim. Ale je to jen nakres. Podle toho schematu uz byl jeden pult sestaven a vse funguje jak ma.
1357
hodnocení

tady je to schema. Je bez popisu ale snad pomuze
pyrotechnicky pult- led diody
praivo*

Nečitelné. Nahraj to třeba na tinypic.com a dej sem odkaz.

doplněno 11.11.12 19:02:

Fuj, tam není nic vidět. Zkusím to nějak překreslit, ale nevím, coje to za značky tam nahoře, nedá se to nějak zjistit?

doplněno 11.11.12 20:48:

Tak jsem to překreslil a můžeme to začít řešit...

doplněno 12.11.12 15:13:

Mám tam špatně D11, opravené schéma je níže.

pyrotechnicky pult- led diody #2
1357
hodnocení

jak budu zitra na PC tak to udelam. To schema uz jsem dostal v hrozne kvalite tak snad se vam to podari rozlustit
1357

Tak tady je to schéma ulozto.cz/... Bohužel lepší kvalitu už z toho nedostanu. Takhle už jsem to dostal. Jsou tam vlastně jen diody,odpory,tlačítka a přepínač

1357

Úplně nahoře jsou vývody, které slouží ke propojení palníku s pultem. Pod tím jsou tlačítka a vedle nich jsou ledky s odpory.

1357

Schéma je super. akorat jeste chybí vývod od diod D12 a D13 k minusu. ale to muzu upravit. tak takhle to mam zapojene a melo by to fungovat tak. ze zapojim vsechny palniky. a zacnou svitit diody. a po odpaleni palniku prestane svitit jedna dioda. jenze ostatni musi stale svitit. a ja kdyz stisknu tlacitko pro odpaleni palniku tak mi zhasnou vsechny diody v pultu. nevite jak na to aby se zhasla jen ta 1 dioda?

Ve schematu nevidím chybu, máš tam zapojeny všechny palníky?

doplněno 11.11.12 21:58:

asi máš jinak by nesvítily diody *hi*

doplněno 11.11.12 22:02:

Prostě chyba tam není, diody jsou napájeny přes palníky, odpálením palníku se přeruší obvod a dioda musí zhasnout...

1357

palniky mam zapojene. jeste sezenu odkaz na video ze ktereho mam to schema. akorat to mam jen na 12 odpalu a ne na 40.

1357

ano ta dioda po odpaleni palniku zhasne. ale me se jedna o ty ostatni diody. pri stisknuti kterehokoliv z 12 tlacitek mi zhasne cely obvod s ledkama

Ale zhasnou jen po dobu než se odpálí palník, ne? Problém bude nejspíš v tom, že palníkem se obvod vyzkratuje a na diody v tu chvíli nejde nic ;)

1357

Ano zhasnou sice jen po tu dobu. A neda se to nějak udelat aby svitili? Na originalnim vyrobku to pry funguje normalne

Silnější napájecí zdroj, nic jiného to nevyřeší. Palník tu baterku v tomto případě zatíží tak, že na diody už nezbývá "šťáva". Takže použít to co je v originálním výrobku.

doplněno 11.11.12 23:56:

Vidím, že tam je 9V baterka, pokud používáš malou normální "devítivoltovku" tak se ani nedivím.

zabu
hodnocení

0x

Možná slabý zdroj, čím je to napájené?

K čemu slouží D11? Je přepólovaná. Takhle by maximálně indikovala otočenou baterku, a to jen při vypnutém SW1.

zabu

Tu D11 máš blbě zapojenou. Na tom original schematu, co je v tom odkazu je anoda zapojená na plus baterky, nikoliv na minus, jak to máš ty.

praivo*

A jo, omlouvám se, je to blbě vidět, opravím to.

doplněno 12.11.12 15:13:

Takhle to má být:

doplněno 12.11.12 17:44:

Jaký má ta baterie povolený vybíjecí proud?

doplněno 12.11.12 20:31:

Mám takový pocit, že v originále není 8,4 V 1,6 Ah, ale Li-Pol 7,4 V 1,6 Ah. Ty můžou mít vybíjecí proud klidně 20+ A, takže nedostatek proudu nehrozí. Ty když použiješ třeba NiCd 9,6 V 2,3 Ah, můžeš mít vybíjecí proud třeba jen 10 A, což už může spolu s malým odporem palníku být problém.

doplněno 12.11.12 20:38:

No proto jsem to napsal. Autor zapojení asi má silnější baterii, které při zátěži tolik neklesá napětí a ještě stačí rozsvítit LEDky, zatímco tazatel má slabší, jejíž napětí klesne tak, že na LEDky zbyde příliš málo a nerozsvítí se.
Mimochodem, přečetl sis tu zprávu, co jsem ti poslal?

doplněno 12.11.12 21:05:

Já netvrdím, že jsem s tímhle názorem první, jen jsem dostal nápad, co mohlo v originále být použito jako zdroj :)

doplněno 08.12.12 19:57:

Sakra, další chyba, D12 a D13 mají být katodami připojeny na levý kontakt SW2.

doplněno 08.12.12 19:59:

Neeeeee, ne na SW2 ale na "-" baterie...!

pyrotechnicky pult- led diody #3

praivo:

jak psal tazatel, problém to není, jen mu bylo divné, proč v originále LED nezhasínají.

doplněno 12.11.12 20:47:

O slabém zdroji jsem psal už včera, zprávu jsem přečetl a nevidím problém ;)

1357

v originale je tato baterie airsoftmorava.cz/... akorat s velkym konektorem. pred chvili jsem se bavil s majitelem originalniho pultu. a v jeho zapojeni to funguje jak ma. takze pri odpaleni palniku zhasina jen 1 ledka. ja muzu mit jeste k dispozici tuto baterii airsoftmorava.cz/... myslíte že bude dobrá?

1357

Ta D11 sloužila k přepnutí okruhu. Jelikož já to mám pouze na 12 palníků (1 okruh) tak jsem tu diodu a tlačítko ani nedával.

V originále je airsoftová baterie 8,4V (myslim že 1600mAh) Já měl k dispozici 6,3V - 2300 mAh . Takže zkusím tam dát něco silnějšího a uvidíme.

Palník má odpor do jednoho ohmu, když se zapne, tak tím svým relativně malým odporem překlene diody a napětí na nich hodně klesne a pak všechny zákonitě zhasnou. Baterie musí být tak silná a s takovým vnitřním odporem, aby po připojení palníku na ní bylo ještě dostatečné napětí pro rozsvícení diod.

A je to tak velký problém, že v okamžiku odpalování všechny zhasnou?

1357

Zkusím baterii 9,6V 1600mAh. No tak problém to moc není, jen mi to nešlo do hlavy že na originále to jde a mě to pořád nejde.

zabu

Jestli je pravda, jak píše BMBX, že palník má odpor do 1Ω, (já to nevím, nemám s nimi žádnou zkušenost), tak prostou úvahou, nebo jednoduchým výpočtem: 8V/1Ω=8A. Jak tlustý máte dráty od té baterky ke svorkám? Tam zvonkáč nestačí. Ale jestli pohasínají ty ledky, tak tam toho napětí moc nezbývá, a vychází mě z toho, že ty Vaše baterky za moc nestojí.

1357
hodnocení

zdravim, zkousel jsem vsechny vase rady a zatim nepomohlo nic. Novou baterku jsem zkousel originalni 8,4V 1600 mAh. A nic. Pak trafo 12V. A zas nic. Porad vsechny ledky zhasinaji. Ja uz nevim co vymenit aby mi to fungovalo. Nevite jeste neco?
praivo*

Máš to dobře zapojené? Jaký typ baterie (NiMh, NiCd, LiPol, LiIon) a jak výkonné trafo jsi použil?

doplněno 17.11.12 12:20:

NiCd a NiMH nejsou schopné dát proud 7C, musel bys použít baterii s kapacitou aspoň 6 Ah.

1357
hodnocení

ano mam to spravne zapojene. Pouzil jsem presne tu baterii co je v originale. A je to NiMh. Jeste to zkusim znovu prekopat. A dam kdyztak silnejsi vodice

jaryn*
hodnocení

0x

Muzete mi nekdo poradit jakove odpory dat pri osazeni 12V baterii

praivo*

Dej tam zhruba 1 kOhm, mělo by to jít.

jaryn87*
hodnocení

0x

Ještě jedna otazka, k čemu je tam ten přepínač sw2? dik za odpověd

praivo*

To schéma je celé nějaké podivné, použij tohle (k spínači můžeš paralelně připojit libovolný počet zápalnic s LED (část v modrém rámečku)):

doplněno 08.12.12 20:09:

Tohle je pro asi 9-12 V, pro menší je vhodné přiměřeně zmenšit předřadník LEDky ( pomůže třeba kalkulačka na zirafoviny.cz/... , do běžné LED můžeš pustit maximálně 20 mA) .

doplněno 08.12.12 20:24:

Schéma jsem vzal z vedlejší otázky. Pokud stačí jeden spínač a je třeba indikace jeho sepnutí, lze použít schéma níže.

pyrotechnicky pult- led diody #4

praivo:

tak mi to malinko připadá stejné, jen jinak namalované :D

praivo*

Vyhodil jsem z toho pár zbytečností.

praivo*

Upravené schéma s jedním spínačem a samostatnou indikací zapnutí:

doplněno 08.12.12 20:25:

R k LED stejný.

pyrotechnicky pult- led diody #5
bings*

Mohu poprosit o radu, zda by to tohoto schématu šla zapojit dvoubarevna LED a přepínač, kdy v polohách přepínače TEST a ODPAL by svítila různá barva? Díky moc za radu.

doplněno 20.01.13 21:56:

Tedy myslim tu LED u zapalnice...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]