Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Metoda uzlových napětí

Od: kluk512* odpovědí: 15 změna:

Ahoj, prosím, nevíte někdo jak tohle řešit uzlama, vím jak bych to řešil kdybych měl zadaný R1 R2, R3, ale když mám místo R3 zadanej jenom IR3 nevím jak s tím hnout, prosím o radu díky :)

Metoda uzlových napětí

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

vlada*
hodnocení

0x

Zdravím

Když znáš proud přes R3, tak znáš i napětí na R3 (U3 = R3*I3) a tím i na R2. To odečteš od U (U1=U-U3) a máš napětí na R1. A pak I1 = U1/R1. Snad jsem se nesek, dělám to narychlo z hlavy.

lmgify

Sekl jsi se. ;) Hodnota R3 neni zadana, takze nejde spocitat napeti na tom paralelnim zapojeni.

vlada*
hodnocení

0x

Zdravím

V otázce je napsáno IR3. Takže jsem špatně pochopil. Pokud znáš pouze proud přes R3 a nic víc je úloha neřešitelná hodnotově. Ale je řešitelná vzorcově, tak jak jsem napsal.

kluk512*
hodnocení

Dobrý den,

s tím špatným popisem se omlouvam to je moje chyba jsem to blbě napsal.. No v priloze posilam jak sem resil stejny priklad kdyz byly zadany vsechny hodnoty rezistoru a napětí.. a ve druhe casti sem vyfotil jak sem zkoušel řešit tenhle konkretni případ, uzlove napětí vyšlo stejně ale nevim jestli je toý úvaha nebo pouze náhoda ... Vychazel jsem z toho že proud IR3 = I3 který teče do smyčky.. Jeste bych se tedy rad zeptal cože přesně to IR3 znamená, znamená to že Ir3 je to co na ten rezistor teče, nebo to co tím proteče dál? Moc si to totiž nedovedu představit.. Protože třeba když vezmeme že máme napětí(viz prvni fotka) U=15 a R1=10 , takže IR1 by bylo 1,5, přitom když vezmu UA-U vyjde 10V a 10/10 by bylo IR1=1 A tak kde je pravda? :) Moc děkuji

Metoda uzlových napětí #2
Metoda uzlových napětí #3

vlada*
hodnocení

0x

Zdravím

Boha. Rovnice o jedné známé a dvou neznámých je neřešitelná. Někde jsi buď udělal chybu a nebo je špatné zadání.

x®
03.05.14 22:17
hodnocení

0x
Metoda uzlových napětí #4
Metoda uzlových napětí #5
x®

V obrázku jsem zaměnil I2 a I3.

kluk512*
hodnocení

Ten příklad mi teda dal zabrat.. No ale můžu mít dotaz? Nechápu moc tento "problém", napětí na R1= podle vzorce U-UA= 15-5.. UR1=10V, a z toho vypočítam IR1 a to je 1A, ale ja je možné že na Odpor R1 jedna "jde" 15V, ale podle předchozího vzorce tam jde jen 10, a přítom na R2,R3 jde z uzlu A 5 V, jak je tedy možné že na R1 jde jen 10 a ne 15?.

111®

vstupní napětí pro R1 =15V. Rozdíl potenciálu mezi začátkem R1 ajeho koncem je 10V. Takže na paralelní odpory zbývá U=5V.

Pleteš si vstupní napětí=15V a úbytek na odporu R1=10V!

Uvst-UR1= UR2,3 15-10=5V

kluk512*
hodnocení

Aha, takže jestli to dobře chápu "jednoduše řečeno" ze zdroje jde na R1 15 V, ale dál do uzlu A pustí pouze 5V. Znamená to teda že na R2,R3 jde vstupní napětí 5V. Jak je teda možný, že( nechápu právě tento rozdíl) U R1 nemůžu pro výpočet IR1, použít ohmův zákon, ale u těch paralerních zapojení to vychází jako UR2,3=5V(protože UA, musí být napětí i na R2,3) a IR23= 0,5, R2,3= 10 , když zpětně ty hodnoty dopočítam skrz vzorec U=R*I tak to vychází.. Takže by to znamenalo že vstupní napětí na rezistory je 5V a zárověn úbytek taky? Ted sem se zamotal do toho, kdy teda můžu přesně tento vzorec použít.

111®

pro všechno se používá Ohmův zákon, akorát je upravený a pro tebe nesrozumitelný. Plaveš v základech . Nerozeznáváš pojmy, vstupní napětí a úbytek napětí. Zřejměti dělá i problém rozdílné a různé potenciály. Dostudovat můžeš z mých stránek: telefon.unas.cz/...

kluk512*
hodnocení

V pojmech se vyznám, spíš mi příjde že pořád něco počítám a vlastně ani nevím pořádně jak to vypadá v reálu.. Chápu, že způsobem Ur1=IR1*R1, vypočítám lajcky řečeno jaké napětí se o ten rezistor "zastaví " .Jediné co mě plete viz obrázek, I2, můžu brát jako IR2, UA jako UR2( a ted si představím ten samý problém jako u R1, na to taky teče 15 ale potřebuju spočítat úbytek), a když vezmu UR1=R1*I1, tak spočítam že úbytek je 5 V.. Pochopil jsem to správně?

Metoda uzlových napětí #6
111®

já bych tě odmaturovat nenechal, a to jsem učil 10let. Napětí neteče! Teče proud! Napětí je definováno rozdílem potenciálů! Úbytek napětí na R1 je definován napětím před a napětím za R1!

Proud teče proto, že se ve vodiči pohybují volné elektrony! A ty se pohyvbují proto, že se snaží vyrovnat rozdíl potenciálů, který v elektrotechnice označujeme slevem NAPĚTÍ!

Kde není rozdíl potenciálů je proud =0

doplněno 04.05.14 17:27:

Hlavně že to pomohlo.

doplněno 04.05.14 17:29:

S tou maturitou se omlouvám, jsem si tě spletl s jiným dotazem.

doplněno 04.05.14 18:53:

tak to bych musel sám do sešitu z mládí..jsem to v životě nepotřeboval...

kluk512*
hodnocení

Neučím se to na maturitu.. :) Jsem samouk a učím se to jen proto protože si myslím že by to mohlo být užitečný.. :) Omlouvám se tedy za nesprávné termíny

doplněno 04.05.14 16:40:

Už jsem to myslím pochopil, udělal jsem si ten samý příklad metodou postupného zjednodušování a už to v tom vidím... Taky si tam nejprve spočítám celkový odpor, potom celkový proud.. a pak si dopočítávám napětí pro jednotlivé rezistory.. U1= R1*I... Nikoliv U1=U... Děkuji, už jsem si to uvědomil, ty stránky jsou dobré :)

kluk512*
hodnocení

Ještě bych se rád zeptal na jednu věc, řeším tento příklad, několika různymy metodami, uzly,smyčky, postupnym zjednodušením, a ještě bych rad zkusil Theveinův theorem, načetl jsem k tomu teorii, a koukal aji na internetu na ruzne weby, ale pořád nějak nemůžu příjít na ten konkrétní výpočet jak na to,, :/ Tak jestli by jste byl tak hodný a ukázal mi jak na to... Viz obrázek dole... Vím že Ri vypočítáme jako odpor mezi výstupními svorkami, jestliže je zátěž odpojena, a U0 jako napětí na prázdno na výstupních svorkách, ale netuším jak to aplikovat, viděl jsem na internetu vzorečky ale nemužu příjít na ten přesný princip. Děkuji

Metoda uzlových napětí #7

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]