Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer, u strejdy v garáži jsem našel asi už použitý?jistič? Uvažoval jsem o co se jedná. Zezačátku jsem myslel že je to nějaké časové relé, ale vypadá to jako jistič spřažený s nastavitelným jističem. Prosím o objasnění. Díky
Jistič spřažený s nadproudovou ochranou...
doplněno 13.05.14 22:09:Jistič vypíná při jmenovitém proudu, podle dané hodnoty, chrání především vedení.
Nadproudová ochrana se používá většinou pro zapojení motorů, chrání motor před přetížením a zničením, proto lze nastavit jemně podle potřeby konkrétního zapojeného zařízení.
Využití? Nadproudová ochrana je prostě jistič ne? Nevím jak se to a kde využívá. Napadá mne snad, že pokud jedním obvodem teče více jak je nastavený proud, vypne tato "nadproudová ochrana" a tím vyhodí i spřažený jistič.
doplněno 13.05.14 22:14:A ještě se zeptám na zapojení? Pokud chci něco jistit, tak pokud to povedu jen přes jistič, tak nadproudová ochrana nebude zapojena, a pokud naopak zase tam nebude jistič. Jak se přes to zapojuje nějaký obvod?
Tento komplet je určený pro jednofázové motory. Tím, že je spřažený, je možné přes něj vést fázi i nulák. Tedy fázi třeba přes jistič a nulák přes proudovou ochranu. Proud fází a nulákem je hodnotou stejný...
Jedná se o dvoupozicový jistič, na kterém se dá nastavit omezení proudu 6,3 - 10 Ampér. Jsou spřažené, takže vypadnou oba naráz. tím červeným kolečkem se reguluje, při jakém proudu má jistič spadnout. Tedy nastavíte např.10A, , připojíte spotřebiče k jističi a když jeden spotřebič bude odebírat větší proud než je proud referenční (námi nastavených 10A), tak vypadnou oba spotřebiče.
Asi jediné reálné řešení vidím někde v kotelně nebo v závlaze jakožto "analogovou" závislost - při dosažení odebíraného proudu na tomto spotřebiči, schoď i ten druhý spotřebič, aby se nepoškodil (např čerpadlo když nemá vodu)
V praxi spřažení používáme nejčastěji na více fázových spotřebičích - motory, čerpadla, pumpy, velkotonážní hevery, apod.. Pak je samozřejmě na hlavním přívodu vypínač (neplést s jističem), který je také spřažený. Dalo by se vymyslet spousta dalších příkladů na spřažení modulů
V praxi bych tento jistič v dnešní době nepoužil, resp. nevím na co bych jej použil - aneb regulace kdy má jistič spadnout mě osobně přijde zbytečná.
doplněno 13.05.14 22:28:aha tak s tím motorovým spouštěčem jste mě dostali samozřejmě znám motorový spouštěč, ale tak trochu jinak (bud trojfázový a nebo jednofázový, ale na první pohled vypadá trchu jinak)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.