Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dělení frekvence s AKO

Od: pilpiv21 odpovědí: 6 změna:

Dobrý den, na internetu jsem se kdysi jednou dočetl, že astabilní klopný obvod se dá reaizovat jako dělička frekvence. Bohužel nemůžu o tom nic najít. Víte, jak by to mohlo fungovat?

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

111®
hodnocení

2x

tak si počti u mne: telefon.unas.cz/...

vyber si z obsahu..

zajixxx*
hodnocení

0x

Jaj, slouží jako dělička frekvence dvěma (obdélníkový signál). Tď si to již přesně nepamatuji ale překlápí jen náběžnou, nebo sestupnou hranou, záleží z kterého tranzistoru odebíráte výstupní signál... Signály jsou opačné (tj. jeden log.0 druhý log. 1 při vstupu např. log 1.

doplněno 13.05.14 13:56:

Raději radu od kolegy výše...

zajicxxx:

to o čem píšeš, je bistabilní kolpný obvod.

hodnocení

0x

Ona to nebude klasická dělička. Spíš to bude použitelné v několikaprocentním rozsahu.

Čekal bych, že to funguje takto: když se blíží čas překlopení, dostane obvod impuls, kterým se překlopí dřív - zasynchronizuje se.

Impuls musí být tak slabý, aby překlopení způsobil jen v definovaném úzkém rozmezí před samočinným překlopením. Potom obvod může fungovat jako "dělička" i nějakým větším číslem (čekal bych asi tak 5). Musí být jisté, že v celém (nevelkém) rozsahu vstupních frekvencí způsobí "zasynchronizování" právě ten správný impuls a ne ten předchozí.

V dnešní době je taková duchařina ovšem spíš kuriozitka než nutnost.

pizcas
hodnocení

0x

Taky to hledám, jediné co mám je schéma ze školy ;).

Dělení frekvence s AKO

Popis funkce je v mém předchozím příspěvku.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]