Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
kdysi jsem si vybírala přes heureka.cz náhlavní sluchátka. Prý, že čím vyšší citlivost, tím budou hrát hlasitěji. Ale 113 dB je celkem dost na to, když jsem dala srovnat další sluchátka s mými stávajícími. Tak nechápu, v čem je problém, jiná sluchátka hrála na mobilu velmi hlasitě, ale ta má jsou mírně tlumená a nepřináší mi ten správný požitek z hudby. Proto si chci vybrat nová, tak kdyby se někdo mohl podívat sem a poradit mi, byla bych ráda. sluchatka.heureka.cz/... mimochodem ty první v seznamu jsou ty, které teď mám..
Děkuji
Při výběru sluchátek bych se nazaměřoval na decibely, které jsou u nich uvedené ale na frekvenční rozsah. Ovšem záleží, v jaké cenové relaci by ta sluchátka měla být a jakého typu ( špunty, polouzavřená, uzavřená ) Mohu doporučit z vlastní zkušennosti sluchátka zn. Koss, nebo Beyerdynamic.
Takže max. frekvence 20kHz je malá a lepší by byla nad 22kHz? To ty dva tisíce to tolik ovlivní?
rozhodne ne, tipuju, ze nad 16KHz stejne nic neuslysite. jedna vec jsou cisla udavana vyrobcem a druha vec je realita. Myslim, ze levny vyrobce si nebude brat servitky nadhodnotit cisla kvuli prodejum.
Cim vetsi rozsah tim lepe, ale nad urcitou hranici to nema smysl. Navic je potreba take uvazovat co je zdroj schopny vygenerovat za frekvence. Zkratka, pokud sluchatka nezkresluji a netlumi pod 18kHz jsou vic nez dobre na normalni pouziti. Zajdete nekam do kamene prodejny, par jich vyzkousejte a vyberte ty, co vam vyhovuji.
Nemám moc čas teď cestovat, za pár dní maturita a ráda bych si je objednala přes internet. Tyto by byly dobré? sluchatka.heureka.cz/...
Ona také záleží na jejich impedanci, aby byl využit plný výkon sluchátkového zesilovače v mobilu.
doplněno 13.05.14 19:03:Samozřejmě, že nad 20kHz je to znát a to z jednoduchého důvodu, mezní hranice sluchátek jsou udávány už na kmitočtu kde je útlum, pokud mám hranici vysoko nad slyšitelností ucha, lze předpokládat, že přednes sluchátek bude i ve slyšitelné části neutlumený, zdravé mladé lidské ucho slyší 20KHz a může i výše - to je idivuduální. Stejně tak u nízkých kmitočtů je znát 20 Hz nebo 10Hz.
doplněno 13.05.14 20:22:sonyboj:
tyhle kecy mám rád
v každé cenové relaci se dají najít diametrální rozdíly - takže jedno to není
Zdravé mladé lidské ucho slyší 20KHz a může i výše. To je hezky vtip Svedci to tvojich znalostech, ci spise neznalostech, co se tu snazis dlouhodobe predvest. Proste kecy.
anonym0:
kdysi jako 15letí jsme si ve škole pouštěli z nízkofrekvenčního generátoru různé kmitočty do sluchátek a to bys čuměl na jak vysoké kmitočty někteří jedinci ještě reagovali.
No jiste, urcite vetsina z vas dokazala spolehlive rict, jestli slysi 18kHz, 20kHz nebo 22kHz. Tak jeste tu o karkulce A jeste napis, ze jste meli kvalitni studiova sluchatka nebo nejlepe elektrostaticky. To, co pises o tom rozdilu 10Hz a 20Hz je take peknej nesmysl. Clovek neni slon, aby slysel infrazvuk.
anonymo:
ono není nic jednoduššího než za zády "testovaného" zapínáš a vypínáš náhodně signál a ten člověk nějakým způsobem dá najevo zdali něco slyší nebo ne a máš jistotu.
Ono se ani jinak audiometrické vyšetření ucha jinak nedělá
Lékař - ušař pouští frekvence a zvyšuje úroveň a v okamžiku kdy vyšetřovaný slyší, zmačkne tlačítko a lékař zaznamená do grafu...
Tak si za takovym doktorem zajdi a rekni, ze slysim od 10Hz do 22kHz. Mozna ze zmacne tlacitko, ale prijdou dva v bilem se sveraci kazajkou komiku.
ty chytrolíne
mluvil jsem o "mladém" uchu, frekvenční rozsah se se stářím postupně snižuje.
A co se týká infrazvuku, tak jsem netvrdil, že člověk slyší infarazvuk, ale že je rozdíl zdali výrobce napíše 10 nebo 20 Hz, protože se to uvádí už na nějakém poklesu, stačí se podívat jaký rozsah mají ty níže uváděné KOSS, psáno mají 15Hz, ale značný pokles mají už na 50Hz
U sluchátek je důležitá pouze křivka frekvenční charakteristiky - z té jde aspoň trochu poznat, jak budou sluchátka hrát. Když výrobce udá jen frekvenční rozsah např. 16 Hz - 22 KHz, neříká ta hodnota o kvalitě zvuku vůbec nic. Potom může být útlum na některých frekvencích třeba 20 db a defakto tedy ty frekvence vůbec nebudou slyšet i když je velmi slabě sluchátka ještě zvládnou. Citlivost 113 db taky neříká nic, protože to může být jen špičková citlivost ve velmi úzkém frekvenčním rozsahu. Dnes asi kupovat sluchátka jedině tak, že se nějaké objednají z eshopu a když to bude tragédie, ve 14 dnech po koupi se vrátí bez udání důvodu. Ono totíž i když sluchátka vypadají na pohled dobře, ještě to neznamená, že budou dobře hrát.
Tady třeba příklad srovnání dvou frekvenčních charakteristik (frequency response) - je jasné, které budu hrát víc basy:
Já mám nejraději Koss Porta Pro. Sice jsou dražší, ale zase mají skvělý zvuk. Třeba na mobilu s nimi nemám co se týká hlasitosti i zvuku žádný problém.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.