Nejste přihlášen/a.
potřebuju poradit jak zapojit aukro.cz/... mam celkem 80kusů. chtel bych ukládat do PB akumulátorů 12V. Potřebuju vyřešit jak zapojit články, protože budou vždy nějaké ve stínu(slunce vychází nad barákem 13 hodin a horní balkon je stíní, takže by byly plně osvětleni od 16hodin) mně napadlo že je všechny propojit +na+ takže by jsem měl 0,5V a max.355A, a potom by jsem nějak změnil napětí na střídavé a transformátory zvětšil na 15V.
možnost 2. všechny propojit normálně a dát ke každému článku propouštěcí diodu, že když je článek zastíněn tak proud přeteče přes diodu a článek se tak nezničí.
použit by byl regulátor s MPPT technologií, takže napětí celého panelu může být až 100V
To je dobrej nesmysl propojit všechny články paralelně. Normálně se prodávají na 12V systém 36 článkové panely... Pokud máš 80 článků, tak všechny zapoj sériově výstup bude 40V a 4,5A. Potom napojit na MPPT regulátor a vše hotovo... Osvědčený mám tento: ostrovni-elektrarny.cz/...
doplněno 17.05.14 12:38:+ Diody se u takto malého výkonu dávat nemusí - i samotný články mají zabudovány bypass diody.
já myslím že by tam měly bejt i 20W panely je mají a cožpak ten muj, u kterého vim že bude vždy někde zastíněn.
355 A? Slušný! Svářečky snad mají třeba 80 A. 355 A už nijak rozumně nezpracuješ. Pospojuj je buď na těch 40 V, jak už bylo napsáno, nebo na 2*20 V.
Osvícení až od 16 hodin je na prd, to už je skoro všechen potenciální výkon pryč. V zimě to nebude dávat nic, na jaře a na podzim hodně málo. Co nejlepší osvětlení je základ. MPPT ti vytlačí "pár" procent, lepším umístěním bys mohl získat několikanásobek.
vim že výkon co z toho budu mít nebude moc, já tu energii chci mít jen na napájení LED pásků, protože ze sítě my to žere 20W, když pásek má příkon 12W (oboje hodnoty měřeny). Nechci to mít na nahrazení spotřeby, ale když vypadne proud tak mohu stále svítit
Pokud nemáte vhodné podmínky pro umístění panelu, vůbec bych se s ním nedělal. Aby to mělo smysl, je potřeba mít ho na slunci co největší část dne a hlavně rovnoměrně osvětlený.
Pokud to má být kvůli LED páskům "při výpadku proudu" (to se stane jak často, jednou za dva roky?), radši bych to řešil baterií, kteoru jednou za měsíc píchnete na nabíječku abyste ji udržoval nabitou a udělá stejnou službu.
Ve fotovoltaice vidím smysl tam, kde není elektrická přípojka.
Zbude-li ti jich dost funkčních po instalaci, udělej z toho několik (2-5) stringů a u každého jednu překlenovací diodu. V nejobvyklejších 60-ti článkových FV panelech je obvykle jedna překlenovací dioda pro 20 článků. Stringy uspořádat tak, aby panely ve stringu byly pokud možno stejně osvětleny/zastíněny, protože proud stringem určuje nejméně osvětlený článek.
takže když zapojim jednu diodu na každých 8 článků (1 řada) a ty pak budou zastíněny a těch zbylých 72 článků plně osvětleni, tak bude výkon jako pouze kdyby mněl panel 72článků a těch 8 zastíněných nebydou vůbec dodávat napětí ani proud, protože proud proteče přes tu diodu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.