Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zapojení tranzistoru a jejich vlastnosti

Od: neumetel odpovědí: 4 změna:

Dobrý večer, potřeboval bych se zeptat, znáte někdo stránku, kde by byly podrobně rozepsány vlastnosti (Au, Ai, Ap, Rvst) zapojení tranzistorů SE, SB, SC? Všude můžu najít různé tabulky o tom, že je toto větší než jedna, menší než jedna atd. Jenže nedokážu odvodit proč.

Například zapojení se spoečným emitorem. Má prý napěťové zesílení větší než jedna. Ale proč? Přece čím více otvírám tranzistor vstupním napětím, tím více na něm napětí klesá, tak jaképak velké napěťové zesílení? A navíc obrací fázi, to už mi hlava nebere.Určitě to bude velice jednoduché ale takovýchto otázek bych mohl pokládat více, proto jsem se ptal na ty stránky.

Předem děkuji za odpovědi.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

buss
hodnocení

2x

Ano, někde na intu to bude vsjo, ale zřejmě jen stručně, takže raději bych postupně zadával konkrétní parametr, zapojení. I wikip to má.

lmgify
hodnocení

0x

SE: zvysovanim UBE se sice snizuje UCE, ale o to vice napeti zbyva z napajeciho napeti pro zatez na emitoru. ;)

Analyzy vsech zapojeni tranzistoru se vsemi typy zpetnych vazeb (napetove/proudove, seriove/paralelni) se delaji standardni analyzou zapojeni dvojbranu (tranzistor je jeden z tech dvojbranu a obecne impedancni site kolem nej jsou dalsi dvojbrany) a jsou beznou soucasti vyuky na elektroVS (zhruba 2.-3.rocnik). Nevyzaduje to zadnou slozitou matematiku Znalosti pocitani s maticemi ale vypocet dost zjednodusuje. Urcite to najdes ve skriptech. Hledat na Internetu jsem to nezkousel.

lmgify
hodnocení

0x

SE - obraceni faze: vysvetlim to na tranzistoru NPN (tedy C je pripojeno na N, B na P a E na N vrstvy polovodice). Pri zvysovani napeti na B oproti E se zacne pritahovat vice elektronu z N vrstvy vyvody E do te ochuzene vrstvy P, na kterou je pripojena baze a tim se otevira ten prechod PN mezi B-E. Jestlize ale zvysuji napeti na B, tak to znamena, ze se mi snizuje napeti mezi C-B, protoze C je pripojeno na napeti blizke napajecimu napeti, tedy vyrazne vetsi,nez je napeti na B. Tedy pri zvysujicim se napeti na B mi klesa napeti C-E a tim se mi privira prechod N-P mezi C-E. Vystup tranzistoru je tedy zesileny "obraceny" vstupni signal. Obraceny = otoceny (fazove) o 180°.

host*
hodnocení

0x

Knihy asi tak z roku 2005 "Elektronika tajemství zbavená 1+2+3+4+5 díl". V 1. díle Adrian Schommers velmi srozumitelně a názorně popisuje základy stejnosměrných obvodů, včetně tranzistorů. V tomto vydavatelství je víc knih pro začátečníky. Můžete si je případně půjčit v knihovně a když se vám budou líbit, koupíte si je. Na internetu je všechno, ale chce to hledat a to chce čas, že?

Zapojení tranzistoru se společným kolektorem má pracovní odpor - zátěž k emitoru, kolektor je připojený přímo na plus napájení (NPN tranzistor). Zesílení má skutečně pouze 1x ale jeho zásadní vlastnost je, že má velikánský vstupní odpor. V dobách před FET tranzistory se zapojení se společným kolektorem (a ještě dřív v době elektronek se společnou anodou, tak zvaný katodový sledovač) používalo jako vstupní obvod měřicích přístrojů - elektronkových a tranzistorových voltmetrů, aby vstupní odpor voltemetru co nejméně zatěžoval měřený obvod.

A je zesílení, Au je napěťové zesílení obvodu, tedy kolikrát obvod zesílí. Na vstup přivedete napětí například 100 mV a na výstupu máte 2V (tedy 2000 mV). Napěťové zesílení je poměr výstupního napětí ke vstupnímu, tedy A=Uvýst/Uvst což je v tomto případě Au=2000/100=20. Dvacet, tedy dvacetkrát. Nemá jednotky.

Ai je proudové zesílení, atd... vše najdete v literatuře.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]