Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Sériový demoduátor

Od: kopl5 odpovědí: 7 změna:

Od demodulátoru čekám, že mi z AM signálu "vytáhne"zpět nf signál, kterým jsem původní nosnou vlnu namoduloval, doufám že jsem to napsal dobře. Každopádně narazil jsem na sériový demodulátor ( modulace.godlike.cz/...) a naprosto nechápu kam se vlatně ten AM signál připojí, nebo spíš tuším, protože zrovna moc na výběr tam není, ale nejvíce ze všeho mě zaráží ten tranzistor "ve vzduchu", který je připojen jen přes kolektor. Kam je napojený emitor? Takovýto obrázek můžu najít všude na internetu a nikdo se nepozastavuje nad tím, co tam ten tranzistor dělá. Mohli byste mi toprosím vysvětlit?

Předem vám moc děkuji.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

111®
hodnocení

0x

ten tranzistor je poslední z několika dalších, které tvoří vysokofrekvenční laděný zesilovač na mezifrekvenčním kmitočtu, nebo je to jen zesilovač nosného kmitočtu , s vazbou na demodulátor. Proto není nutné ho kreslit kompletní.

kopl5
hodnocení

"Laděný zesilovač na mezifrekvenčním kmitočtu", proto ten rezonanční obvod?

111®
05.05.14 21:59

ano

hodnocení

0x

na obrázku je konec mezifrekvenčního obvodu - a pokračuje detekce diodu, odfitrování vysokofrekvenčního signálu vůči zemi kondenzátorem a Rz je již vstup do NF zesilovače - obvykle potenciometr. Emitor posledního tranzistoru bývá vůči zemi připojen odporem a kondenzátorem

host*
hodnocení

0x

Je to prosté: dioda je zapojená v detekčním obvodu v sérii, to znamená, že diodo prochází pouze jedna půlvlna, ve vašem zapojení kladná, toto napětí se objevuje na kondenzátoru za diodou. U paralelního detektoru by dioda byla zapojena paralelně ke kondeznátoru za diodou, ale hlavní je, že jedna půlvna by mohla kondenzátor nabíjet a druhou půlvnu by paralelně zapojená dioda zkratovala na zem.

Sériový nebo paralelní detektor zpracovává pouze jednu půlvlnu. Kombinací obou dvou zapojení je celovlnný detektor, který pracuje tak, že jedna dioda propouští jednu půlvlnu a druhá dioda zase zpracovává druhou půlvlnu. Víc najdete i s obrázky na webu.

host*
hodnocení

0x

Paralelně ke kondenzátoru je připojený jakýsi zatěžovací odpor Rz a už je jedno, jestli vzniklé detekované napětí zesílíte tranzistorem, operačním zesilovačem nebo elektronkou. Dále se už zpracovává normální nízkofrekvenční signál, podle nuly u svorky to vypadá na nesymetrické zapojení, kde máte jeden vodič zemní a druhý živý.

buss
hodnocení

0x

Je to jen principiální schema. Nemusí se tranzistor kreslit protože jeho zapojení je známo. Tak se to někdy kreslilo i s elektronkami.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]