Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Použití tlačítko na větší proud

Od: bene odpovědí: 8 změna:

Zdravím,

montuji si do auta odskok kufru a při kupování el. instalačního materialu jsem koupil i takovéto tlačítko: tipa.eu/...

Až teď jsem přišel, že je tlačítko na 1A, ale odskok má až 2A odběru (nevím přesnou hodnotu - spočítal jsem to ze změřeného odporu samotného odskoku) Myslíte, že to moc vadí? Jedná se vlastně jen o cvaknutí tlačítka ani ne na dobu jedné sekundy. Dlouhodobě chápu, že by to mohlo to tlačítko poškodit, ale na tak krátkou dobu (jen zmáčknutí a ihned puštění) by to snad mělo být v pořádku ne?

A ještě bych se chtěl zeptat kam bych měl ujistit pojistku. Před nebo za tlačítko? Můj názor, je že před. Děkuji

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mirex*
hodnocení

0x

Tlačítko vypadá dost subtilně a když si uvědomíte, že to je překročení proudové zátěže o 100%, tak jeho životnost tipuju 50% - bezrozměrná hodnota :) Právě nejvíce namáhané je při stlačení, kde hrozá spečení kontaktů. Asi bych se toho nebál, ale...

hodnocení

0x

Klidně bych ho použil.

Tyhle tlačítka mají mizernou životnost i bez překročení proudu...Takže si případně za 9kč koupíte další

fido*
hodnocení

0x

prosím Tě .. co je to odskok kufru? Jinak s tlačítky bych si hlavu nedělal, při té ceně ho klidně jednou vyměním, nebo najdu jiné. Já bych doporučil staré tlačítka co byly v Karosách. Ty vydrží všechno :)

pilivoj*
hodnocení

0x

Pojistku před tlačítko, doma ji taky máte před vypínačem, spínačem, proto,

aby v případě výměny tlačítka jste nemusel odpojovat akumulátor .

bene
hodnocení

Děkuji všem za odpověď..doufám, že nebudu muset tlačítko měnit každý měsíc :D

Jinak odskok kufru slouží k otevírání kufru bez použití klíče. Některé vozy - například chevrolet spark nemá páčku na otevírání kufru, takže se musí vytáhnout klíček ze zapalování a jít otevřít kufr klíčkem. Což je hloupé když někoho třeba jen někde chcete vyhodit (a má něco v kufru) a musíte vylízat z auta a vypínat motor :)

2A krátkodobě to tlačítko přenese, ale čeho se trochu bojím, je vlastní spínání a vypínání. Zejména, jestli ten 1A je jen pro střídavý proud (z pidifotky to nepoznám a prodejce to preventivně neuvádí). Na stejnosměrném proudu i při podstatně nižším napětí dostanou kontakty při spínání a hlavně vypínání zabrat - pokud bude tlačítko muset ty 2A vypínat, myslím, že se kontakty budou rychle opalovat a vyhoří. Osobně bych pár korun přidal a zkusil sehnat něco, kde výrobce počítá se stejnosměrným proudem, třeba

zajixxx*

Také bych to risknul... avšak jak již bylo psáno může se spéct. Nebude vadit tomu "odskoku"(asi elektromagnet?), když při poruše půjde do něj trvale proud, než si toho všimnete?

pavelv*
hodnocení

0x

Nejprve bych to zkusil přes tlačítko, pokud odskoku nebude vadit, že při poruše bude trvale sepnut. Jinak by se to dalo řešit relátkem, či mosfet tranzistorem...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]