Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Trojpolohovy prepinac a dve světla

Od: vasilifpp odpovědí: 11 změna:
Dobry den. V elektronice se moc nevyznam ale pajim si vlastni obvody. Prosil bych o radu. Mam trojpolohovy prepinac a chtel bych jednoduse prepinat. Prvni poloha nesviti nic, druha poloha sviti jedna zarovka a treti sviti obe najednou. Dokazal by mi nekdo nakreslit takoveto schema?

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Pokud je při třetí poloze sepnut pouze jeden kontakt nebude to jednoduché.

Možnosti:

- sehnat jiný přepínač

- pomocné relé

-stejnosměrný obvod pomocí diod

- střídavý pomocí diod a kondenzátorů

- spínat žárovky s různou watáží

vasilifpp

Takže přepínač mám zahodit? Jde o zapojení led diod na rc modelu auta. První poloha - nesvítí nic, druhá poloha jen hlavní světla, a třetí poloha hlavní světla spolu s světelnou rampou na střeše. Snad to půjde vyřešit i jednodušeji. Napájím to stejnosměrnou baterkou na 8,4V. O diodách sem přemýšlel ale absolutně netuším jak je zapojit

hodnocení

0x
Použil bych obyčejný dvoupáčkový lustrový vypínač.
1. Nesvítí nic,
2. svítí I. Nesvítí II.
3. Svítí II. Nesvítí I.
4. Svítí I. a II.
Dle libosti výběr typu a barvy, srozumitelné, pochopitelné, jednoduše zapojitelné.
doplněno 16.05.14 18:19: U toho otočného by muselo být více spínaných kontaktů nebo více "pater" .
doplněno 16.05.14 18:47: Němému dítěti ani vlastní matka nerozumí!
To jsi měl napsat hned, že je to na baterky a na co to chceš.. Na druhou polohu připoj hlavní světlo a na třetí připoj tu rampu. A třetí polohu propoj s druhou usměrňovací diodou v opačném směru. A je to.
Zkusím nakreslit.
doplněno 16.05.14 19:38: Nemůžu kreslit, tak jednoduše propoj druhou a třetí polohu diodou. V jedné poloze bude svítit jen jedno světlo, v další poloze obě. Případně diodu otoč!

hodnocení

0x

Snadno. Zdroj alespoň přibližně konstantního proudu (jeden tranzistor a jeden rezistor) a LEDky v sérii. Přepínač přivede proud buď na začátek té série LEDek nebo jen na tu jednu.

Pochopitelné nebo musím kreslit?

vasilifpp

No světla už mám napojené paralelně, nechme to tak, jednodušší pro mě bude si koupit ještě jeden přepínač.. ale díky

Tak stačí dioda mezi napájení LEDek.

Pokud je pro tebe vhodnější kupovat nový - další přepínač, a znova spekulovat nad jeho zapojením, a nad jeho umístěním do modelu, tak dělej, jak myslíš.
Nebude jednodušší a rychlejší vzít páječku, odpojit jedno světlo, připájet ho na druhy kontakt a připojit maličkou diodu?
Nebo se toho bojíš?
Není škoda našeho i tvého času a námahy?!
doplněno 17.05.14 15:20: Děkuji nicku 111 za nákres. Já ho ne a ne vložit.
Doufám, že tazatel bude spokojený.
vasilifpp
hodnocení

Tak dobra, byl by nekdo schopny to nakreslit? nemam za sebou zadnou elektro skolu. Ale podle schematu to Zvládnu.
111®

nakreslena je jen poloha 2a3

Trojpolohovy prepinac a dve světla
vasilifpp

Super díky.

111®

diodu doporučuji germaniovou, aby nebyl moc velký rozdíl vnapětí větví..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]