Ahoj. Ustní maturita z elektrotechniky je už za rohem a já jsem se zasekl u elektromagnetického pole. Mám 2 pootázky - 1) vznik a šíření elektromagnetické pole a 2)využití elektromagnetického pole a vznik rušenía vím, že mě to neomlouvá ale všechno ostatní v elektrotechnice umím a mám zapsane, ale na tuhle část jsem zrovna chyběl a zápis už neseženu - je to už rok co jsme ten předmět měli naposled a spolužáci už nemají sešity. Nejradši bych tam nešel, i když je pravděpodonost 4% že si tuhle otázku vytáhnu.No a proto bych se chtěl zeptat na 2 věci. 1) jestli dobře chápu elektromagnetické pole jako např. rádiové vlny, ale s magnetem, přitahováním apod. to nijak nesouvisí - nebo nějak tuhle otázku nechápu. Předchozí otázka je : magnetické pole, elektromagnety a jejich využití 2)jestli to mám dobře nebo špatně nebo jestli něco chybý nebo jestli by jste něco neřekli jinak, nebo o tomhle mluvit 15 minut...Vznik elektromagnetického pole - K tomu řeknu slovo od slova : Připojíme-li kondenzátor na zdroj střídaveho napětí vytvoří se mezi deskami kondenzátoru el. Pole,zároveň kondenzatorem teče tzv. posuvný proud. Posuvný proud v kondenzátoru spolu s proudem tekoucím přívody kondenzátoru vytvoří magnetické pole. Oddálíme desky kondenzátoru od sebe,rozloží se elektromagnetické pole do prostoru a postupuje do okolí.šíření - pomocí elektromagnetických vln, které vznikají pohybem elektrického náboje. K tomu ještě řeknu, že se šíří buď: přímou vlnou, prostorovou nebo povrchovou vlnou a vyjmenuju pásma ( od dlouhých vln po velmi krátké vlny ) využití: Televizní a rozhlasové vysílání, mobilní telefon, hračky na dálkové ovládání, GPS apod.rušení: Jev, při kterém je elektronické zařízení ovlivněno rušivým signálem.
a odtut pak teprve k střídavému a šíření, popovídat o elektromanetické indukci , trafo atd, pak teprve vysílače, kolmost na zářič akolmost na elektrické pole...atd. tak hledej...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.