Nejste přihlášen/a.
V současnosti otázka už trochu zbytečná, ale odpradávna mě leželo v hlavě, proč se ve starších zásuvkách a na věnečcích používaly pro nulák mosazné šroubky, když fázové bývaly jen pozinkované?
Odpověď dávají Požadavky na spojení s uzemňovací soustavou. Jen vybírám:
Uzemňovací spoje musí mít malý odpor. Pro zajištění kontinuity uzemňovací soustavy se mohou použít samořezné šrouby za předpokladu, že tomu vyhovují. Závitořezné šrouby, vytvářející v protikusu závit deformací, se mohou použít pro zajištění kontinuity s uzemňovací soustavou. Např. kostření ve skříních Rittal, kde jsou speciální šrouby na jejichž konci je vyzažen trojúhelník místo kruhového ukončrní jako u běžných šroubů. Tam by se totiž mosaz deformovala.
Šroub nebo jiná část uzemňovací svorky musí být zhotovena z mosazi nebo z jiného nerezavějícího kovu nebo materiálu s nerezavějícím povrchem. Stykové plochy musí být z čistého kovu.
Takže to není ono se to dělalo za mého dědy, tak to budu dělat taky. Pokud mosazný šroub šel do železné podložky (jak už zde bylo psáno), tak je to špatné a spíše to někdo prohodil.
doplněno 11.05.14 21:02:Zatím se mi nepodařilo dostat na svorku ze železa a v mí mosazný šroub. Pračky a boilery dělám jen okrajově, ale určitě se na to podívám. Je otázkou výrobce zda dodržuje doporučené způsoby připojení. To je však jiná otázka, jaká zvěrstva se dějí. Podstata mosazi je však jasná.
Dost se divím, že jste se s tím ještě nesetkal. Přikládám fotku mosazného šroubu v železné svorce pro připojení ochraného vodiče v běžné zásuvce vyráběné desítky let a mosazného šroubu v železné svorce závěsu lustru. Podobné je to i v bojlerech, sporákách, pračkách... Tahle kombinace se vyráběla ještě nedávno a na světě existují milióny takto vybavených zařízení. U krabic "acidur" je to pak obráceně - v mosazném můstku jsou železné šrouby. To samé v dnes už nepoužívaných "nulových můstcích". Neříkejte, že všechny ty svorky "někdo prohodil".
doplněno 20.05.14 20:24:Ano, podstata mosazi by byla jasná, kdyby byla mosazná celá svorka. Ale s takovým případem (asi na rozdíl od Vás) jsem se snad ještě nesetkal. Proto jsem položil tuto otázku.
Napadá mě, že to byla prevence proti vytvoření článku a oxidaci spoje. Proč se to nepoužívalo i na zbytek? Zřejmě z cenových důvodů nebo, že tam to až tak nevadilo.
Odpoved nevim, ale tohle se mi nezda. Zinek na pozinkovanych sroubech ma mnohem blizsi elektrodovy potencial k hliniku, ktery se v te dobe hlavne v dratech pouzival, nez mosaz s vetsinovym zastoupenim medi. Jedine tedy, ze by vyrobci predpokladali pouziti medenych dratu. To pak asi ano, aby zinkovy sroubek na uzemneni nezrezl. Ale ty se nepouzivali...
-
Co treba lepsi vodivost mosazi nez pozinku a tim kvalitnejsi spoj uzemneni? A na zbytku se setrilo - lepsi, kdyz elektrika nejde, nez kdyz jde bez uzemneni.
Já to chápal tak,žekdyž v dávných dobách byly káble stejné barvy (Guma a látka) Tak pro lepší orientaci nula byla označená na věnečku mosazí. Zemnicí kábel ještě v té době nebyl. Kdysi když jsem koupil chalupu k rekreaci tak tam takové vedení bylo. Dokonce i nulák měl porcelánovou pojistku a vstupni pojistka taktéž porcelánová z jednoho kusu byla zaplombovaná v plechové krabici.Dnes by to byl hlavní jistič.
doplněno 07.05.14 19:23:Koždopádně to bude zemění neboť mosazné šroubky jsou i na připojení země na pračce,ždímačce ,vařiči ve starším provedení Připojení je mimo svorkovnici. Nebo že ze země vzlíná vlhko a tak aby ten šroubek nezrezavěl.
doplněno 07.05.14 19:43:To stou vlhkostí byla legrace. Ale jsou vůbec dnes ty šroubky zinkované? Kable jsou většinou měděné jak za starých času.Hliník taktéž nebyl.
Osobně si myslím, že to je taky kvůli rozlišení a pokud vím, tak se používají mosazné šroubky dodnes, tak proč všichni píšete v mnulém čase?
Ono je sice hezké co zde mnozí tvrdí o korozi a následně přechodovém odporu, ale mnohdy je mosazný šroub našroubován do železného závitu, takže to poněkud ztrácí efekt.
Co třeba napsat výrobci a zeptat se z jakého důvodu ty mosazné šrouby ve skutečnosti používá? ...
Novomanzelka pripravuje poprve strudl a nez ho strci do trouby, tak odrizne oba konce.
Manzel se ji zepta: "Proc to delas?".
"Protoze me to tak naucila maminka".
Za nejaky cas prijedou k manzelky rodicum a tchyne dela strudl.
Pred tim, nez ho strci do trouby, tak skutecne odrizne oba konce.
Zet se ji tedy zepta, proc to dela.
"Protoze mam maly plech", povida tchyne.
-
Tak aby to s dotazem na vyrobce nedopadlo nejak podobne. Proc? Protoze se to tak delalo od vzdycky...
Můj názor je tedy takový, že to je jen čistě kvůli barevnému odlišení zemnících svorek. Přeci jen se nepohybujeme v audiovideo technice a nemusíme si hrát na nějaké mikroohmy přechodových odporů...
Al enevím, jen je to můj pocit.
minsrel:
došli jsme zde k tomu, že mosazné šroubky jsou i na zemnící svorce třeba pláště pračky - svorce která je širokodaleko samotná s jedním šroubkem, tedy není co odlišovat a šroubek není zlacený, ale mosazný, takže bych audio / video techniku v těchto souvislostech nezmiňoval, přesto jde o to aby přechodový odpor byl co nejmenší
Jééé...moc se omlouvám, úmysl to samozřejmě nebyl
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.