Nejste přihlášen/a.
Vím,že je tu o takových stavbách toho napsáno hodně,ale nikde jsem nenašel přesně to,na co hledám odpovědˇ.Potřebuji nabíjet autobaterii 12v 100ah,kterou napájím el. ohradník.Ohrada je na kopci,kde je větrno(žádná vichřice,ale něco tam je),takže proto větrná elektrárna.Jako pohon je použit Savoniův rotor z 200l barelu (na kterém se pracuje) a jako generátor bych chtěl použit alternátor 42A 14V ze škody 120.Po mechanické stránce je mo mám vyřešeno,ale bohužel s tou elektrikou jsem dost amatér.Jak ho zapojit a někdo píše vyndat diodový můstek,jiný zase že ne,tak nevím(ani nevím,jestli altíkze škoda 120 ho má.Felda ano,ale 120?)Tak pokud někdo pordíte,budu vděčný a budete u mě mít malé,bezvýznamné plus
Díky
Na savoniův motor není dobré použít alternátor - má malé otáčky, které nedokáží nabudit alternátor. K těmto motorům se používají pomaloběžné generátory... Dá se celkem lehce vyrobit.
to už tady taky psaly,ale urob si sám nevím,kde bych sháněl a přesný plánek jsem zatím nikde neobjevil
Alternátor vyžaduje nabudit cizím zdrojem to proto, že k výrobě (indukci) el.proudu potřebuje magnetické pole, které se získává ve vinutí alternátoru z cizího zdroje el.proudu. Naproti tomu dynamo se nabudí samo ze zbytkového magnetismu v dynamu. - mioro
Tak určitě by se to dalo řešít solárním panelem,ale když už je ten vítr k dispozici,proč toho nevyužít,že ano.
Pokud to dobře chápu,tak aby začal alternátor vyrábět nějaký proud(byť už by byl v otáčkách)potřebuje nějaký získat,např. s té baterie a pokud by bylo kolísání toho větru,tak před každou výrobou by část již vyrobené enektřiny spotřeboval,což by mohlo vézt až k vybití té baterky.A ten pomaloběžný nic takového nepotřebuje?Jak se začne točit,tak vyrabí bez toho,aniž by nějaký proud odebral?
Akumulátor to nevybije, je to jenom na začátku - tipnu kolem 1 sekundy. Ano ten pomaloběžný už právě ty magnety má (feritové), které mají stále magnetický pole, takže nic se nemusí budit. Normální alternátor, aby začal dávat nějaký proud, tak musí mít kolem +- 900ot./min. Pomaluběžnýmu stačí kolem 100ot./min. Navíc ještě jsme neviděl saviony moory točit se takovou rychlostí... Právě že se k nim používají ty pomaluběžný nebo to zpřevodovat na alternátor. To mi příjde ale lepší postavit ten pomaluběžný... Tady odkaz na výrobu: domaci-radce.ic.cz/...
Vyrobit ten pomaloběžný pro určitý výkon by bylo ideální a nejlepší. Jen sehnat na to od někoho návod. Na youtube je pár videí v angličtině ,ale jen postup. Je třeba najít někoho kdo má st tím už zkušenost. Prý se něco takového prodává i v ČÍně. Dávám tu svůj mail, kdyby někdo věděl jak na to. A nebo kdybych se dopátrál já sám tak to tu zveřejním.: ok2skm@seznam.cz .
Zdravím
Dynamo vyrábí stejnosměrný proud který se odebírá z rotoru přes komutátor a uhlíky. Buzení je přes stator stejnosměrným proudem, který působí současně jako regulační. Jak už bylo napsáno, nabudí se i zbytkovým magnetismem ve statoru a nebo jsou použity permanentní magnety. Alternátor vyrábí střídavý proud, který se odebírá ze statoru a v případě potřeby je usměrněný diodama. Rotor má buď permanentní magnety a nebo v případě potřeby regulovaného napětí vinutí, kterým protéká stejnosměrný regulační proud přes kroužky a uhlíky. Na alternátoru je výrobní štítek, kde by měly být vyznačeny provozní otáčky a ostatní parametry. Určitě se bude muset použít převodovka do rychla. Pro nabíjení autobaterie potřebujete stejnosměrný proud, takže diody určitě nechat. Regulaci napětí bych použil originál z auta, protože je stavěná na těžký provoz. Jelikož alternátor nabíjí baterii už při volnoběhu (samozřejmě ne plným výkonem), mohly by se provozní otáčky alternátoru snížit. Stejně nemůžete odebírat víc než je výkon vrtule.
Měl bych dotaz.Jak zapojit alternátor z feldy 70A k té 100ah baterii.Jsou na něm 2 kontakty- jeden na šroubek s označením B plus(byl tam silný kabel) a druhý na zasunutí s označením D plus. Stači to napojit B na plusový pol baterie a D na mínus?Nějak se to zpřevodovalo,tak mi nedá,abych to nezkusil napojit.
díky moc za radu.Ta žárovka s tím vypínačem je tam jen pro kontrolu,jestli to vyrábí,nebo tam nemusí být?
spínač asi není to samé co vypínač,že? Omlouvám se za takové hloupé otázky,ale v tomto oboru jsem naprostý neználek
mohl by jste mi dát odkaz na ten spínač,který by bylo nejlepší tam dát?
A díky za odpovědi na otázky,díky
omlouvám se,ale spínač je pro mě hodně široký pojem.To tam můžu dát třeba i tento? conrad.cz/... To asi není to co by tam mělo být.Díky
Jak dopadla výroba elektrárny? Pročítám to tady zase takový problém s připojenímalternátoru to není. Když se vezme v úvazu cca. 1000 ot./min. na motoru, tak akternátor spolehlivě dobíjí. Jeho skutečné otáčky jsou ale vyšší - podle průměru řemenice motoru a alternátoru. Podle skutečných otáček rotoru se musí zvolit převod do rychla.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.