Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak připojit novou zásuvku

Od: vendyl odpovědí: 9 změna:

Dobrý den,

chtěl bych se poradit, chtěl bych v místnosti přidat jednu zásuvku asi 3metry od původní.

Vše jsem schopen si udělat sám, jen se chci poradit. V původní zásuvce jsou Al dráty, já budu dávat Cu. Jakým způsobem mohu paralelně připojit tuto novou zásuvku? Jak to udělat když jsou tam Al a Cu dráty?

Děkuji

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

doktpr365*
hodnocení

0x

Ty CU kabely dejte pod druhý šrobek,nebo existují podložky na spojení AL a CU pod jeden šroub.

Ono je docela zásadní, jestli se do svorek zásuvky dají narvat dva dráty. U těch novějších typů to bude docela problém, u těch starých, oválných 25A typů to bylo v pohodě.

V konkrétním případě bych asi použil acidurku a tím si to rozhodil na dva dráty.

doktpr365*

Na co acidurku,když už bych to chtěl rozhodit tak se dneas na to používají wago svorky kde mohou být jak CU takAL vodiče.

vendyl
hodnocení

Dobrý den,

děkuji, takže stačí klasické wago svorky kde mohu dát jak Al tak Cu vodiče? Nebo jsou to nějaké speciálbní waga?

Děkuji

doktpr365*

Stačí klasické,pokud spoj je někde ve vlhku tak se doporučuje kontaktní pasta wago která zabrání oxidaci.Dnes se už žádná čokoláda na spoje nepoužívá.

dusger*

Při strkání Al drátu do wago svorky (i páčkové) by se měla kontaktní pasta použít VŽDY.

formule1*
hodnocení

0x

Dobrý den.

Odpovídám na Váš dotaz.

Fázový vodič L1/2,5mm2(doufám,že hliník je 4mm2) z první zásuvky připojte na svorku WAGO 3P / 1 kontakt.

3 kontakt L1 bude na odvod do 2 zásuvky CY vodič,nebo CYA 2,5mm2.

N vodič na druhou WAGO svorku 3P - dodržet stejný postup zapojení a průřez.

PE vodič na třetí WAGO svorku 3P - dodržet stejný postup zapojení průřez.

Vše musí fungovat na první zapojení. Řádně utáhnout.Pozor u vodiče CYA nasadit kolíky bez izolace l=12mm

S pozdravem - formule1

vendyl
hodnocení

Dobrý den,

mockrát děkuji.

Pokusím se to udělat takto: ze staré zásuvky odpojím Al vodiče L a PEN a ty vložím do dvou wagosvorek od každé znich přivedu 2,5 Cu do jedné zásuvky a do druhé, stačí mi tedy 2x wagosvorka pro tři vodiče.

Wagosvorky budou samozřejmě schované v první zásuvce.

Mohu to tak udělat?

Díky

Nové zásuvky už mají možnost připojení dvou drátů na jeden kontakt. Koupil bych novou zásuvku, tu dal na místo té první, nastrkal tam puvodní dráty + dráty pro nově zřizovanou zásuvku a ty natáhl na požadované místo a osadil starou zásuvkou. (Případně koupil obě nové.)

doplněno 22.05.14 00:21:

Teď mě napadá, vždyť i staré zásuvky to měly na dva dráty, jen se to dělalo šroukem.

Jak připojit novou zásuvku

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]