Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co je to za jistič?

Od: vlk95® odpovědí: 10 změna:

Dobrý večer, u strejdy v garáži jsem našel asi už použitý?jistič? Uvažoval jsem o co se jedná. Zezačátku jsem myslel že je to nějaké časové relé, ale vypadá to jako jistič spřažený s nastavitelným jističem. Prosím o objasnění. Díky

Co je to za jistič?
Co je to za jistič? #2

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

motorový spouštěč

elima.cz/...

doplněno 13.05.14 22:21:

něco málo o spouštěčích

abb.com/...

hop®
hodnocení

2x

Jistič spřažený s nadproudovou ochranou...

doplněno 13.05.14 22:09:

Jistič vypíná při jmenovitém proudu, podle dané hodnoty, chrání především vedení.
Nadproudová ochrana se používá většinou pro zapojení motorů, chrání motor před přetížením a zničením, proto lze nastavit jemně podle potřeby konkrétního zapojeného zařízení.

hodnocení

Využití? Nadproudová ochrana je prostě jistič ne? Nevím jak se to a kde využívá. Napadá mne snad, že pokud jedním obvodem teče více jak je nastavený proud, vypne tato "nadproudová ochrana" a tím vyhodí i spřažený jistič.

doplněno 13.05.14 22:14:

A ještě se zeptám na zapojení? Pokud chci něco jistit, tak pokud to povedu jen přes jistič, tak nadproudová ochrana nebude zapojena, a pokud naopak zase tam nebude jistič. Jak se přes to zapojuje nějaký obvod?

hop®

Tento komplet je určený pro jednofázové motory. Tím, že je spřažený, je možné přes něj vést fázi i nulák. Tedy fázi třeba přes jistič a nulák přes proudovou ochranu. Proud fází a nulákem je hodnotou stejný...

ohdaring*

Jedná se o dvoupozicový jistič, na kterém se dá nastavit omezení proudu 6,3 - 10 Ampér. Jsou spřažené, takže vypadnou oba naráz. tím červeným kolečkem se reguluje, při jakém proudu má jistič spadnout. Tedy nastavíte např.10A, , připojíte spotřebiče k jističi a když jeden spotřebič bude odebírat větší proud než je proud referenční (námi nastavených 10A), tak vypadnou oba spotřebiče.

Asi jediné reálné řešení vidím někde v kotelně nebo v závlaze jakožto "analogovou" závislost - při dosažení odebíraného proudu na tomto spotřebiči, schoď i ten druhý spotřebič, aby se nepoškodil (např čerpadlo když nemá vodu)

V praxi spřažení používáme nejčastěji na více fázových spotřebičích - motory, čerpadla, pumpy, velkotonážní hevery, apod.. Pak je samozřejmě na hlavním přívodu vypínač (neplést s jističem), který je také spřažený. Dalo by se vymyslet spousta dalších příkladů na spřažení modulů

V praxi bych tento jistič v dnešní době nepoužil, resp. nevím na co bych jej použil - aneb regulace kdy má jistič spadnout mě osobně přijde zbytečná.

doplněno 13.05.14 22:28:

aha tak s tím motorovým spouštěčem jste mě dostali :) samozřejmě znám motorový spouštěč, ale tak trochu jinak (bud trojfázový a nebo jednofázový, ale na první pohled vypadá trchu jinak)

kamera*
hodnocení

0x

Zde stejné zařízení v novějším kabátě:

obchodcerpadel.cz/...

hodnocení

Díky moc všem, už jsem to pochopil.

doktpr365*
hodnocení

0x

jj motorový spouštěč,proudová ochrana motoru,

elima.cz/...

zakus*
hodnocení

0x

Dobrý večer, je to 2 polový jistič pro jištění motorů (Felten & Guilleaume) následně Moeller a dnes EATON.

hodnocení

0x

Tady je menší přehled motorových spouští

shop.sonepar.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]