Nejste přihlášen/a.
Zdravím. Tak jsem teď byl po 30 letech na velkém řetízkovém kolotoči na pouti a všiml jsem si tam věci, které jsem se divil už jako malý kluk, pak jsem na ni úplně zapomněl a připomněl si ji až teď. Oni ten řetízkáč zapínají divným způsobem - vypadá to jako kovové desky, které se spouštějí do vody. Jasně, chápu, ve vodivém roztoku se ty desky propojí a motor jede, ale proboha jaký to má důvod? Proč tam prostě není nějaký vypínač? Vždyť to ani nemůže být bezpečné. Nebo jsem to pochopil úplně špatně? Najde se nějaký elektrotechnik, který mi to vysvětlí?
Jednoduchý způsob regulace používali komedianti ( lunapark ) vodivá nádrž rozdělena do tří izolovaných komor,naplněna vodou s obsahem kuchyňské soli ,to byl jeden pól druhý pól byly měděné segmenty,které obsluha ponořovala do nádrže pomocí špagátu.Řídili se tím spolehlivě otáčky kolotoče.Dnes by to asi ale neprošlo přes kontroly revizních techniků.
citace : zive.cz/...
Plynulá manuální regulace otáček, žádné opalování kontaktů, a když se ta osolená voda vyvaří, dolije se.
Kromě bezpečnosti je to ideální zařízení !
Iba upresním otázku bezpečnosti, na ktorú upozornujú radcovia . Motor s krúžkovou kotvou sa nesmie používat v mieste zvýšeného požiarneho nebezpečenstva -polnohospodarstvo - krúžky,kartáče a reostat iskria. Inak napatie na krúžkovej kotve ,reostate-vode je hlavne Galvanicky oddelené a hlavne velmi malé -prud može byt v 100 A a viac a preto voda vrie -čo je jediné nebezpečie pre kolotočiara -preto ten špagat .
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.