Nejste přihlášen/a.
Dobrý den / ahoj ,
potřeboval bych poradit popřípadě navrhnout funkční domácí sdílení dat .
O co se jedná - mám doma 2x ne chytré TV ( pouze USB,HDMI,cinch,scart) , televizní signál využívám O2 TV , doma mám strukturovanou kabeláž + wifi , sdílenou tiskárnu , 2x NTB , tablet , chytrý telefen + domácí systém na průmyslovém počítači ( tento jede pod windows a řídí dům - topení,větrání,žaluzie,fotovoltaická elektrárna,kamerový systém , toto vše jede na pozadí a přez vizualizaci se v rámci domácí sítě na tento systém připojuji ). A chtěl bych nějak vymyslet sdílení dat v rámci domácnosti a to jak od fotek + videí ( pohádek , filmů ) na jednotlivých TV + bych chtěl aby domácí systém jel nezavisle na připojení NTB v rámci domácí sítě ( prakticky to pro mne aktuálně znamená že systém můžu editovat jen když jsem doma či necháp puštěný NTB a teamwieverem jej ovládám vzdáleně ) .
Poradíte prakticky co na toto? Poskládat server? Koupit k TV multimed.centra? Jaké?
Díky za radu T.
Pokoušel jsem se o něco podobného a vzdal jsem to. Čím více papírů jsem počmáral, tím jsem byl vzdálenější výsledku.
Nakonec jsem realizaci započal pořízením NAS a na něj nahrál sdílená data (fotky + filmy + hudba + web). A tím to taky skončilo. Ukázalo se, že nikdo ty data nepoužívá (max tak jednou za 1/4 roku), jen já. A mě to takhle bohatě stačí. Ten NAS co mám, ten umí i streamovat video a hudbu, takže jako základ by to šlo použít. Jenže pro rodinu je cokoliv složitějšího než TV nanic...
doplněno 22.05.14 17:02:NAS nenahradí vaše průmyslové PC. Co jsem se koukal, tak všechny NASy běží na proprietárních systémech na bázi Linuxu. A z hlediska spolehlivosti je lepší mít řízení domu na samostatném PC.
Asi by šlo upravit PC - doplnit hw a sw a udělat z něj server. Ale je to spousta laborování a neustálá údržba. To mě odrazuje, jako celoživotní ajťák nechci dělat rodině hotline Hotové řešení jsem nenašel.
Pořídil jsem si NAS DS413j od Synology, je k němu multimediální sw s podporou přímo Synology. Podívejte se na něj, možná by vaše požadavky řešil.
Na LAN připojit NAS server, klidně stačí WD MyBookLive či jeho nástupci (má malou spotřebu a poběží pořád). Tím všechna PC, tablety a chytré mobily mohou k datům na síti a přehrávat filmy. Pokud chcete v hloupé televizi přehrávat filmy z NAS, popřípadě sledovat internet, jde to třeba tak, že si pořídíte "TV box" (od cca 800,-Kč), což je krabička různé velikosti (od USB flešky po velikos SetTopBoxu a jedná se vlastně o "tablet bez displeje". Tu připojíte do HDMI televize a ta se stane tou nejchytřejší z chytrých. K tv boxu bývá dálkový ovladač, lepší je dokoupit bezdrátovou myš + klávesnici. Lepší TV box má v sobě i web kameru a mikrofon, třeba pro skype.
Dobrý den ,
koukal jsem na WD MyBookLive server ale tento neumí aby na pozadí běžela widows program pro ovládání home systému .
Nebo se mýlím?
T.
To asi ne. Záleží, jak máte ten domácí systém ovládaný. Často to bývá přes webovský prohlížeč a pak jde "jen" o to, abyste se zvenku dostal na ten průmyslový počítač.
Co se týče připojení prohlížečem na ovládací aplikaci, tak to stačí přesměrovat v routeru (modemu) nějaký port na port 80 onoho průmyslového PC. Tím se dostanete z internetu na ovládací program domu. Z bezpečnostních důvodů je o trochu lepší použít z venku jiný port než 80. Ale hlavně je třeba připojení zaheslovat pořádným heslem (velká a malá písmena, číslice a zvláštní znaky.)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.